Vidare till innehåll
A lady stands with a bike in Hindsgavl National Park, Denmark
Cycling in Fjordlandet, Denmark

Cycling in Denmark

Foto:Michael Fiukowski and Sarah Moritz&VisitFjordlandet

A nation on two wheels

Make like a local and explore Denmark by bike! Explore our wonderful countryside, peaceful coastal paths, not to mention city routes in Copenhagen, one of the best biking cities in the world. Cycling checks all the boxes: local, sustainable and above all fun!

Here are a few tips about cycling in Denmark

Biking Rules in Copenhagen by Copenhagen Bicycles
Foto: Copenhagen Bicycles

Det är både populärt och enkelt att cykla i Danmark. För mer inspiration och information kan du gå in på vår sida för cykling i Danmark.

Utöver en bra cykel så är bra cykelkartor och guider dina bästa kompisar i jakten på en lyckad cykelsemester. Danska Cykelförbundet (Dansk Cyklist Forbund) erbjuder ett stort urval av guider och kartor till försäljning via deras hemsida

Cykelkartor

Nordisk Korthandel har publicerat en serie av kartor i skala 1: 100.000. Kartorna visar vägar uppdelat i nationella, regionala och lokala cykelvägar över hela Danmark. Du kan även planera din cykelsemester online på det Danska Cykelförbundets sajt.

Digitala cykelkartor
På Vejdirektoratets hemsida hittar du en digital cykelkarta där du kan se de nationella cykelrutterna och exportera dem till din GPS. Här hittar du Vejdirektorates digitala cykelkarta.

Här följer några regler för cykling i Danmark som gör att du kan känna dig trygg och avslappnad på din tur.

Nödvändig utrustning

Din cykel måste vara utrustad med ringklocka, en vit reflex fram, gula reflexer på pedalerna, gula reflexer på båda hjulens ekrar (alternativt vita, reflekterande däck- eller fäljsidor) samt en röd reflex bak. I Danmark är reflexer monterade enligt dessa anvisningar som standard, vilket gör att du inte behöver tänka på detta när du hyr en cykel. Om du däremot väljer att ta din egen cykel med på semestern måste du se till att den är rätt utrustad.

När du cyklar efter mörkrets intåg måste du ha fungerande cykellysen, vitt eller gulaktigt fram och rött bak. Om du saknar cykellysen kan du köpa det i närbutiker och cykelaffärer i Danmark. Cykelkärror måste ha två vita reflexer fram och två röda reflexer bak samt två gula reflexer på vardera sidan. Om du cyklar när det är mörkt måste du se till att cykelkärran är försedd med ett rött cykellyse, antingen baktill eller på vänster sida.

Att skjutsa barn på din cykel

Om du är över 15 år får du skjutsa två barn under åtta år på din cykel, förutsatt att cykeln är försedd med lämplig utrustning. Om du har en cykelkärra (anpassad för barn) får du skjutsa två barn oavsett ålder. Barn som skjutsas i cykelsitsar och cykelkärror måste alltid spännas fast ordentligt.

Cykelhjälm

Du är inte skyldig att bära cykelhjälm enligt dansk lag – men det är ändå en bra idé!

Danska trafikregler

Du måste alltid cykla på högersida av vägen eller cykelvägen. Om det finns en cykelväg så måste du använda den. Om du ska göra en vänstersväng så ska du hålla till höger hela vägen tills du kommer fram till svängen, där ska du stanna och kontrollera att vägbanan är fri innan du svänger. Som cyklist måste du använda dina armar för att signalera till medtrafikanterna att du saktar in, tänker svänga eller stannar. Läs mer om lagar och regler för cyklister i Danmark.

Det är enkelt att hitta när du cyklar i Danmark eftersom det finns över 11,000 km märkta och skyltade cykelleder. Det enda du behöver är ledens namn, nummer eller logo och så är det bara att följa skyltarna. Många leder korsar varandra så det fungerar fint att kombinera flera olika leder. Cykellederna är säkra jämfört med många andra länder och de följer ofta mindre vägar och stigar genom skog och orörd natur.  

Nationella cykelleder

Det fins 11 nationella cykelleder i Danmark på över 4000 km. Nationella leder markeras med ett vitt nummer i en röd ruta och en cykelsymbol på en blå fyrkantig skylt (notera att led 10 på Bornholm har en grön och inte en blå bakgrund). Leder med udda tal från 1-9 går från norr till söder och leder med jämna tal från 2-8 går från öst till väst. Det finns två ringleder: Bornholm (10) och Limfjorden (12).

Regionala och lokala leder

Det finns även ett väl utbyggt nätverk av regionala och lokala cykelleder, alla tydligt skyltade. De regionala lederna har vita nummer från 16-99 på en blå bakgrund och de lokala lederna har samma system men med nummer från 100-999.

Om du är på jakt efter en cykelsemester där allt redan är planerat och organiserat så är en paketsemester något för dig. När du köper ett cykelpaket ingår vanligtvis cykelhyra, detaljerad resväg, eventuella färjebiljetter, boende och transport av bagage.

Cykelrutten planeras ofta av lokala experter för att garantera att resan går genom de vackraste landskapen på mindre vägar med lite trafik.

More ways to see beautiful Denmark

Møns vita klippor
Discover Denmark's most beautiful places
Ontdek het Paaseiland van Denemarken op Lolland-Falster
20 unique things to do in Denmark
It's easy to get around Copenhagen with the driver-less metro
How to get around Denmark with public transport
Det kungliga lustslottet i Dyrehaven
UNESCO världsarv i Danmark
THE KRANE luksushotell i Nordhavn, København
12 unika ställen att övernatta i Danmark
Changing of The Royal Guard at Amalienborg Palace in Copenhagen,
Entry to Denmark

Share your wonders: