En av Köpenhamns många cykelbroar.
Copenhagen - Cykelslangen

På cykel i Köpenhamn

Köpenhamns invånare cyklar överallt och i alla väder. Köpenhamn är en idealisk cykelstad med alla förutsättningar att göra cykelturen så säker och smidig som möjligt. Välplanerade cykelvägar och cykelbroar tar dig dit du vill i Köpenhamn, så varför inte ge dig ut på sightseeing på cykel?

Världens bästa cykelstad

Mer än en tredjedel av Köpenhamnsborna väljer att ta cykeln till jobbet. Det är därför inte ovanligt att se folk i kostym, höga klackar och kjolar som frenetiskt trampar fram längs stadens gator. Det kanske kan kännas lite skrämmande att cykelsemestra i en storstad, men faktum är att Köpenhamn är en mycket cykelvänlig stad. De många cykelvägarna och särskilt utmärkta cykelleder gör dessutom staden till en relativt säker cykelstad. De allra flesta av stadens invånare rättar sig efter de regler som gäller.

Cyclist in Copenhagen, Amalienhaven

Fantastiska cykelleder

I Köpenhamn finns mer än 375 kilometer cykelleder och trafikljus anpassade efter cyklister i rusningstrafik. Kommunen arbetar ständigt på att förbättra infrastrukturen och cykelvänligheten. Två gånger har Köpenhamn utsetts till världens bästa cykelstad av hållbarhetssajten Treehugger

Cykelslangen är en serie broar som knyter ihop staden och gör det enkelt att ta sig över hamnens vatten. Det är en unik cykelupplevelse och dessutom en arkitektonisk pärla i Köpenhamn.

Cyclist in Copenhagen on the Circle bridge, Denmark

Hyra cykel i Köpenhamn

Du behöver inte ta med din egen cykel till Köpenhamn, de finns att hyra i och runt huvudstaden. De cyklar som hyrs ut är oftast elcyklar som kommer upp på 22 km/h och har inbyggd GPS där du kan plotta in din rutt. Cyklarna finns i strategiskt utplacerade ställ och du hyr dem direkt på cykelns skärm. Det blir billigast med ett abonnemang som kostar 70 DKK/månad, då är de första 140 minuterna kostnadsfria och efter kostar det 0,35 DKK/ timme. Utan abonnemang kostar det 30 DKK/timme (med reservation för ändringar). Du kan läsa mer om hyrcyklarna hos Bycyklen här.  

Cykel på tunnelbana och tåg

Du kan ta med din cykel helt gratis på S-tågen i Köpenhamn. Om du vill ta med cykeln på regionaltågen eller på de olika lokaltågen på Nordsjälland behöver du en särskild cykelbiljett. Cykelbiljett krävs också på Köpenhamns metro. Det är dock inte tillåtet att ta med sig cykeln i metron under rusningstid. 

Läs mer om regler för cyklar på tåg och på tunnelbana/metro.

Praktisk information om cykling

Cykling
Cykelregler

Mer spännande läsning!

10 cykelutflykter i och runt Köpenhamn
Cyclist in Copenhagen on the Circle bridge, Denmark
Koll på Köpenhamns stadsdelar
Nørrebro, Copenhagen
Det okända Köpenhamn
Copenhagen sunset
Älskade klassiker i Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn