Løkken strand

Drömsemester vid havet

Foto: Mette Johnsen

På Nordjylland hittar du allt som behövs för en härlig semester, här kan du kombinera avkopplande dagar på stranden med spännande aktiviteter. Vi guidar dig till allt från ljuvliga sandstränder och mysiga badhotell till de charmigaste badorterna. Här börjar din semester på Nordjylland.

Strandliv och badortsidyll

För dig som gillar hav och kustnära upplevelser är Nordjylland en drömdestination, här vimlar det av fantastiska stränder och idylliska badorter. Magiska Skagen är utan tvekan en av de mest populära. Skagen har flest soltimmar i Danmark och det fantastiska ljuset sprider ett gyllene skimmer över havet och stränderna. Här finns flera unika naturupplevelser, som udden Grenen där de två haven Skagerrak och Kattegat möts, och den ikoniska fyren Rubjerg Knude som förra året flyttades lite längre inåt land eftersom den riskerade att störta ner i havet. 

Semesterpärlan Blokhus har en av Nordeuropas bästa stränder med fin vit sand. Under sommaren lever detta gamla fiskeläge upp med musik, aktiviteter och folkvimmel på caféer och restauranger. På den breda stranden hålls en rad större evenemang som den berömda Drakfestivalen. 

Mysiga Løkken är en annan klassisk badort känd för sina fina stränder och de 500 karakteristiska vita badhusen som går under namnet ”den vita byn”. Hit har folk rest i generationer för att uppleva havet och den mysiga byn med ett rikt caféliv och massor av hygge. Løkken är även ett av de mest nybörjarvänliga surfställena i hela Danmark. Surfa kan man även göra i den charmiga gamla byn Klitmøller som under senare år förvandlats till en levande surfkoloni med restauranger, uteställen och aktiviteter. I området finns inte mindre än 29 utmärkta surfspots!

Här kan du läsa om fler charmiga badorter och byar

Unna dig en vistelse på badhotell

Vill du uppleva en härlig mix av dansk nostalgi och modern lyx? Då ska du checka in på ett klassiskt badhotell. Här kopplar av man av i natursköna omgivningar och njuter av lata dagar på stranden, lokala upplevelser och fantastisk mat. Badhotellen har ofta en lång och spännande historia och stämningen är öppen och trevlig.

5-stjärninga Ruths Hotel ligger mitt bland de ikoniska gula husen i centrum av Skagen och har en rustik charm, wellness-avdelning och förstklassig gastronomi. Klassiska Brøndums Hotel är känt som den plats där Skagenmålarna brukade träffas och hotellet har alltid haft en nära koppling till Skagens Museum. Brøndums bjuder på vackra miljöer och hög kvalitet på både mat och vin. Hjorths Badehotel är ytterligare ett klassiskt badhotell där det är enkelt att koppla bort vardagen och låta sig förföras av den fantastiska utsikten som bjuder på böljande sanddyner och hav så långt ögat når. 

Mitt i Jammerbugtens böljande sanddyner ligger Svinkløv Badehotel. Om du har följt TV-succén ”Badhotellet” kommer du nog att känna igen dig eftersom utomhusscenerna är inspelade här. Hotellet som är från 1925 brann ner 2016, men har byggts upp i samma stil och anda. Insup den friska havsluften, koppla av i naturen och njut av atmosfären och den goda maten. Ett annat klassiskt badhotell hittar du i det gamla fiskeläget Lønstrup. Här ligger det 100 år gamla Villa Vest Badehotel som är en oas av nostalgi. Här kan du njuta i maritima omgivningar, sova i vackra ljusa rum och äta god mat gjord på lokala råvaror - allt med en strålande utsikt över Nordsjön.

Här kan du läsa om fler badhotell i Nordjylland

Smaken av Nordjylland

Förutom att vara ett strandparadis har Nordjylland massor att erbjuda i matväg. Lokala råvaror och kärlek till områdets natur präglar restaurangmenyerna, och man tar ofta utgångspunkt i färska delikatesser från havet som omger Nordjylland. I Jammerbugtens idylliska Thorup Strand kan du göra mer än bada, här kan du nämligen köpa färsk fisk och skaldjur från fiskebåtarna när de kommer in med dagens fångst. Nordjylland har även sin egen ”muslingeby” – det charmiga gamla fiskeläget Løgstør. Här kan du själv plocka musslor från Limfjordens vatten eller få dem serverade på en av byns många mysiga restauranger. I natursköna Rebild i Himmerland kan du dessutom besöka Top Karens Hus eller Røverstuen som serverar mat utöver det vanliga i fina historiska omgivningar.

Gör en dag av att cykla runt i den vackra naturen och besöka mysiga gårds- og fiskebutiker. Här kan du köpa med dig kvalitetsråvaror hem och laga till en mysiga middag i sommarstugan. Eller varför inte skämma bort smaklökarna på en av Nordjyllands gourmetrestauranger?

Det finns många lokala specialiteter du inte bör missa. På den vackra ön Læsø i Kattegatt kan du äta jungfruhummer direkt från havet, gärna kryddad med det aromatiska lokalproducerade Læsø-saltet. Vi kan även rekommendera potatis från Vildmose, ostron från Limfjorden och nyrökt fisk från ett av de många fiskrökerierna, som det här i Thorup Strand. Vi gör som man ska och avslutar med desserten: den prisvinnande Ryå-glassen från Danmarks äldsta mejeri, Aabybro.

Nordjyllands blomstrande kulturliv

Nordjylland är en hot spot för konst- och kulturintresserade. Mest känt är kanske Skagen och dess långa historia som konstnärskoloni. Hit vallfärdade målare från Danmark och Norden för att fånga det speciella ljuset. På Skagens Museum kan du se många fina verk av Skagenmålarna. Men Nordjylland bjuder även på konsthantverk i särklass. I ”konstens by” Lønstrup finns glasblåsare, keramiker och smyckeskonstnärer där du kan följa arbetets gång och se de olika föremålen ta form. Bland annat på Keramoda som framställer brukskonst inspirerad av områdets vilda natur. Även i många av de andra små orterna är det värt att stanna till hos lokala konsthantverkare.

En upplevelserik dag i Aalborg

Kombinera strandlivet med en dag i Aalborg, en levande stad full av kultur- och matupplevelser. Börja på konstmuseet Kunsten som har en unik konstsamling med över 4000 verk. Själva byggnaden är en arkitektonisk pärla, klädd i gnistrande marmor och ritad av den kände arkitekten Alvar Aalto. Aalborgs hamnfront har genomgått en imponerande förvandling från industriområde till levande stadsmiljö med arkitektur i världsklass, spännande gastronomi och härlig stämning. Här kan du bland annat se kultur- och vetenskapscentret Utzon Center och Musikkens Hus.

Om du är sugen på en lite annorlunda konstrunda kan du utforska Aalborgs spännande street art-scen med enorma färgrika konstverk som vuxit fram på husväggar runt om i staden. Ät sedan gott på Aalborg Street Food där du kan välja mellan 16 olika kök som lagar autentisk mat med inspiration från hela världen.

Mer reseinspiration från Nordjylland

Res till Nordjylland med Stena Line

Ta färjan till Nordjylland, det är både enkelt och smidigt. Semestern börjar ombord!

De bästa badhotellen på Nordjylland

Checka in på ett äkta badhotell och checka ut från vardagen. Här hittar du Nordjyllands bästa badhotell.

Charmiga byar och semesterorter

Upptäck några av de mysigste byarna och semesterorterna på Nordjylland.