Koldinghus

Lottie Knutson tipsar om Jyllands hjärta i Danmark

Foto: Lottie Knutson

Runt de böljande kullarna i Jyllands hjärta lockar världsarv, korsvirkeshus och stränder. Här njutcyklar och gourmetvandrar du året om. Resexperten Lottie Knutson tipsar om romantiska hotell, krogar, konst och lokala odlare.

Lottie Knutson

Foto:Lottie Knutson

Romantiska boenden

Hedegården

Foto:Lottie Knutson

Bykrog med rum

Med cykelavstånd till stränderna ligger Sdr. Bjert Kro anno 1855. Här bor krögaren Emil Rask Bahr med hustrun Kathrine. Dessutom ryms här sju fräscha rum med vitmålade takbjälkar. Loppismöbler och blommor från trädgården ökar romantikfaktorn, även om de flesta förstås kommer för den goda maten. I trädgården växer kryddor, grönsaker och bär till kvällens meny med riktigt bra vinlista.

Bröllopsparens favorit

Den vitputsade herrgården Haraldskær Sinatur Hotel anno 1434 överträffar alla beskrivningar på nätet. Det gäller både mat, dryck, rum och bemötande. Landskapet runt Vejle Ådal bjuder på gröna kullar och betande kor. Den som inte provar alla cykel- och vandringsleder följer chefskocken Ninna Bundgaard Christensen i jakt på vilda örter och bär. Hennes mästerverk avnjuts sedan i korsvirkeshusets matsal eller medeltidskällaren.

Bo som i en saga

Utanför Heddahgaarden välkomnar några frigående hönor. Sänglinnet torkar i skogsbrynet och innergården doftar ros och tobaksblomma. Här sitter man gärna och njuter en kopp kaffe eller ett glas rosé. Korsvirkes-längorna från 1828 har vasstak. Ägarinnan Heddah Franzmann driver inredningsbutik, håller målarkurser och tar hand om de två bedårande rummen.

Tystrup Kro Jylland
Foto: Lottie Knutson
Cykel Jylland
Foto: Lottie Knutson

Hygge-kro sedan 1756

Blunda och tänk dig en gemytlig dansk krog ute på landet, varmt röd med vasstak och god mat. Det låter som en dröm, men Tyrstrup Kro är ett högst levande värdshus från 1756. Här hänger Dannebrogen på svaj och ägaren Preben Schulz hälsar välkommen i dörren. Krogen utanför Christiansfeld är själva sinnebilden av danskt hygge. Tillbyggnader för matsalar, sviter och rum är dessutom genuina och skapade med stor omsorg, precis som all mat och dryck.

Gemyt och världsarv

Mitt i Unesco-världsarvet Christiansfeld ligger Brødremenighedens Hotel från 1700-talet. Rummen är renoverade med alla bekvämligheter. Flera hundra år gamla trägolv är välskurade. Byns och brödraförsamlingens klassiska kakelugnar finns också bevarade. Matsalarna och kungasalen hyrs ofta för fester och släktträffar. Maten är traditionellt vällagad och lokal.

Biking Jylland

Foto:Lottie Knutson

Natur och kultur

Njutcykla och gourmetvandra

Gör som lokalborna och cykla i det kuperade kulturlandskapet. Eller vandra mellan mysiga krogar och romantiska boenden. Avstånden är inga problem; här är det tätt mellan sevärdheterna. Den som gillar backar blir nöjd, medan njuttramparna tar elcykeln. Det milda klimatet gör att vandring och cykel funkar året runt.

750 år i kungaslottet

Koldinghus lyser i solen. Det handslagna teglet avspeglar sig mot fjorden. Massiva, metertjocka väggar skvallrar om 750 års historia: här dog Kung Christian III. Krig har utbrutit och freder har stiftats. Slottet har eldhärjats och återuppbyggts. I dag är Koldinghus mer än ett museum: här klär barn och vuxna ut sig i medeltida sagokläder. Kungliga skatter, konst och juveler visas. Det hålls konserter och i slottskrogen i källaren serveras hemlagade danska rätter.

Naturskönt och designat

Naturområdet Skamlingsbanken bjuder inte bara utsikt över Lilla Bält med vandring, betande djur och besökscenter. Själva byggnaden är så perfekt integrerad i det omgivande landskapet att den är värd en tur i sig själv – eller en hisnande cykelfärd nedför backarna mot havet.

