Vidare till innehåll

Fantastisk familjesemester i Nordjylland

Upptäck familjevänliga Nordjylland! Här väntar allt från äventyrliga naturupplevelser och exotiska djur till spännande museer och åkattraktioner som får det att susa i magen. Vi guidar dig till de bästa familjeattraktionerna och tipsar om mysiga höstaktiviteter för stora och små.

Foto:Niclas Jessen

Hösthygge på stranden

Strandliv hör inte bara sommaren till. Även om det kanske inte är aktuellt att bada så finns det massor av mysiga och roliga saker att göra på stranden på hösten. När löven skiftar färg och temperaturen sjunker kan Nordjylland nämligen fresta med mysiga promenader, jakt på bärnsten, snäckskal och fina stenar och familjehygge kring en mysig brasa.

Besök gärna en av de många mysiga badorterna som SkagenLøkkenBlokhus och Øster Hurup eller de gamla charmiga fiskebyarna Hals och Hou. Här råder mysig höststämning för dig som vill ha en härlig semester med familjen i vackra omgivningar. Hösten är faktiskt en utmärkt period att testa olika vattensporter. Vindförhållandena är perfekta och med en våtdräkt på är det bara att kasta sig ut i det blå. Kuststräckan vid Thy är känd som Cold Hawaii för sina många fina surf spots, bland annat den mysiga lilla surfpärlan Klitmøller där hela familjen kan gå i surfskola

Foto:Jespershus

Utforska Frederikshavn som bjuder på småstadscharm och spännande museer för hela familjen. Även Sæby är ett måste när du är på semester på Nordjylland. Den mysiga byn med gamla gränder och historiska hus är som gjord för hösthygge. Här kan ni strosa i ert eget tempo, njuta av fisk och skaldjur på de mysiga restaurangerna och strosa längs stranden på jakt efter skatter som havet har spolat upp.

Missa inte heller Jammerbugten och populära Thorup Strand där kan ni strosa i vattenbrynet och se de klassiska fiskebåtarna som ligger uppdragna på stranden efter att de landat dagens fångst.

Fartfyllda upplevelser i Nordjylland

Nordjylland vimlar av fartfyllda och roliga attraktioner för hela familjen. Inte långt från stränderna i Blokhus och Løkken ligger den populära nöjesparken Fårup Sommerland som bjuder på massor av lek och skoj och mer än 60 åkattraktioner med varierande vildhetsgrad. Från 10 till 18 oktober bjuds det även in till Höstfest (skördefest)! Då pyntas parken upp med färgglada löv, girlanger, höbalar och diverse lantbruksmaskiner. Om ni känner att en dag inte räcker till allt det roliga så kan ni övernatta på Hotel Fårup som ligger i hjärtat av parken. Obs! Fårup Sommerland stänger för säsongen den 19 oktober.

Foto:Nordsøens Oceanarium

Dyk ner i havets mystiska värld

Gör en spännande djupdykning i havets mysterier på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Mest spännande är kanske de sju olika hajarterna, men akvariet rymmer även mer än 6500 stimfiskar. I utställningen ”Nordsjöns Jägare” kan små havsentusiaster följa med i Nordsjöns näringskedja och lära känna allt från minsta plankton till de största rovdjuren. Ni kan även vara med när sälarna ska matas och följa livet under vattnet i en 12 meter lång undervattenstunnel. Missa heller inte att gå på jakt efter bärnsten, fånga krabbor och testa vindsimulatorn.

Vilda upplevelser i charmiga Aalborg

Ett besök på Aalborg Zoo är ett måste när du är på semester med barn i Nordjylland. Här finns fler än 140 olika djurarter. Bli charmad av de roliga schimpanserna och lär känna de afrikanska elefanterna. En vandring genom djurparken är en resa runt jorden med kära barnfavoriter som asiatiska lejon, Sumatratigrar och söta isbjörnar. 

När ni ändå befinner i Aalborg bör ni också besöka de fantastiska museerna i staden. Både Kunsten och Utzon Center har spännande konst- och kulturupplevelser för både stora och små och med kreativa verkstäder och interaktiv lek. Det är även mysigt att bara strosa genom stadens gamla kvarter, gå på jakt efter Aalborg berömda street art och fika på ett charmigt café.

