VisitDenmark
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark

Gör danska smörrebröd hemma

Saknar du också smaken av danska smörrebröd? Ingen fara. Eftersom du för tillfället inte kan komma till oss och njuta av den danska klassikern så har vi samlat fyra enkla beskrivningar av populära danska smörrebröd. Efter lite pyssel i köket kan du njuta av danska smaker hemma!

Du har kanskje prøvet hjemmetrening, klessortering og alskens gjør-det-selv-prosjekter... Men hvorfor ikke bruke den ekstra tiden til å skape litt ekte dansk feriestemning i hjemmet? Og få ting er jo mer dansk enn smørbrød. Derfor får du her fire danske smørbrødklassikere som du enkelt kan lage hjemme på kjøkkenet, og som garantert vekker gode ferieminner fra Danmark. 

"Kartoffelmad", eine dänischer Smörrebröd-Version mit Kartoffeln

1. Smörrebröd med potatis

En ”kartoffelmad” är ett av de mest kända och populära smörrebröden, det är dess utom enkelt att göra själv och smakar fantastiskt! Allt du behöver är ett gott rågbröd, potatis, majonnäs, rostad lök, tomat, rädisa och smörgåskrasse. Börja med att skala och koka potatisen (men inte för mycket) och skär den sedan i lite tjockare skivor när den har svalnat. Bred ett fint lager majonnäs på brödet, lägg på potatisskivorna och pynta och smaksätt sedan med resten av ingredienserna. Och voilà! Ett litet stycke av Danmark på din tallrik.  

2. Stjerneskud 

Stjerneskud är namnet på en annan smörrebrödsklassiker. Den består förutom det obligatoriska rågbrödet av friterad rödspättefilé, majonnäs, fiskrom, räkor, sparris (välj själv om du vill använda grön eller vit sparris), dill och citron. Den friterade rödspättan läggs på brödet och sedan lägger du till den kokta sparrisen, räkor och rom. Smaka av med en klick majonnäs, lite dill och några droppar citron. Det här är smaken av dansk sommar!

Danska smörrebröd är en äkta klassiker

3. Ljummen leverpastej

Blunda och låt smaken av smörrebröd med ljummen leverpastej (och kanske en ”lille én) ta dig tillbaka till din senaste Danmarkssemester. Till det här smörrebrödet behöver du rågbröd, en god leverpastej (gärna dansk), champinjoner, bacon, rödbetor – och eventuellt något grönt att pynta med. Värm leverpastejen ca 5 minuter på medelvärmen i ugnen och stek de skivade champinjonerna och bacon. Sedan återstår bara att bre på leverpastejen på brödet, lägga till knaperstekt bacon och champinjoner och toppa med lite rödbeta och eventuellt lite smörgåskrasse.

4. Rostbiff

Skäm bort smaklökarna med ett traditionellt danskt smörrebröd. Till den här läckra anrättningen behöver du rågbröd, rostbiff, syltad gurka, rostad lök, tomater, salladsblad, pepparrot och smörgåskrasse. Börja med att lägga salladsbladet och en skiva rostbiff på brödet, sedan toppar du med rostad lök, riven pepparrot (det går även bra med pepparrot på tub) och tomat. Strö över lite krasse och hugg in!

Mer för smaklökarna!

Smörrebröd i Köpenhamn
Traditional Danish food smørrebrød at aamans deli in copenhagen, Denmark
Fikaguide: Köpenhamns bästa caféer
Fika i Köpenhamn
Michelinrestauranger i Danmark
Michelinrestaurangen Alouette i Köpenhamn
8 populära danska matklassiker
Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen