Vidare till innehåll
Ballebro Færgekro

Semester på badhotell - som på TV

Foto: VisitSønderborg

Den danska TV-serien Badhotellet har tagit Sverige med storm. Är du en av dem som har sett serien och drömt dig bort till sommar, böljande sanddyner och badortsidyll? Då kan din dröm gå i uppfyllelse på ett av Danmarks många badhotell.

En härlig nostalgitripp

Den danska TV-serien "Badhotellet" som utspelar sig på det fiktiva Andersens Badehotel i Skagen har blivit en jättesuccé i både Danmark och Sverige. Serien följer badhotellets personal och stamgäster under mellankrigstiden och skildringen av det vackra danska kustlandskapet och det idylliska livet runt badhotellet har gjort att ännu fler svenskar fått upp ögonen för en semester på ett äkta badhotell i Danmark. 

Foto:Robin Skjoldborg

Upplev stämningen från badhotellet 

Den populära seriens första säsong från 2013 utspelar sig under 1928 och här får vi lära känna hela det färgstarka persongalleriet som vi sedan följer genom åren. Den sjätte säsongen utspelar sig under det mörka och dramatiska 1939 men de storpolitiska kriserna och krigshotet påverkar inte livet på Andersens Badehotel, där livet går sin gilla gång (men det kan nog komma att ändras i seriens sjunde säsong som hade premiär i Danmark i januari 2020).

Løkken, badehuse på stranden
Foto: Mette Johnsen
Strand
Foto: VisitDenmark

Badhotellen i Danmark har en lång historia och var traditionellt ställen dit stadsbor reste för att koppla av och komma bort från stress och vardagsbekymmer i natursköna omgivningar. Många av badhotellen har lyckats bevara den här unika atmosfären och en stämning präglad av ro och idyll.

Besök platserna där Badhotellet spelas in

Det mesta av Badhotellet är en kuliss och spelas faktiskt in i en studio utanför Köpenhamn, men Andersens Badehotel ska föreställa ett hotell i Skagen. Den klassiska badorten i toppen av Danmark är känd för sina långa vita sandstränder och fina gamla badhotell. Om du har följ med i TV-serien så har du säkert lagt märke till den vackra naturen som omger det fiktiva badhotellet. Utomhusscenerna har spelats in i Svinkløv i Jammerbugten, så du kan faktiskt ta en promenad i din favoritkaraktärs fotspår. 

Klassiska Svinkløv badehotell bjuder på en autentisk upplevelse

Foto:© Niclas Jessen

Här ligger även Svinkløv Badehotel, som är mycket välkänt och väl värt ett besök. Naturen på Nordjylland är helt unik, präglad av milslånga sandstränder, ett öppet hedlandskap, dramatiska klitter och den vilda och vackra Nordsjön. Så även om badhotellet från serien är fiktivt så kan du uppleva atmosfären och naturen som serien är skapad kring.

En unik miljö

Det är inte bara intrigerna, kärlekshistorierna och de vackra historiska kostymerna som gör serien Badhotellet så populär. Det är också den helt unika stämningen som serien skildrar. Historien om de danska badhotellen börjar i slutet av 1800-talet då det fina borgerskapet i Köpenhamn började vallfärda till kusten om sommaren. De vill njuta av naturen längs kusten, men helst utan att kompromissa med komforten.

På de flesta badhotell finns utmärkta restauranger

Foto:VisitDenmark

De klassiska badhotellen är därför ofta en blandning mellan rustik enkelhet och forna dagars lyx, och den unika mixen präglar fortfarande många av badhotellen i Danmark. Ledorden är avkoppling, bekvämlighet och idyll. Så varför inte göra som Edward Weyse, det gifta paret Aurland och grosshandlare Madsen och tillbringa sommaren på ett danskt badhotell?

Mer om det ljuva livet på badhotell

Løkken
10 fantastiska badhotell i Danmark
Unika saker att se och göra på Fyn
Lev det goda livet på ett danskt badhotell
Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Höstsemester vid havet på Nordjylland
Løkken, badehuse på stranden
Danmarks bästa stränder

Share your wonders: