Övernattning

Att bo på bondgård är en mycket populär och väldigt barnvänlig semesterform. Det finns två varianter av bondgårdssemester, nämligen det som heter Bondgårdssemester (Bondegårdsferie) och Semester på landet (Ferie på landet). På en Bondgårdssemester bor man på gården i en egen bostad eller i ett rum, och värden erbjuder ofta kvarts-, halv- eller helpension. På en Semester på landet bor man ofta helt självständigt i en lägenhet med eget kök och bad och har självhushåll. Det är också skillnad på gårdens aktivitet inom lantbruket. En gård som erbjuder Bondgårdsferie är i de allra flesta fall en aktiv gård, men så behöver det inte vara när det gäller Semester på landet. Om man bor på en aktiv gård och har lust är man välkommen att delta i gårdens arbetsuppgifter i den mån det är tillåtet (på grund av säkerhet är det inte tillåtet för en lekman att utföra alla arbetsuppgifter).

Här kan du söka efter Bondgårdssemester och Semester på landet

Här kan du söka efter privat övernattning i Danmark

Vad kostar det?

Bondgårdssemester kostar från 400 DKK/natt för 2 personer i dubbelrum. Frukosten kostar cirka 50 DKK/person och dag och middag cirka 100 DKK. Semester på landet kostar i högsäsong cirka 3500 DKK för en vecka i lägenhet med fyra sängplatser.

Många turistbyråer bokar också Bondgårdssemester och Semester på landet. Dessutom finns det några organisationer som förmedlar denna typ av övernattning:

Landsforeningen for Landboturisme 

Landsforeningen for Økologisk Landboturisme 

App visar vägen till upplevelser på landet

Riksförbundet för landsbygdsturism har skapat en app som heter "VisitFarmen". Appen visar vägen till upplevelser och övernattningar. Läs mer om appen här.