Foto:Turisthus Nord

Familjeäventyr i naturen

Nordjyllands vilda och vackra natur bjuder på många fina upplevelser för hela familjen. Besök den ikoniska fyren Rubjerg Knude som flyttades lite längre inåt land förra året (på rullskridskor!) för att den inte skulle största ner i havet. Och på Nordjyllands nordligaste punkt, Grenen, kan ni stå med fötterna i olika hav – den ena i Skagerrak och den andra i Kattegatt - och ha turen att se söta sälar som latar sig i sanden.

Att ta en båttur till ön Læsø i Kattegatt är en perfekt utflykt. Här kan barnen vara med när det kända Læsø-saltet tas fram på traditionellt vis i saltsjuderiet och hela familjen kan besöka de gamla husen med tångtak. En annan mysig aktivitet ute i det fria är att gå på jakt efter bärnsten. Det kräver lite tålamod men är helt klart värt letandet när man hittar sin första guldgula klump av kåda (som är mellan 30-50 miljoner år gammal!). Störst chans att hitta bärnsten har man på västkusten, speciellt efter att det har blåst några dygn från väst eller sydväst.

Lille Vildmose som både är Danmarks största fridlysta område och största högmosse, kan små och stora naturälskare utforska den unika naturen och ha turen att möta något av alla de djur som bor här. Både räv, kronhjort, örn och älg håller nämligen till i området.

Se höstens färger explodera i mäktiga Rold Skov. Här kan ni besöka Troldeskoven som verkligen liknar en riktig trollskog med sina krokiga gamla bokträd – de äldsta är runt 300 år gamla. De modiga kan dessutom leka på rövarnas gamla territorium, Røverknolden i Rebild, som utsetts till Nordens bästa naturlekplats, gå på fladdermusjakt under jorden eller hälsa på häxan som bor i Thingbæk kalkgruver (endast öppet på helger fram till den 31 oktober). I december kan du uppleva de magiska ljusfesterna där hundratals ljus tänds i gruvorna

I Rold Skov ligger även vackra Rebild. Här väntar ljungklädda hedar, färgsprakande skog och idylliska sjöar som är perfekta för en utflykt i naturen. Törsten kan ni släcka med friskt och klart vatten från en av Rebilds naturliga källor, till exempel Ravnkilden (korpkällan) som ligger extra vackert. Det finns även svamp och bär att plocka på hösten. Ett annat tips är att ta en mysig kanottur på insjöarna i området. Här råder ingen brist på naturupplevelser att välja mellan!

Foto:Landal Rønbjerg

Bo där det händer!

Skallerup Seaside Resort bjuder på en unik kombination av äventyr och avslappning. Hitta lugnet i en av de mysiga sommarstugorna vid havet och njut av några härliga dagar med familjen. Här finns allt från gym, ridning och tennisbanor till lekplatser och kreativa verkstäder och på bondgården kan barnen vara med och mata djuren. Här finns även ett fantastiskt inomhusbadland med grottor och rutschbanor och en stor spaavdelning för de vuxna med tempererade bad, ett stort urval behandlingar och varmvattenbassäng med havsutsikt – något som är extra stämningsfullt under höstmånaderna.

Ett annat populärt ställe för dig som vill ha en aktiv familjesemester i Nordjylland är Landal Rønbjerg Feriepark. Här kan ni njuta av höstlovet i ett fullt utrustat sommarhus precis vid stranden, med ett fantastiskt läge på Himmerlands västkust, omgivet av Limfjordens vackra natur med massor av spännande utflyktsmöjligheter. Jesperhus i Nykøbing Mors är perfekt för en mysig höstvistelse med hela familjen. Kombinationen av boende och nöjespark är oslagbar när du reser med små busungar (obs! stänger delar av verksamheten efter vecka 42 men djurparken är öppen alla helger).

Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Aktiv semester på Nordjylland
Vandringstur i Thy Nationalpark, Nordjylland
Höstsemester vid havet på Nordjylland

Share your wonders: