NO Nordjylland 2020 Campaign

Drömsemester vid havet i Nordjylland

Foto: Mette Johnsen

På Nordjylland hittar du allt som behövs för en härlig semester, här kan du kombinera avkopplande dagar på stranden med spännande aktiviteter. Vi guidar dig till allt från ljuvliga sandstränder och mysiga badhotell till de charmigaste badorterna. Här börjar din semester på Nordjylland.

Strandliv och badortsidyll

För dig som gillar hav och kustnära upplevelser är Nordjylland en drömdestination, här vimlar det av fantastiska stränder, unika kustlandskap och idylliska badorter. Här kan du njuta av livet på ett mysigt badhotell, upptäcka de idylliska omgivningarna och insupa den gästfria och härliga atmosfären som Nordjylland är så känt för. Magiska Skagen är utan tvekan en av de mest populära badorterna. Skagen har flest soltimmar i Danmark och det fantastiska ljuset sprider ett gyllene skimmer över havet och stränderna – ett ljus som har inspirerat konstnärer i århundraden. Här, omgiven av hav och himmel, kommer du att känna att tiden saktar ner och fångas av den unika stämningen. Om du är intresserad av konsthantverk är det här platsen för dig.

Andra kända och omtyckta semesterpärlor är den idylliska badorten Sæby och det charmiga gamla fiskeläget Hals. I mysiga Øster Hurup finns det strand så långt ögat når och även Blokhus och Løkken lockar med några av Nordeuropas bästa stränder. På sommaren lever byarna upp med musik, kulturevenemang och en unik stämning på lokala caféer och restauranger. På den breda, vita sandstranden mellan Løkken och Blokhus kan du koppla av och njuta av solen, bada i kristallklart vatten eller promenera längs stranden och njuta av naturen, den oändliga horisonten och de 500 karakteristiska badhytterna som kallas för ”den vita byn”.

Nordjylland är den perfekta destinationen för dig som vill uppleva närheten till havet, badorternas unika stämning, rika kulturliv och äkta sommarhygge. Allt detta kan du dessutom kombinera med de unika naturupplevelser som Nordjylland har att erbjuda. Du kan läsa mer om en aktiv semester i naturen i bland annat Rebild, Lille Vildmose, Mariager Fjord och andra fantastiska naturområden här.

Unna dig en vistelse på badhotell

Har du sett den populära TV-serien ”Badhotellet” och drömmer om en vistelse på ett romantiskt danskt badhotell, omgivet av vita sandstränder och blått hav? I Nordjylland kan den drömmen bli verklighet. Checka in på ett av de klassiska badhotellen och upplev en fantastiska blandning av nostalgi och modern lyx. Här kan du koppla av i natursköna omgivningar och njuta för fullt av sommaren med lata dagar på stranden och fantastisk mat. Badhotellen har ofta en lång och spännande historia och en autentisk och mysig atmosfär. Många av badhotellen erbjuder även yoga och har egna restauranger som bjuder på förstklassig gastronomi. På Nordjyllands ikoniska badhotell är det helt enkelt lätt att hitta lugnet och varva ner från en hektisk vardag.

Skäm bort dig själv på badhotell i Nordjylland

Smaken av Nordjylland

Förutom att vara ett strandparadis har Nordjylland massor att erbjuda i matväg. Här kan du njuta av dansk mat tillagad på lokala råvaror och gjord med kunskap om och kärlek till allt Nordjyllands natur har att bjuda på. Restaurangmenyerna i områdets många mysiga byar och badorter tar ofta utgångspunkt i naturen och färska delikatesser från havet. Smaka på färsk fisk vid Västkusten och besök Nordjyllands egen ”muslingeby” – det charmiga gamla fiskeläget Løgstør. Här kan du själv plocka musslor från Limfjordens vatten eller få dem serverade på en av byns många mysiga restauranger.

Förutom att de lokala råvarorna präglar menyerna på Nordjyllands restauranger kan du även få tag i kvalitetsråvaror och lokala specialiteter på de många mysiga gårds- och fiskebutikerna. Varför inte köpa med dig färska favoritingredienser och laga en gourmetmåltid hemma i sommarstugan? Eller kanske skämma bort smaklökarna på en av Nordjyllands gourmetrestauranger?  

Det finns många lokala specialiteter du inte bör missa. På den vackra ön Læsø i Kattegatt kan du äta jungfruhummer direkt från havet, gärna kryddad med det aromatiska lokalproducerade Læsø-saltet. Vi kan även rekommendera potatis från den näringsrika jorden i Store Vildmose. Vildmosepotatisen har en fantastisk smak och är ett perfekt tillbehör till nyrökt fisk från ett av Nordjyllands rökerier.

Listan över smakupplevelser slutar inte här. Vad sägs om ostron från Limfjorden? Om du besöker Mors i oktober kan du vara med på ostron- och musselfestivalen som är vida känd för utsökt fisk och skaldjur. Men vi får ju inte glömma efterrätten! Nordjylland kan fresta med allehanda lokala sötsaker, bland annat prisvinnande glass. Om du gillar mat bör du även besöka Nordjyllands huvudort, Aalborg. Här finns nämligen allt från street food med rätter från hela världen, mysiga caféer och gourmetrestauranger.

Läs mer om Nordjyllands bästa restauranger här. 

Nordjyllands blomstrande kulturliv

Nordjylland är en hot spot för konst- och kulturintresserade. Speciellt Skagen har en lång historia som konstnärskoloni efter att en grupp konstnärer från Danmark och Norden började resa hit i slutet av 1800-talet för att fånga samspelet mellan himmel och hav och det magiska ljuset. Gruppen blev känd som Skagenmålarna och du kan se många av deras fina verk på Skagens Museum. Listan över fantastiska konstupplevelser i Nordjylland är lång, konstscenen bjuder nämligen också på en rik konsthantverkstradition, ofta inspirerad av den vackra kustnaturen. I den mysiga byn Lønstrup kan du besöka flera kreativa verkstäder där lokala konstnärer skapar och säljer unik glaskonst och keramik.

En upplevelserik dag i Aalborg

Nordjyllands charmiga huvudstad heter Aalborg, och är en härlig blandning av pulserande storstad och idyllisk småstad. Varför inte kombinera strandliv och badsemester med ett mysigt besök i Aalborg? Här kan du uppleva den tillbakalutade och gästfria stämningen som Aalborg är så känt för och se konst i världsklass på Utzon och Kunsten eller strosa runt och inspireras av stadens många street art-verk. Du kan se arkitektur i världsklass längs Havnefronten, gå på upptäcktsfärd längs kullerstensgränder i Aalborgs gamla stadsdel, shoppa dansk design (och Nordjyllands bästa flødeboller) och ta ett dopp i stadens eget badparadis – Vestre Fjordpark. Det stora hamnbadet ligger endast ett stenkast från centrum.

Mer reseinspiration från Nordjylland

Det finns ännu mer att upptäcka på Nordjylland! Få svar på praktiska frågor och hitta mer inspiration. Ta även del av viktig information om hur du skyddar dig själv och andra med aktuella reseråd och hälsobestämmelser

Res till Nordjylland med Stena Line

Ta färjan till Nordjylland, det är både enkelt och smidigt. Semestern börjar ombord!

De bästa badhotellen på Nordjylland

Checka in på ett äkta badhotell och checka ut från vardagen. Här hittar du Nordjyllands bästa badhotell.

Charmiga byar och semesterorter

Upptäck några av de mysigste byarna och semesterorterna på Nordjylland.