Upplevelser vid havet

Det är alltid nära till den danska naturen, som året runt är full av roliga, gratis och spännande upplevelser. Här hittar du förslag på naturupplevelser längs med de danska kusterna som passar både barn och vuxna.

Mer än 8 700 km kust väntar
Med en kustlinje på mer än 8 700 km är det aldrig långt till en strand i Danmark och är det barn med på resan är det en rolig lekplats med många spännande möjligheter till underhållning.
Sök efter stränder i Danmark  

Gå på bärnstensjakt
Du kan i princip hitta bärnsten (kåda som är 30 - 50 milj. är gammal) längs alla Danmarks kuster men där det blåser mest och vågorna slår som hårdast är chansen störst att hitta något. Med andra ord är Jyllands västkust bäst men man hittar också bärnsten längs med Kattegatts och Östersjöns kuster. Men tänk på att titta ordentligt, bärnstenen ligger inte bara och glittrar på stranden.

Bärnsten är inte bara gul, den kan också vara vit, svart eller rödaktig och är med andra ord lätt att förväxla med stenar. Det finns några enkla knep för att se om det är äkta vara.

● Slå den försiktigt mot dina tänder. Om den känns mjuk och inte klirrar är det troligen bärnsten.
● Gnugga den mot en tröjärm och håll den sedan mot håret. Blir det elektriskt ät det bärnsten.
● Lägg det du tror är bärnsten i ett vattenglas tillsammans med två matskedar salt. Om det är bärnsten kommer det att flyta upp till ytan.
● Den känns mjukare än sten och känns varm när du håller den mot kinden.
Läs mer om bärnstensjakt i Danmark (pdf) 

Share this page

Blokus

Danmarks bästa stränder

Danmark har några av de vackraste stränderna i Europa - hitta din favorit här!

Cykla i Danmark med barn

Cykelsemester med barn

Danmark är ett riktigt cykelland – här kan du cykla nästan överallt på de trygga och välskyltade cykellederna. Med lite planering blir cykelsemestern ett familjeäventyr.