Vidare till innehåll
Kvinde cykler i Aarhus

Aarhus runt - höjdpunkter

Foto: © Kim Wyon

Aarhusregionen har allt! Upplev storstadspuls i Aarhus eller lokal charm med korsvirke och kullersten i mindre städer som Silkeborg och idylliska Ebeltoft. Besök muséer i världsklass, ät gott och utforska den vackra naturen med både stränder, sjöar och böljande landskap.

Frossa i museer

Det finns mer än 70 (!) museer i Aarhusregionen. Här kan du utforska allt mellan himmel och jord; från konst och bunkrar till Danmarks urtidshistoria. Aarhus kan dessutom stoltsera med tre av Danmarks mest besökta museer som du kan läsa mer om nedan.  

Lista
Karta
Two people walking in Your rainbow panorama, ARoS Aarhus Art Museum
Foto: Robin Skjoldborg © Olafur Eliasson: Your rainbow panorama

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Vill du se spännande konstutställningar i fantastiska omgivningar? Då bör du inte missa ARoS, ett av Nordeuropas största konstmuseer. Förutom att se dansk och internationell konst kan du äta lunch i museets café och ta en promenad i ett regnbågsfärgat konstverk på museets tak, Your Rainbow Panorma av Olafur Elissason, som har blivit en ikon i Aarhus.

Läs mer
Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark
Foto: © Robin Skjoldborg

Den Gamle By

Gör en fascinerande tidsresa till ett svunnet Danmark på open-air-museet Den Gamle By. Här kan du vandra längs gamla kullerstensgator kantade av historiska byggnader och få en känsla av hur det var på H.C. Andersens tid. Du kan även besöka 20- och 70-talet och kika in i ett kollektiv, hos en radiohandlare och en klassisk jazz-bar där det ibland förekommer livemusik.

Läs mer
Moesgaard Museum, Aarhus
Foto: Kim Wyon

Moesgaard Museum

På Moesgaard Museum kan du resa ännu längre tillbaka i tiden. Det är en arkitektonisk pärla som ligger i vackra omgivningar strax söder om Aarhus. Här är det förflutna påtagligt och närvarande i utställningarna som har fokus på förhistorisk tid, vikingar och etnografi. Här finns även ett känt mosslik, den uråldrige Grauballemannen.

Läs mer

Från street food till Michelin

Vare sig du är en inbiten foodie med specialintressen eller älskar danska klassiker som smørrebrød, rød pølse och en kall öl, så kommer du känna dig som hemma i Aarhus. Njut av lokala råvaror, innovation och en brinnande kärlek till mat!

Lista
Karta

Matupplevelser för alla smaker

Aarhus är en riktig matstad där du kan hitta allt från hipp street food till gourmetmat på Michelinrestaurang. Från Latinerkvarterets små mysiga caféer och restauranger till matmarknader och delikatessbutiker. Hugg in!

Läs mer

En dag på stan

Storstadspuls eller charmig liten by? Lugn, du behöver inte välja! Aarhus kan erbjuda allt man kan förvänta sig av en storstad (tips: missa inte mysiga Latinerkvarteret) men det finns även många mindre alternativ med gott om rustikt hygge, historia och charm. 

Lista
Karta
Salling Rooftop in Aarhus
Foto: Photopop - VisitAarhus

Mysiga Aarhus

Aarhus, Danmarks andra största stad, bjuder på utmärkt shopping, kultur och gastronomi. Här kan du strosa längs mysiga gator fulla av caféer och små butiker och få allt du vill ha ut av en dag i en storstad – men utan den vanliga stressen och trängseln. Och det är nära till allt!

Idylliska Ebeltoft

Det blir inte mycket mysigare än så här, och för många svenskar är Ebeltoft nog närmast sinnebilden av en mysig dansk by. Här finns hela paketet med kullerstensgränder, korsvirkeshus, mysiga caféer och små butiker och ateljéer med konsthantverk. Byn ligger på en kulle ner mot Ebeltoft Vig och är en riktig dansk dröm.

Randers i Aarhusregionen
Foto: VisitRanders

Historiska Randers

Sväng förbi Randers på en shoppingtur i historiska miljöer med äkta danskt hygge. I Randers finns Danmarks äldsta gågata – Houmeden, där det varje lördag är traditionell marknadsdag med bodar och stånd. Staden är full av historia med slingrande medeltidsgränder och sneda korsvirkeshus där gamla skyltar visar in till spännande butiker, caféer och restauranger.  

Besök mysiga Viborg i Aarhusregionen
Foto: © Frame & Work

Vackra Viborg

Viborg är en perfekt kombination av historia, charmigt småstadsliv och natur. I stadens fina centrum kan du strosa längs gränderna, upptäcka små specialbutiker och äta lunch på något av de mysiga caféerna. Det gör det inte sämre att Viborg ligger inbäddat i fantastisk natur med uråldrig ekskog, böljande kullar och flera vackra sjöar alldeles i närheten. 

Koppla av i naturen

Visste du att Aarhusregionen har 360 km oförstörd blå kustlinje med härliga stränder? Det blir inte svårt att hitta en egen favorit att återvända till. Området är dessutom känt för sin vackra natur med både sjöar, åar, skog och böljande landskap som passar perfekt för aktiviteter som kajakpaddling, vandring och cykling.

Lista
Karta
Mols Bjerge in Regio Aarhus
Foto: Daniel Villadsen

Naturpärlor till din bucketlist

Aarhusregionen är känd för att vara bland det vackraste man kan se i naturväg i Danmark. Här tipsar vi om några riktiga guldkorn som absolut bör vara med på din bucket list. Från det populära utflyktsmålet Himmelbjerget med fantastisk utsikt till nationalparken Mols Bjerge och Gudenåen.

Aktiv i naturen

Gillar du att vara aktiv på semestern? Vandring, fiske, cykling eller kajakpaddling - naturen i Aarhusregionen är som gjord för utomhusaktiviteter så det är bara att välja och ge sig ut på äventyr i vackra omgivningar. 

Tillbakalutat ö-liv på Anholt

Anholt ligger mitt ute i Kattegatt mellan Danmark och Sverige och har länge varit populär bland seglare. Här råder härligt tillbakalutad ö-stämning som är perfekt för några dagars avkoppling. Upptäck öns unika natur med hedlandskap, hav och gyllene sanddyner så långt ögat når. Anholt är även känt för sitt bestånd av sälar.

Läs mer

Share your wonders: