Danmark har några av de vackraste stränderna i Europa. Med över 7300 km kust kan det nästan bli svårt att välja sin favorit bland de många finkorniga vita sandstränderna, de barnvänliga långgrunda eller de närmast folktomma. Dessutom är stranden alltid nära i Danmark – det är aldrig längre än 50 km till kusten var du än befinner dig. I den här guiden har vi samlat några av Danmarks bästa stränder – hitta din favorit här!
Danmark är perfekt för en seglingssemester. Här finns över 400 namngivna öar att upptäcka (72 som är bebodda) och massor av mysiga småbåtshamnar och rofyllda vikar att kasta ankar i. Men som tur är kan du besöka många av dem även utan segelbåt med hjälp av färjeförbindelser från fastlandet. I den här guiden har vi samlat några av de mest populära små öarna i Danmark.
1. Vindsurfing på alla nivåer: Danmarks kuster är så mångsidiga och varierande att de allra flesta kan hitta en plats som passar de egna färdigheterna. Det gäller oavsett om vi talar om vindsurfing-fantaster som vill ha ordentliga vindar där de kan leka med likasinnade, eller om det är en familj som letar efter en lugn vik utan allt för många åskådare.
När du är på semester i Danmark är du aldrig långt ifrån en ström, en vik, en sjö, ett hav eller ett inlopp. Därför har många av årets evenemang, på ett eller annat sätt, någonting med vattnet att göra. Här hittar du ett urval av maritima evenemang i Danmark som är väl värda ett besök.
Strandliv och badutflykter är uppenbara och populära aktiviteter på Västjylland.
Här finns också flera utmärkta och unika fiskevatten, särskilt i åar och sjöar.
Den gamla sjöfartsön Fanø ligger i Vadehavet utanför Esbjerg. Byggstilen på ön är inspirerad av den frisiska traditionen, efter friserna, och kan tydligt ses i Nordby och Sønderho.
Tidvattnet sätter sin prägel på ön i allmänhet och på västsidans cirka 15 km långa sandstrand i synnerhet. För övrigt är stranden utmärkt för kitesurfing och strandsegling.
Bornholms nedlagda järnväg är ombyggd till cykelleder och ön har därför ett unikt nätverk av sådana leder. Just tack vare de korta avstånden på ön lämpar sig dessa särskilt för familjer på cykelsemester.
De gamla räddningsstigarna längs kusten används idag som populära vandringsleder och de många skeppsvraken längs Bornholms nord- och ostkust lockar otaliga dykare.
Sydjylland har det väl förspänt med utmanande golfbanor och regionens åar hör till landets bästa fiskevatten.
På Rømø Sønderstrand kan du både kitesurfa och strandsegla, medan havets vågor är en utmaning för vindsurfare.
Sydfynska öhavet blir för det mesta betraktat som en helhet, men de många stora och små öarna är vitt skilda och lever ofta sitt eget liv. Gemensamt för samtliga öar är dock skön natur, lugn och ro, mysiga små byar och trevliga hamnmiljöer.
Sydfynska öhavet är mycket populärt bland seglare, som här hittar allt från utmaningar och naturupplevelser till fina ankringsplatser och hamnar.
Små färjor står för förbindelserna mellan många av öarna och fastlandet.
Västsjälland är en cykelvänlig region med många skyltade cykelleder.
Odsherred är utgångspunkten för ett nätverk av markerade vandringsleder.