The Danish Chair - Design Museum Denmark

Dansk kultur från din soffa

Foto: Christian Hoyer

Kulturen hittar alltid ett sätt att nå ut. Var du än befinner dig i världen kan du få tillgång till dansk kultur när allt fler kulturinstitutioner och museer lägger sina samlingar online och skapar digitala kollektioner (du kan till och med få en spännande titt bakom kulisserna).

Fördjupa dig i dansk konst, arkitektur och design - vi har samlat några digitala upplevelser som ger dig en uppfriskande dos av dansk kultur. 

The Louisiana Channel
Redan 2012 introducerade Louisiana Museum of Modern Art sin videokanal med en spännande samling av gratis innehåll som berättar om konst och kultur. Här kan du hitta både korta intervjuer och djuplodande porträtt av konstnärer som Norman Foster, David Hockney, Sally Rooney och Marina Abramović.
Statens Museum for Kunst
Du kanske inte kan besöka Statens Museum for Kunst för tillfället men du kan följa med på digitala rundvandringar med kuratorernas upplysande (och roliga) kommentarer när de guidar dig genom både höjdpunkter och kuriosa i museets samling online. Du får även följa med bakom kulisserna och se allt från konstnärligt detektivarbete till praktiska problem med ljussättning.
Designmuseum Denmark
Kan design vara en räddare i nöden? Vi kan inte lova något men om du gillar dansk design så finns det spännande historier på Designmuseum Danmarks sajt. Bland annat en podcast (på engelska), en virtuell guidad tur av utställningen om danska designstolar och diverse utbildningsmaterial som kan laddas ner.
Dansk Arkitektur Center
Ladda ner DACs funktionella och inspirerande app och upplev Köpenhamn hemifrån din egen soffa. Det är ett både praktiskt och roligt sätt att utforska stadens arkitektur och appen är full av idéer och inspiration, från intervjuer med kända arkitekter till BIG’s utställning ”Formgivning” online (med en möjlighet att använda VR, om du skulle råka ha ett headset hemma).
Danmarks Nationalmuseum
Danmarks Nationalmuseum är fullt av vikingaskatter, dansk kultur, egyptiska mumier och en massa andra spännande utställningar att utforska – när det är öppet det vill säga. Just nu erbjuder vissa delar av museet små smakprov av utvalda samlingar, inklusive en som tar dig med på en resa bakåt i tiden till dansk medelålder och renässans.