Praktisk information

"The Blue Flag" är en internationell organisation som arbetar för långsiktigt hållbara stränder och marinor genom att miljöcertifiera stränder och marinor som uppfyller vissa krav.

Besök Blå Flaggs hemsida för att hitta stränder i Danmark som har Blå Flagg-certifiering

Här kan du läsa mer om Blå Flagg-certifieringen

Med hund på danska stränder

"The Blue Flag" har kommit med rekommendationen att stränder med Blå Flagg inte ska tillåta hundar under sommarens högsäsong. Detta beror på att bakterienivåerna i vattnet blir högre när hundar vistas i vattnet, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). I Danmark tillåts dock hundar på alla stränder mellan 1 april och 30 september så länge de är kopplade.

Badande hundar

På stränder som inte är Blå Flagg-certifierade kan hundar simma året runt men mellan den 1 april och den 30 september får de bara simma om vattnet står högre än lågvattenlinjen och hunden simmar på djupt vatten.

På Blå Flagg-certifierade stränder får hundar bara simma mellan den 16 september och 31 maj. Kravet om att vattnet ska stå högre än lågvattenlinjen och att hunden simmar på djupt vatten gäller även på Blå Flagg-certifierade stränder 1 april till 31 maj och mellan den 16 och 30 september. 

Under de datum då hundarna ska hållas kopplade på stränderna får de endast släppas från kopplet för att simma (förutsatt att ovanstående kriterier för när hunden får simma är uppfyllda).