Danska arkitekturpärlor

Här kan du läsa mer om de många arkitekturpärlor som Danmark har att erbjuda.

Louisiana

Konstmuseet Louisiana, Humlebæk

Konstmuseet Louisiana är en spännande byggnad, som ligger vackert placerad i en park ut mot vattnet i Öresund i staden Humlebæk. Museet invigdes år 1958 och ritades av arkitekterna Jørgen Bo och Vilhelm Wohlert. Byggnaden har flera flyglar och ett antal utställningssalar. Dessa förbinds genom glaskorridorer.

Louisiana

Radisson Blu

Radisson Collection Hotel, Royal Copenhagen, Köpenhamn

Detta är världens första designhotell, tillika Köpenhamns första höghus. Hotellet stod färdigt år 1960 och utgör ett vackert exempel på modern funktionalism. Arkitekten Arne Jacobsen ritade inte bara hotellets exteriör, utan även all interiör – från bestick till dörrhandtag och möbler.

Radisson Collection Hotel, Royal Copenhagen

Galgebakken, Albertslund 

Galgebakken är ett bostadsområde i Albertslund, cirka 20 kilometer nordväst om Köpenhamn. Bostadsområdet ritades av arkitekterna Hanne Marcussen, Jens Peter Storgård och Anne och Jørn Ørum-Nielsen. Det stod klart år 1974. Hela området består av mindre bostadsområden, som är uppbyggda kring smala gränder.

Galgebakken

Bagsværd Kirke, Bagsværd 

Bagsværd Kirke uppfördes år 1976 av arkitekten Jørn Utzon och betraktas som ett mästerverk inom ny, dansk kyrkoarkitektur. Kyrkan hittar du i Bagsværd, 15 kilometer nordväst om Köpenhamn.

Bagsværd Kirke

Tinggården, Herfølge 

Bostadsområdet Tinggården hittar du i Herfølge, 60 kilometer söder om Köpenhamn. Området, som invigdes år 1978, blev en förebild för byggandet av täta, låga byggnader i Danmark. Arkitekten har hämtat inspiration från svenska trähus. Husen är byggda i kluster om en till två våningar och därtill finns kvartersgårdar med plats för diverse gemensamma aktiviteter.

Tinggården 

Handelshögskolan, Frederiksberg

Copenhagen Business School – Handelshögskolan i stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn ritades av den världsberömde arkitekten Henning Larsen. Samme man som står bakom stadens nya operahus, Operaen. Handelshögskolan stod klar år 1989.

Handelshögskolan

ARKEN

ARKEN Museum för modern konst, Ishøj

Konstmuseet ARKEN i Ishøj, söder om Köpenhamn, är värt ett besök tack vare såväl de varierade utställningarna som byggnadens arkitektur. Museet är nämligen format som ett strandat skepp. Arkitekten bakom byggnadsverket, som invigdes år 1996, heter Søren Robert Lund.

Arken

Statens Museum for Kunst

Tillbyggnaden av Statens Museum for Kunst, Köpenhamn

C.F. Møller har ritat tillbyggnaden av Statens Museum for Kunst. Den nya delen av museet stod klar år 1998 och utgör en spännande kontrast till den 100 år äldre huvudbyggnaden. Från tillbyggnaden har du en storslagen panoramavy över Østre Anlæg, en del av Köpenhamns gamla befästningsvallar.

Statens Museum for Kunst

Black Diamond

Den Sorte Diamant, Köpenhamn

Tillbyggnaden av Det Kongelige Bibliotek är en av Köpenhamns mest slående. Den markanta lutningen och de snett skurna fasaderna i svart, blank marmor har gett upphov till tillbyggnadens namn - Den Sorte Diamant (på svenska: Den Svarta Diamanten). Arkitekterna bakom byggnadsverket, som invigdes år 1999, heter Schmidt, Hammer och Lassen.

Tårnby Tingshus, Tårnby

Tårnby Tingshus skapades år 2000 av arkitekterna Niels Fuglsang & Dorte Mandrup-Poulsen. Till skillnad från andra byggnader av den här typen kännetecknas Tårnby Tingshus av en öppen planlösning, som tillsammans med ljust färgade ytor skapar ljus och rymd.

Tårnby Tingshus 

Metro

Köpenhamns tunnelbanestationer

Om du är intresserad av och vill uppleva minimalistisk arkitektur är ett hett tips att besöka någon av Köpenhamns tunnelbanestationer. Stationerna har ritats av KHR (Krohn & Hartvig Rasmussen) och togs i bruk år 2002.

Köpenhamns tunnelbana 

Copenhagen Opera

Operaen, Köpenhamn

Det nya operahuset i Köpenhamn invigdes år 2005 och skapades enligt Henning Larsens ritningar. Operaen är inte bara ett av världens mest moderna operahus, utan även en av Köpenhamns mest bastanta och omdiskuterade byggnader. Den stora publikfoajén med utsikt över hamninloppet samt Operaens café- och restaurangverksamhet är öppna för besökare.

