Vidare till innehåll

Nordjylland för livsnjutare

Foto: © Niclas Jessen

Här är vår guide till Nordjylland för livsnjutare. Det är på Nordjylland som solen skiner mest i hela Danmark, havet och de fantastiska stränderna är alltid nära och små mysiga byar bjuder på upplevelser med god mat och kultur. Vi guidar dig till allt från upplevelser till boende.

Fantastiska badorter på Nordjylland

Klassisk badsemester i Løkken 

Løkken är en klassisk badort känd för sina fina stränder och de 500 karakteristiska vita badhusen som går under namnet ”den vita byn”. Hit har folk rest i generationer för att uppleva havet och den mysiga byn med ett rikt caféliv och massor av hygge. Løkken är ett av de mest nybörjarvänliga surfställena i hela Danmark.

Løkken, badehuse på stranden

Foto:Mette Johnsen

Charmiga Sæby

Sæbys stadskärna är en riktig kulturpärla. Här får du både dansk småstadsidyll, kultur med konsthantverk och muséer och en levande hamnmiljö med små fiskrestauranger. Vandra eller cykla genom de mysiga gränderna ner till strandpromenaden och njut av stämningen. 

Det är mer än ljuset som är magiskt i Skagen

Storfavoriten Skagen ligger längst norr ut på Nordjylland och är känt för den mysiga stämningen, stränderna och det alldeles speciella ljuset. Här finns allt för livsnjutaren både vad gäller logi och mat; njut av färsk fisk i den lilla hamnen och bo fantastiskt på badhotell. Se Skagenmålarnas berömda konst på Skagens Museum, klättra på den enorma vandrande sanddynen Råbjerg Mile och besök den tilsandede kirke, kyrkan som håller på att slukas av sanden.

Läs om fler charmiga byar och semesterorter på Nordjylland här

Charmigt boende för livsnjutare

5-stjärninga Ruths hotel ligger mitt bland de ikoniska gula husen i centrum av Skagen och har en rustik charm, wellness-avdelning och förstklassig gastronomi. Klassiska Brøndums Hotel är känt som den plats där Skagenmålarna samlades och har alltid haft en nära koppling till Skagens Museum. Brøndums bjuder på vackra miljöer och hög kvalitet på både mat och vin. 

Bo på badhotell i Nordjylland. Ruths Hotel i Skagen.

Foto:Mette Johnsen

Sommaren 2017 öppnade Strandhotellet Blokhus. Hotellet har ett fantastiskt läge vid den härliga badstranden och kombinerar modern lyx med en klassisk badhotellskänsla. I den mysiga badorten Løkken ligger Hotel Løkken Strand i en charmig gammal skola endast 250 meter från stranden med massor av möjligheter till både avkoppling och aktiviteter.

Matupplevelser med guldkant

Restaurangpärlor

I Lønstrup ligger prisbelönade Villa Vest där du kan njuta av fantastisk havsutsikt och färsk fisk. På mysiga Keramikcafeen Møllehuset kan du som namnet antyder kombinera hembakad fika med nydrejad keramik. På torsdagar serveras klassisk afternoon tea. I badorten Lønstrup kan du äta god lunch eller middag på Restaurant Glashuset. Kvällstid serveras trerätters-menyer med fisk och kött från grillen. I Skagens hamn ligger populära Skagen Fiskerestaurant där havet närmast flyttat med in. Här är det sand på golvet och det bjuds på både färsk fisk och musikupplevelser.

Foto:Niclas Jessen

Lokala ölbryggerier och vingårdar

Öl är mer populärt än någonsin och på Nordjylland ligger bryggerierna så tätt att det är enkelt att åka på ölresa. Vi kan även rekommendera ett stopp på Glenholm Vingård, en av Danmarks äldsta vingårdar som ligger strax söder om Løgstør. Här kan du gå på rundvisning och vara med på provsmakning av gårdens viner.

Lokala matupplevelser och festivaler

Ett besök på någon av de många mysiga gårdsbutiker som finns över hela Nordjylland är en genuin matupplevelse, här kan du köpa färska produkter att fylla en picknickkorg med. Det finns även många intressanta och smakrika matfestivaler att besöka, i oktober kan du till exempel vara med på ostronpremiär i Mors. Missa inte heller de blå fiskebåtarna i Thorupstrand där du kan se dagens fångst och köpa med dig lokala specialiteter hem.

Läs mer om smakupplevelser på Nordjylland här.

Dyk ner i konst och kultur

I ”konstens by” Lønstrup finns glasblåsare, keramiker och smyckeskonstnärer där du kan följa arbetets gång och se de olika föremålen ta form. Den charmiga kuststaden Sæby passar utmärkt för sightseeing på cykel. Det är mysigt att trampa fram genom pittoreska små gränder till konsthantverkarnas ateljéer. Här ligger även Voergaard Slot, en av Danmarks vackraste renässansbyggnader, som i dag rymmer ett museum som har en av landets största privatägda konstsamlingar.

Du kan läsa mer om konst och kultur i Nordjylland här

I Aalborg väntar spännande arkitektur, mat- och kosntupplevelser.

Foto:VisitAalborg

En upplevelserik dag i Aalborg

Storartad arkitektur

Kombinera strandlivet med en dag i Aalborg, en levande stad full av kultur- och matupplevelser. Börja på konstmuseet Kunsten som har en unik konstsamling med över 4000 verk. Själva byggnaden är en arkitektonisk pärla, klädd i gnistrande marmor och ritad av den kände arkitekten Alvar Aalto. Aalborgs hamnfront har genomgått en imponerande förvandling från industriområde till levande stadsmiljö med arkitektur i världsklass, spännande gastronomi och härlig stämning. Här kan du bland annat se kultur- och vetenskapscentret Utzon Center och Musikkens Hus.

Aalborg Street Food The Lighthouse

Foto:Aalborg Street Food

Extra kant med street art och street food

Om du är sugen på en lite annorlunda konstrunda kan du utforska Aalborgs spännande street art-scen med enorma färgrika konstverk som vuxit fram på husväggar runt om i staden. Ät sedan gott på Aalborg Street Food där du kan välja mellan 16 olika kök som lagar autentisk mat med inspiration från hela världen.

Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Höstsemester vid havet på Nordjylland
Skagen in North Jutland
Upptäck det magiska Skagen
Grenen i Skagen
Grenen i Skagen
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile
Rubjerg Knude
Rubjerg Knude
Den Tilsandede Kirke
Den Tilsandede Kirke

Share your wonders: