Kids on Løkken Beach

Fantastisk familjesemester i Nordjylland

Foto: © Niclas Jessen

Upptäck familjevänliga Nordjylland! Kombinera lata dagar på några av Danmarks bästa stränder med hissnande spänning på sommarland och i äventyrsbad. Ge er ut på äventyr i den unika naturen, åk på sälsafari och strosa i mysiga badorter – här är nästa upplevelse aldrig långt borta!

Magiskt strandliv

Nordjylland är som gjort för en badsemester, fina stränder finns det nämligen gott om här. Mest kända är kanske västkustens breda stränder som ligger i anknytning till populära badorter som SkagenLøkken, Blokhus och Øster Hurup eller charmiga gamla fiskebyar som Hals och HouDe har alla fantastiska stränder med plats för lek och bad och en levande härlig sommarstämning.

Här vid Nordsjön blåser det lite mer och vågorna kan vara stora vilket passar perfekt för att testa olika vattensporter. Kuststräckan vid Thy är känd som Cold Hawaii för sina många fina surf spots, bland annat den mysiga lilla surfpärlan Klitmøller där hela familjen kan gå i surfskola. Besök även Jammerbugten där du hittar populära Thorup Strand, här kan ni strosa i vattenbrynet och se de klassiska fiskebåtarna som ligger uppdragna på stranden. 

På östkusten i Kattegatts lugnare vatten finns många barnvänliga stränder med lä och grunt fint vatten. Här bildas ofta små tillfälliga öar av sand utmed stränderna, och beroende av tidvatten och vind så kan man erövra sin egen lilla bad-ö för en dag.

För en mer exotisk upplevelse kan ni bege er till Frederikshavn där det på sommaren planteras 100 palmer från sydligare breddgrader längs strandpromenaden. Även i charmiga Sæby finns en lång strandpromenad där ni kan äta lunch och gå på skattjakt efter fina snäckskal och även kan ha turen att hitta bärnsten. Och glöm inte att smaka på barnens sommarfavorit: en äkta dansk glass med en flødebolle, grädde och jordgubbssås på toppen.

Fartfyllda upplevelser i Nordjylland

Nordjylland vimlar av fartfyllda och roliga attraktioner för hela familjen. Inte långt från stränderna i Blokhus och Løkken ligger den populära nöjesparken Fårup Sommerland som bjuder på mer än 60 åkattraktioner med varierande vildhetsgrad och Danmarks största uppvärmda Aquapark med vågbassäng och vattenrutschbanor. Om ni känner att en dag inte räcker till allt det roliga så kan ni övernatta på Hotel Fårup som ligger i hjärtat av parken.

Dyk ner i havets mystiska värld

Gör en spännande djupdykning i havets mysterier på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Mest spännande är kanske de sju olika hajarterna, men akvariet rymmer även mer än 6500 stimfiskar. I utställningen ”Nordsjöns Jägare” kan små havsentusiaster följa med i Nordsjöns näringskedja och lära känna allt från minsta plankton till de största rovdjuren. Ni kan även vara med när sälarna ska matas och följa livet under vattnet i en 12 meter lång undervattenstunnel. Missa heller inte att gå på jakt efter bärnsten, fånga krabbor och testa vindsimulatorn.

Vilda upplevelser i charmiga Aalborg

Ett besök på Aalborg Zoo är ett måste när du är på semester med barn i Nordjylland. Här finns fler än 140 olika djurarter. Bli charmad av de roliga schimpanserna och lär känna de afrikanska elefanterna. En vandring genom djurparken är en resa runt jorden med kära barnfavoriter som asiatiska lejon, Sumatratigrar och söta isbjörnar. Förutom att se vår tids djur kan du göra en tidsresa och stå öga mot öga med urtidens giganter, djurparken har nämligen en unik dinosaurieutställning med verklighetstrogna versioner av urtidsdjuren.