Trapholt eksteriør

Foto:Lottie Knutson

Som Louisiana fast bättre

Design- och konstmuséet Trapholt ligger högt upp på Koldings gräsbevuxna sandbankar med utsikt över hamninlopp och landsbygd. Museet integrerar design, nutida konst och hantverk i en inspirerande blandning. Här finns både permanenta utställningar och tematiska exposéer. Lägg till en prisbelönt krog, kafé, shop och Arne Jacobsens modulhus i parken ­– och ett besök är ett måste.

Gå in på rätt sida!

Världsarvet Christiansfeld kallas ”idealbyn” och byggdes av den evangelisk-lutheranska Brödraförsamlingen i början av 1700-talet. Den fortfarande aktiva församlingen håller gudstjänster och konserter, äger fastigheter, driver honungskake-bageri och kakelugnstillverkning. Här finns utställningar och i missionshuset hålls konserter. Missa inte muséet och församlingens kyrkogård. Den har fortfarande separat ingång för män och kvinnor.

Mat och dryck

Fjordenhus

Foto:Lottie Knutson

Byggnaden Fjordenhus är ett konstverk. Ett stycke lysande arkitektur, signerad Olafur Eliasson. Det handslagna teglet i olika färgnyanser lyser i solen och reflekterar havet, bron över Vejlefjorden och hamninloppet. Innanför panoramafönstren strålar Restaurant Lyst med samma kraft som byggnaden. Den nytända Michelinstjärnan under chefskocken Daniel McBurnie bjuder avsmakningsmenyn med 20 rätter.

Fjordenhus Lyst food
Foto: Lottie Knutson
Dansk frokost Jylland
Foto: Lottie Knutson

En gigantisk stam med blommande fänkål sträcker sig mot takbjälkarna på gastro-bykrogen Sdr. Bjert Kro. Den blir en fin symbol för köket, som ger modern twist till råvaror från den jylländska myllan. Menyerna växlar med säsongerna. Vinerna är påtagligt väl valda. Krögarparet Emil och Kathrine Rask Bahr har skapat en lika familjär som förväntansfull atmosfär; blommor, bär och örter kommer från den egna trädgården.

Frokost, alltså lunch, och middagar med dansk mat när den är som bäst. Det bjuds på Madkælderen Koldinghus, där varenda sillinläggning är hemgjord, precis som frikadellerna och leverpastejen. Därmed blir matkällaren ett extra dragplåster till slottet, som numera är museum med konsert- och utställningssalar.

Restaurant Haraldskaers chefskock Ninna Bundgaard Christensens har just fått tag i ett väldoftande knippe äppelmynta till kvällens gourmetmeny. Den kompletterar morgonens skörd av viltväxande ananasört och körvel. Allt serveras med stor finess och toppdrycker i korsvirkesrestaurangen och den medeltida matsalen.

Producenter och gårdar

Lindely Vin

Foto:Lottie Knutson

Vinfälten böljar över kullarna på Lindely Vin utanför Kolding. Mikroklimatet är idealiskt för vinproduktion. Självklart går det att smaka och handla de ädla dryckerna – gårdens mål att skapa riktigt kvalitativt danskt vin. Gården var en av pionjärerna då vinodlingen gjorde sitt intåg i Danmark och är populär för bröllop.

Bjert Gamle Brugs surdegsbageri Beanster Bakery och butik har hundratals lokalproducerade varor i en härlig blandning. Här bakas landets kanske bästa surdegsbröd. Dessutom ordnas avsmakning av vin, ost, kött och öl. Den som vill fördjupa sig stannar på den integrerade puben och vinbaren.

I Vejles gamla latinkvarter doftar det lång väg från rosteriet Aekvator Kaffe med egna odlingar i Ecuador. Aekvator säljer kaffebönor från hela världen här i butiken. Sortimentet finns dessutom online och från egen kaffevagn över Danmark.

Lindely Vin
Foto: Lottie Knutson
Lindely Vin
Foto: Lottie Knutson

Bøgedal Bryghus i Vejle ådal brygger världens enda medeltida, hantverksmässigt tillverkade “godtøl”. Allt på mikrobryggeriet görs för hand. Brygden kokas över öppen eld och flödar sedan med hjälp av gravitation från kar till kar, utan pumpar. Ölet är smakrikt, fylligt, elegant och balanserat.

I dag driver sjätte generationen Hopballe Mølle – medan den sjunde skolas in på lantbruket och hönseriet. Här vid Grejs å mellan Vejle och Jelling i natursköna Grejsdal har det malts mjöl i närmare 600 år. Förutom kvarnen och hönseriet finns här en gårdsbutik och restaurang.

Jyllands hjärta gård

Foto:Lottie Knutson