Vidare till innehåll

Himmelska upplevelser på Sydsjälland med öar

Foto: Daniel Villadsen

Hitta reslust och inspiration i vår guide till fyra himmelska dagar på Sydsjälland, Mön och Lolland-Falster. Från slott och pittoreska byar till fantastiska matupplevelser och övernattning. Vi tipsar om allt du ska se och göra.

Dag 1: Upplevelser för alla sinnen

Inled äventyret med en inspirerande konstrunda i Næstved, som är en spännande och annorlunda konststad där en unik graffitimiljö vuxit fram de senaste 30 åren. Både danska och internationella konstnärer har besökt Næstved för att pryda husväggar och andra ytor med sina konstverk, och har närmast förvandlat Næstved till ett enda stort utomhusgalleri.  

Hoppa på båten Rundfart Friheden i Næstved hamn. Slå er ner och njut av det skiftande landskapet längs färden. Det första stoppet är Gavnø Slot som är ett av Danmarks vackraste rokoko-slott och hyser en av landets största privata konstsamling med över 1000 målningar från 1600- till1800-talet. Slotssparken är känd för sin blomsterprakt som börjar med tulpansäsongen men lever vidare långt in på hösten.

Nästa stopp på båtturen är Karrebæksminde, ett mysigt gammalt fiskeläge. Stanna till för lunch på en av de mysiga restaurangerna längs kanalen, till exempel Martens Røgeri och avsluta med en hemmagjord ekologisk glass gjord på lokala råvaror på Enø Bageri. Väl tillbaka i Næstved har det blivit dags att checka in på romantiska och stämningsfulla Hotel Kirstine för en välförtjänt vilopaus. Ät en god middag på Rønnede Kro som har en klassisk meny och mysig atmosfär. 

Dag 2: Stevns branta klippor

Börja dagen med ett besök på Gisselfeld Kloster, en av Danmarks äldsta och mest välbevarade renässansborgar (H.C. Andersen ska ha inspirerats till sagan om den fula ankungen här). Slottsparken är en grönskande oas och det vackra gamla växthuset Paradehuset är fullt av allsköns prunkande växter. Det finns även en charmig tesalong med utsikt över slottet där man kan ta en fika.

Stevns Klint är en fantastisk naturupplevelse som är med på UNESCOs världsarvslista. Den fina lilla kyrkan Højerup Kirke, som balanserar på kanten av kalkstensklinten är en populär plats för vigslar och har en slående utsikt. Fortsätt sedan vidare till den lilla staden Rødvig. Ta en promenad i hamnen bland segel- och fiskebåtar och det 100 år gamla varvet och slå er ner på någon av de många restaurangerna för en god lunch. 

Njut av en lyxig middag på Michelin-restaurangen Frederiksminde där ni inte bara får en måltid, utan en upplevelse för alla sinnen. Sov sedan gott på nyöppnade The Norrmans Boutique B&B i Klippinge som drivs av ett svenskt par. Här är det lätt att koppla av och glömma den stressiga vardagen i vackra miljöer.

Dag 3: Turen går till Falster

Ta färjan IDA från Bogø till Stubbekøbing (med bil är det avfart 44 Stubbekøbing/Nr. Alslev som gäller) och följ sedan den vackra Margueriteruten till det pittoreska fiskeläget Hesnæs. Strosa mellan de speciella vassklädda husen och ät lunch på Pomle Nakke Traktørsted där ni kan njuta av både god mat och den fina utsikten över Östersjön.  

Kör vidare till det vackra Corselitze Gods som har en vacker trädgård som passar bra för en avkopplande promenad. Övernatta på Fuglsang Herregård B&BNy Kirstineberg eller Mejerigaarden B&B som bjuder på mysiga miljöer att koppla av i. Ät middag på Restaurant Ö som ligger i den mysiga hamnen i Nysted. Ägarnas kärlek till naturen syns tydligt i rätterna som bygger på färska och gärna ekologiska råvaror. 

Dag 4: Vidare till Lolland

Ät en lång frukost och börja sedan dagen med ett besök på Fuglsang Kunstmuseum som ligger alldeles intill herrgården. Museet har en samling som rymmer de stora konstnärerna och strömningarna i dansk kulturhistoria. Utforska sedan det särpräglade naturområdet Skejten som ligger i anslutning till herrgården.

Res vidare till Lolland, Danmarks fjärde största ö. I klosterstaden Maribo kan ni strosa runt i er egen takt och se domkyrkan, det vitkalkad rådhuset och mysiga gränder med färgglada fasader. Ta en välförtjänt fika på Pabst Bakery och passa på att välja ett danskt bakverk som flødeboller eller ett klassiskt wienerbröd med choklad. 

Ta en båttur med Anemonen och upplev de vackra sjöarna och det rika djurlivet. Det är något speciellt med att se omgivningarna från vattnet. Ni kan även beställa en picknick som kan ätas ombord eller i det gröna (kan beställas genom turistkontoret i Maribo).

Avsluta resan med en kombination av konst och vin. Besök Dodekalitten, ett ”sjungande” konstverket bestående av stora stenpelare med utmejslade ansikten som berättar historien om folket Lolerna som kom söder ifrån och bosatte sig på Lolland. Sista stopp på turen blir den lokala vingården, Østergaard Vinmageri, som både gör vin på egna druvor och speciella fruktviner på lokala äpplen och päron. Checka sedan in för natten på vackert belägna Godstedlund B&B.

Share your wonders: