Vidare till innehåll
The Infinite Bridge, Aarhus

Upptäck Aarhusregionen

Foto: Dennis Borup Jakobsen © Den Uendelige Bro (2017) - Johan Gjøde

Det är dags att upptäcka Aarhusregionen – här finns allt! Aarhus bjuder på charmigt storstadsliv med shopping, kultur och gastronomi och precis runt hörnet väntar vackra kustlandskap, mysiga byar med gammaldags charm, massor med attraktioner för stora och små samt unika naturupplevelser.

Vad är Aarhusregionen?

Mitt på Jylland breder Aarhusregionen ut sig. Från Kattegatts kuster i öst till Limfjordens stränder i väst, från ön Anholt i norr till Søhøjlandet i syd. Ett område som har allt man kan önska sig av en semester: från Aarhus, Danmarks andra största stad, till små charmiga byar med korsvirke och kullersten. Från Danmarks högsta topp och längsta å till en lång och vacker kust med fina stränder. Från banbrytande kultur och spännande historiska landskap till vilda, lärorika och roliga attraktioner för hela familjen. Följ med på en tur genom Aarhusregionen!

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.

Foto:Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.

Charmiga hippa Aarhus

Danmarks andra största stad är full av charm och självförtroende och har till och med sin egen regnbåge. Här kan du strosa genom mysiga gränder i de gamla Latinerkvarteren där små caféer och restauranger ligger vägg i vägg med design- och modebutiker - allt på gångavstånd. Föredrar du cykel så finns det fina möjligheter att hyra, och uppleva staden, havet, skogen - allt efter intresse och humör. En konstupplevelse utöver det vanliga väntar på ARoS Kunstmuseum som bjuder på spännande utställningar och har det spektakulära konstverket Your rainbow panorama på taket där du kan se Aarhus i regnbågens alla färger.

Gastronomi och restauranger i Aarhus
Foto: VisitAarhus
Foto: Dennis Borup Jakobsen

Aarhus är även en het matstad med tre Michelinrestauranger för dig som vill ha den där unika gastronomiska upplevelsen och hela två street food markets: Aarhus Street Food och Aarhus Central Food Market. Här serveras street food från hela världen och du kan få en fantastisk måltid utan att behöva tömma plånboken.

Testa även att hyra cykel och ge dig ut till den nya stadsdelen Aarhus Ø med spännande modern arkitektur och stadens eget hamnbad, och sen vidare ut till den vackra cirkelrunda träbryggan Den Uendelige Bro där du kan slå dig ner och njuta av naturen och lugnet. Du kan läsa om fler höjdpunkter i Aarhus här.  

Moesgaard Museum, a short drive from the city of Aarhus in Denmark

Foto:Moesgaard Museum

Kulturella höjdpunkter

Aarhusregionen är full av spännande historia och kulturupplevelser för både stora och små. Här finns inte mindre än 70 museer och du kan bli klokare på allt från urtidshistoria till konst och vetenskap. Missa inte open-air-museet Den Gamle By i Aarhus där du kan göra en fascinerande tidsresa till olika perioder i Danmarkshistorien. Vandra genom historiska miljöer från H.C. Andersens tid eller besök 70-talet och hälsa på i ett kollektiv. Du kan resa ännu längre tillbaka i tiden på vackra Moesgaard Museum där du kan uppleva Danmarks urtidshistoria och se det kända mossliket Grauballemannen. Moesgaard må fokusera på historia men är ett av världens främsta museer då det gäller hållbarhet.

Stanna även till vid den imponerande renässansherrgården Gammel Estrup på Djursland där du kan uppleva hur dansk aristokrati levde förr i tiden. I de prakfulla salarna kan du känna historiens vingslag och bli förförd av forna dagars glans. Läs om fler kulturuppelevelser i Aarhusregionen här

Charmiga städer och byar

För många svenskar är Ebeltoft nog närmast sinnebilden av en mysig dansk by. Här kan du strosa längs kullerstensgränder kantade av små söta korsvirkeshus, fika på mysiga caféer och fynda i små butiker. Besök gärna Glasmuseet Ebeltoft med eget glasblåseri och utställningar med det bästa inom glaskonst. Läs om fler upplevelser i Ebeltoft här.

Randers är en av Danmarks äldsta handelsstäder och ligger fantastiskt till nära Gudenåen och Randers Fjord. Här finns konst- och kulturupplevelser för hela familjen och den historiska stadskärnan (med Danmarks äldsta gågata Houmeden) bjuder på fina shoppingmöjligheter och matupplevelser. Läs om upplevelser i Randers här.

Besök mysiga Viborg i Aarhusregionen

Foto:© Frame & Work

Den historiska staden Viborg ligger vackert inbäddad i fantastisk natur med kullar, sjöar och uråldrig ekskog. I stadens centrum kan du upptäcka de medeltida gränderna och shoppa och äta gott på den moderna gågatorna. Strax utanför Viborg kan du desstuom utforska världens största kalkgruva, Mønsted Kalkgruber och de vackra ljungklädda kullarna Dollerup Bakker. Läs om fler upplevelser i Viborg här.

I Silkeborg kan du kombinera kultur med unika naturupplevelser. Utforska staden och besök Museum Jorn som grundades av Asger Jorn, en av Danmarks mest betydelsefulla konstnärer. Ge dig sedan ut i det vackra Søhøjlandet med Himmelbjerget som högsta punkt, från vars topp du får en fantastisk utsikt över landskapet. Läs om fler upplevelser i Silkeborg här.

Foto: VisitAarhus
Mols Bjerge in Regio Aarhus
Foto: Daniel Villadsen

Från kust till istidslandskap

I Aarhusregionen finns allt för dig som älskar att ge dig ut i vacker natur, vare sig det handlar om en lat dag på stranden eller andra aktiviteter som vandring eller cykling. Här finns förutom det vackra sjödistriktet och Himmelbjerget som vi nämnde ovan, Danmarks längsta å, Gudenåen och ön Anholt med en egen särpräglad natur.

En av höjdpunkterna är Nationalpark Mols Bjerge som är ett mäktigt istidslanskap med böljande kullar och djupa dalar skapade av enorma ismassor. Här kan du utforska både naturen och spännande historiska lämningar - och ha turen att se de vackra vildhästarna som strövar fritt i området.

Mad i Aarhus

Foto:Raisfoto

Smaka på Aarhusregionen

Matupplevelser är en nog så viktig del av en lyckad semester! Att upptäcka nya smaker, eller återuppleva gamla favoriträtter eller bara känslan av att sitta på ett café tillsammans och njuta av en god fika och titta på människor.

I Aarhusregionen finns allt från förstklassiga gastronomiska upplevelser på Michelinrestaurang till mysiga restauranger som serverar klassiska smörrebröd, street food och små gårdsbutiker där du kan köpa med dig lokala delikatesser och råvaror. Läs mer om gastronomi i Aarhusregionen här.

Upplevelser för hela familjen

Aarhusregionen är ett paradis för barnfamiljen. Här finns attraktioner för alla åldrar och upplevelser som familjen kan dela och det är dessutom nära till allt. 

Djurs Sommerland, Nordens största sommarland, är en självklar höjdpunkt. Här finns allt från hisnande åkattraktioner till ett enormt vattenland. Totalt finns över 60 attraktioner och ni kommer inte att ha en tråkig sekund (obs! Djurs Sommerland stänger efter vecka 42).

Kattegatcentret kan ni fördjupa er i havets många mysterier. Här finns allt från söta sälar till ett av djupets mest fascinerande väsen: hajen. I den fascinerande hajtunneln är det inte är mer än 6 cm glas mellan dig och hajarna! Det finns även vattenlekplaster och massor av aktiviteter för stora och små.

Energimuseet kan ni få svar på alla frågor ni kan tänkas ha om elektricitet! Här kombineras lek och lärande och ni kan testa olika aktiviteter och experiment och följa energins spännande historia från dess början och in i nutidens frågor om klimatförändringar. 

Water & Wellnes erbjuder både vattenlek och lyxig avkoppling! Testa Danmarks längsta vattenrutschkana inomhus (113 meter!) och ha kul i lekområden och i de många olika bassängerna. Kombinera med avkoppling med spa, massage, ångbad, bastu och mycket mer. 

Läs mer om upplevelser för familjer här
 

Share your wonders: