Vidare till innehåll

Guide: kulturpärlor och upplevelser i Aarhus

Foto: Moesgaard Museum

Danmarks andra stad Aarhus är en trendig storstad med utmärkt shopping och en het restaurangscen. Men Aarhus är även känt för förstklassiga kulturupplevelser med allt från konstmuseer till musik- och matfestivaler. Upptäck en spännande stad där det är nära till allt.

Foto:Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

Aarhus fyra toppattraktioner

ARoS och Your Rainbow Panorama

Ta sedan en tur i den ikoniska regnbågen ”Your Rainbow Panorama” på toppen av konstmuseet ARoS. Museet bjuder på förstklassiga konstutställningar och just nu kan du se verk av James Rosenquist, en av de stilbildande popkonstnärerna som är känd för sina enorma format inspirerade av reklambillboards.

Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark

Foto:© Robin Skjoldborg

Den Gamle By

Det finns några kulturupplevelser i Aarhus du absolut inte bör missa. En av dem är Den Gamle By där du kan göra en fascinerande tidsresa och uppleva Danmark på H.C. Andersens tid, på 20-talet och på 70-talet där du bland annat kan hälsa på i ett kollektiv och gå på jazz-bar.

Moesgaard Museum, a short drive from the city of Aarhus in Denmark
Foto: Moesgaard Museum
Tivoli Friheden i Aarhus
Foto: VisitAarhus

Moesgaard Museum 

Moesgaard Museum är en arkitektonisk pärla i natursköna omgivningar strax söder om Aarhus. Det förflutna är högst närvarande i de förhistoriska och etnografiska utställningarna där du dras med i levande berättelser om allt från vikingar till livet på medeltiden. Här kan du även möta den uråldrige Grauballemannen.

Tivoli Friheden

Tivoli Friheden är Aarhus nöjespark som ligger på gångavstånd från centrum i vackra Marselisborg skog, här finns något för alla. Vandra runt i parken och ta in stämningen eller testa någon av de vilda åkattraktionerna.

The Infinite Bridge, Aarhus

Foto:Dennis Borup Jakobsen © Den Uendelige Bro (2017) - Johan Gjøde

Guldkorn du inte får missa

Cykelutflykt bortom stadskärnan

Aarhus upplevs bäst till fots eller med cykel (det finns lånecyklar utplacerade runtomkring i staden). Med cykel kan du även enkelt göra en utflykt och upptäcka den nya stadsdelen Aarhus Ø vid vattnet. Packa badkläderna och ta ett dopp i Havnebadet, som ritats av den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels som står bakom flera av projekten i Aarhus Ø. Ta även en sväng förbi den vackra oändliga bron.

Salling Rooftop in Aarhus

Foto:Photopop - VisitAarhus

En riktig shoppingstad

Du lär hamna på shoppinggatan Strøget när du besöker Aarhus och då är Salling Rooftop ett måste. Njut av lite mat och vin och den fantastiska utsikten från denna takbar på toppen av varuhuset Salling. Passa även på att stanna till på det anrika varuhuset Magasin som har ett brett utbud av varumärken. Där ströget slutar börjar shoppingcentret Bruun’s Galleri där du kan välja mellan mer än 90 butiker och flera restauranger. 

Aarhus Møllestien Biking

Foto:VisitAarhus

Aarhus charmigaste kvarter 

Om du är på jakt efter hygge så ska du bege dig till Latinerkvarteret som är en av Aarhus mysigaste stadsdelar med kullersten, charmiga butiker samt utmärkta kaffebarer och restauranger. Inget Aarhusbesök är fulländat utan en utsökt måltid, och det behöver du inte leta länge efter i Aarhus. Nivån är hög och här finns allt från Michelinrestauranger till street food och något för alla smaker och plånböcker.

Hitta rätt hotell i Aarhus

Vare sig du älskar att bo på hotell och ser det som en viktig del av resan eller bara letar efter ett ställe att sova på innan du ger dig ut på nya äventyr i staden så finns det ett perfekt hotell för dig i Aarhus. Ett lyxigt centralt hotell är Radisson Blu Scandinavian Hotel som räknas som det bästa danska hotellet utanför Köpenhamn.

Mysiga City Hotel Oasia Aarhus ligger centralt i lugna omgivningar nära centralstationen och kulturupplevelser av alla dess slag. Nyrenoverade Scandic The Mayor Hotel ligger i hjärtat av Aarhus. Här kan du sova i rum där alla detaljer är noga utvalda med hållbarhet och det lokala i fokus. 

Maxa din Aarhusvistelse med AarhusCARD

Med AarhusCARD får du ut mesta möjliga av din tur till Aarhus. AarhusCARD ger dig tillgång till mer än 25 attraktioner och museer i Aarhus, gratis transport med buss och Letbanen, gratis parkering och rabatt på shopping och cykelhyra.

ARoS Aarhus Kunstmuseum, venue
ARoS Aarhus Kunstmuseum, venue
Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Den Gamle By - Danmarks Købstadmuseum
Den Gamle By - Danmarks Købstadmuseum
Tivoli Friheden
Tivoli Friheden
Marselisborg Slot
Marselisborg Slot
Væksthusene i Botanisk Have
Væksthusene i Botanisk Have

Share your wonders: