Byer på Bornholm

Stadsliv på Bornholm

Bornholms städer ligger inom nära räckhåll från varandra. Cykla eller ta bilen mellan pittoreska byar och kustnära hamnstäder. Passa på att prova lokala delikatesser längs vägen!  

Rønne 

Rønne är Bornholms största stad, tillika en färjestad med förbindelser till Køge, söder om Köpenhamn, samt till Sverige, Tyskland och Polen.

I slutet av andra världskriget, närmare bestämt den 7 och 8 maj, bombades Rønne (tillsammans med Nexø) av ryska flygplan. Trots att stadens centrum till stora delar förstördes i bombanfallet står fortfarande en del gamla och charmerande byggnader kvar. Även 175 röda trähus, som den svenska staten skänkte till återuppbyggnaden av Rønne, finns kvar än idag.

Gudhjem 

I pittoreska Gudhjem löper de karaktäristiskt branta gatorna och gränderna ner till den skyddade stenhamnen. Från stenknallen Bokul kan du njuta av en fantastisk utsikt över både staden och havet.

Svaneke 

Svaneke är Bornholms bäst bevarade äldre småstad med historiska korsvirkeshus längs de smala gatorna, som slingrar sig ut från hamnen. På klippkusten norr om Svaneke ligger de idylliska fiskelägena Bølshavn och Listed. Lite längre söderut ligger Årsdale, där du hittar ett av Bornholms mest klassiska och genuina sillrökerier.

Share this page