När ni ändå befinner i Aalborg bör ni också besöka de fantastiska museerna i staden. Både Kunsten och Utzon Center har spännande konst- och kulturupplevelser för både stora och små.

Familjeäventyr i naturen

Nordjyllands både vackra och vilda natur bjuder på många fina upplevelser. Besök den ikoniska fyren Rubjerg Knude som flyttades lite längre inåt land förra året (på rullskridskor!) för att den inte skulle största ner i havet. Och på Nordjyllands nordligaste punkt, Grenen, kan ni stå med fötterna i olika hav – den ena i Skagerrak och den andra i Kattegatt - och ha turen att se söta sälar som latar sig i sanden. Ni kan även ge er ut på en mysig sälsafari med båt till öarna Livø och Mors i Limfjorden. Limfjorden snor sig genom Nordjylland, från öst till väst, och längs hela sträckan finns fina stränder, mysiga hamnar och maritima småbyar.

Himmerland finns flera spännande attraktioner för hela familjen. På det maritima Limfjordsmuseet kan ni bland annat lära er att segla och på det spännande Stenaldercenter Ertebølle kan du leva som en stenåldersmänniska för en dag.

Nordjylland har också Danmarks största skyddade naturområde. Lille Vildmose kan små och stora naturälskare utforska den unika naturen och ha turen att möta något av alla de djur som bor i Danmarks vildaste naturpark. Både räv, kronhjort, örn och älg håller nämligen till här. De modiga kan dessutom leka på rövarnas gamla territorium, Røverknolden i Rebild, där det i dag finns flera fina utomhuslekplatser, gå på fladdermusjakt under jorden eller hälsa på häxan som bor i Thingbæk kalkgruver.

I naturparadiset Rebild står upplevelserna i kö. Vackra, ljungklädda hedar, gröna skogar och idylliska sjöar som är perfekta för ett uppfriskande dopp. Törsten kan ni enkelt släcka med friskt och klart vatten från en av Rebilds många naturliga källor. Ett annat tips är att ta en mysig kanottur på insjöarna i området. Här råder ingen brist på naturupplevelser att välja mellan!

Läs mer om äventyr i naturen här

Bo där det händer!

Skallerup Seaside Resort bjuder på en unik kombination av äventyr och avslappning. Hitta lugnet i en av de mysiga sommarstugorna vid havet och njut av några härliga dagar med familjen. I träningscentret och på lekplatsen är det däremot full fart med aktiviteter för både stora och små, som crossfit, pilates och yoga. Ni kan även testa att surfa eller terrängcykla. På bondgården kan barnen vara med och mata och mjölka djuren och samla ägg från hönsen. Här finns även ett fantastiskt inomhusbadland med grottor och rutschbanor och en stor spaavdelning för de vuxna med tempererade bad, ett stort urval behandlingar och varmvattenbassäng med havsutsikt.

Ett annat populärt ställe för dig som vill ha en aktiv familjesemester i Nordjylland är Landal Rønbjerg Feriepark. Här kan ni njuta av semestern i ett fullt utrustat sommarhus precis vid stranden, med ett fantastiskt läge på Himmerlands västkust, omgivet av Limfjordens vackra natur. Jesperhus i Nykøbing Mors är perfekt för en mysig vistelse med hela familjen. Kombinationen av boende och nöjespark är oslagbar när du reser med små busungar.

Restips och inspiration

Hur tar man sig enklast till Nordjylland? Var kan man övernatta? Vad kan man mer hitta på? Få svar på dina frågor här. Ta även del av viktig information om hur du skyddar dig själv och andra med aktuella reseråd och hälsobestämmelser

Till Nordjylland med Stena Line

Boka din resa med Stena Line här, det är både enkelt och smidigt. Semestern börjar ombord!

Hitta övernattning i Nordjylland

Hur vill ni bo - hotell, sommarstuga, camping? Hitta det perfekta boendet inför resan.

Gratis upplevelser på Nordjylland

Det finns många spännande upplevelelser på Nordjylland som inte kostar en krona.