Operaen 

VM house

Byggnader i Ørestaden, Köpenhamn

Köpenhamns nya stadsdel, Ørestaden, är värd att besöka om du har ett intresse för modern arkitektur. Här kan du uppleva flera fängslande och prisbelönta byggnadsverk. Byggnaderna du absolut inte bör missa är:
- Läkemedelsföretaget Ferrings huvudsäte (2002), ritat av Henning Larsen
- IT-Universitetet (2004), ritat av Henning Larsen
- Field’s shoppingcenter (2004), skapat av C.F. Møller
- VM-Husene (2005), ritat av Bjarke Ingels Group och JDS Architects
- Tietgenkollegiet (2006), skapat av Lundgaard & Tranberg
- Bjerget (2008), ritat av Bjarke Ingels Group och JDS Architects. Utsett till världens bästa bostadshus 2008!
- Konserthuset i DR Byen (2009), arkitekt: fransmannen Jean Nouvel
- 8-tallet (2010), ritat av Bjarke Ingels Group
- Hotellet Bella Sky (2011), skapat av arkitektfirman 3xNielsen

AROS

ARoS Kunstmuseum, Århus

Konstmuseet ARoS invigdes år 2004 och är idag ett av Nordeuropas största konstmuseer. Byggnaden har formen av en 43 meter hög kub. Genom kuben går ett tvärsnitt som utgör museumsgatan och mitt i gatan finns en spiraltrappa som förbinder de nio våningarna med varandra. Arkitekterna bakom konstmuseet är Hammer & Lassen. 

ARoS Kunstmuseum

Iceberg

Isbjerget, Århus

Isbjerget, som ligger närmast vattnet vid Århusbukten är ritat av fyra arkitektfirmor, däribland de två danska firmorna CEBRA och JDS Architects. Med sitt läge nära inpå vattnet är arkitekturen inspirerad av flytande isberg som ständigt bryts. En viktig utgångspunkt för arkitekterna var att försöka ge så många hem som möjlig mesta möjliga havsutsikt.

Isbjerget 

Dansk Jødisk Museum, Köpenhamn

Det judiska museet skapades av den polsk-amerikanske arkitekten Daniel Libeskind och stod klart år 2004. Udda vinklar och överraskande projektioner möter besökarna i denna mystiska byggnad, vars främsta syfte är att påminna om judarnas tragiska öde under andra världskriget.

Dansk Jødisk Museum

Ordrupgaard

Tillbyggnaden av konstmuseet Ordrupgaard, Charlottenlund

Konstmuseet Ordrupgaard ligger i Charlottenlund, strax norr om Köpenhamn. Tillbyggnaden, som ritades av den internationellt erkände iransk-brittiske arkitekten Zaha Hadid, invigdes år 2005 och påminner utseendemässigt mest om en strandad val i museets trädgård.

Ordrupgaard

Glasmuseet

Tillbyggnaden av Glasmuseet, Ebeltoft

År 2006 invigdes Glasmuseet i Ebeltofts tillbyggnad. Den inrymmer alla tänkbara moderna museifaciliteter, som ett café med fantastisk panoramautsikt över vattnet och en gammal hamn fylld med träskepp. Arkitektstudion 3xNielsen är hjärnorna bakom byggnadsverket.

Glasmuseet 

Skuespilhuset

Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus, Köpenhamn

Det eleganta nya teaterhuset i mörkt tegel, trä, koppar och glas ligger endast en kort promenad från de gamla, färgglada husen i populära Nyhavn. Skuespilhuset innehåller bland annat tre teatersalonger och ett kombinerat café och restaurang med fantastisk utsikt över hamnen och Operaen. Byggnaden, som invigdes år 2008, uppfördes efter arkitekterna Boje Lundgaards och Lene Tranbergs ritningar. 

Skuespilhuset 

Elephant house

Elefanthuset, Köpenhamns Zoo

Köpenhamns Zoo har som ambition att vara världsledande och tack vare bygget av elefanthuset år 2008 visar man att man är på god väg. Elefanthuset ritades av den brittiska arkitekten Norman Foster i samarbete med den danske landskapsarkitekten Stig B. Andersson.

Elefanthuset 

Utzon Center

Utzon Center, Ålborg 

År 2008 invigdes Utzon Center i Aalborg, den världsberömde danske arkitekten Jørn Utzons sista skapelse. Det är en vacker och sofistikerad byggnad belägen precis intill fjorden. Här får du historien om arkitektens spännande liv och leverne återberättad.

Utzon Center

Bølgen, Vejle 

Bølgen är ett spännande bostadsbygge från 2009, skapat av Henning Larsen Architects. Med sina mjuka, runda former passar husen arkitektoniskt sett väl in i omgivningen, som består av skogsklädda sluttningar och böljande kullar. Med andra ord är Bølgen (som betyder vågen på svenska) ett mycket säreget bostadsbygge med ett utmärkt läge.

Bølgen 

Share this page

Relaterade länkar