Vidare till innehåll

Därför ska du resa till Danmark i höst

Hösten är en perfekt tidpunkt att besöka Danmark. Vädret är fortfarande förhållandevis milt och det finns massor att se och göra. Ta en cityweekend till Köpenhamn eller Aarhus, bo på badhotell och njut av strandpromenader eller ta en mysig långhelg med familjen i en sommarstuga.  

Höstmys i Köpenhamn

Köpenhamn är mysigt oavsett årstid, men på hösten kan du njuta av lite extra hygge på stadens många caféer och restauranger, shoppa höstgarderob och se löven ändra färg i stadens parker.

Foto:Viggo Lundberg

Hösten är även den perfekta årstiden att besöka något av Köpenhamns många spännande museer och en guide till vad man kan hitta på under regniga dagar kan också vara bra att ha. Det finns även spännande evenemang som CPH PIXKöpenhamns stora filmfestival, ett måste för filmentusiasten. Här visas allt från mainstream till avantgarde.

Shopping och matupplevelser i Aarhus

Hippa Aarhus har etablerat sig som en utmärkt shoppingstad. Kryssa mellan den stora shoppinggatan Ströget, små mysiga sidogator och områden som charmiga Latinerkvarteret som är fullt av udda små butiker med saker du inte hittar hemma. Varuhuset Salling har en mysig takbar, Salling Rooftop, som passar perfekt till avslappnat häng.

Foto:© Johan Gjøde. Photo: Dennis Borup Jakobsen

Aarhus är även en fantastisk matstad med allt från Michelinrestauranger till street food. Kombinera shoppingen med allt som Aarhus har att erbjuda i matväg för en extra mysig höstweekend. 

Aarhus Festuge är en vecka full av kultur, musik och matupplevelser som lockar många besökare till Danmarks andra stad. Aarhus Food Festival som avslutar festveckan är en av de största gastronomiska festivalerna i Norden och samlar det bästa inom nordisk matkultur.

Naturupplevelser på hösten

En populär och mysig sysselsättning är att leta efter bärnsten på Danmarks milslånga stränder. Bärnsten är lättast att hitta efter en storm, och därför är hösten en utmärkt tidpunkt. Ett bra ställe för en bärnstenssafari är Hirtshals strand på den danska västkusten där ni kan vandra i strandkanten och leta efter den gyllene skatten.

Lite längre ner längs västkusten vid Vadehavet kan man uppleva fenomenet svart sol. Varje vår och höst samlas upp till en miljon starar som flyger i vackra formationer och utför sin magiska luftbalett, en syn som definitivt inte går av för hackor.

Svart Sol vid Vadehavets nationalpark

Foto:Nationalpark Vadehavet

Ytterligare en speciell höstupplevelse för den med lite mer energi och uthållighet är att löpa marathon i Skagen. Speciellt sträckan ”Grenen rundt” där du verkligen får uppleva Nordjyllands fantastiska natur och kommer ut till den punkt där de två haven Skagerrak och Kattegat möts, den har även fördelen av att vara lite kortare - 26 km. 

Spökfest för hela familjen

Tivoli är ett måste för Halloween-fans. Nöjesparken är klädd från topp till tå i pumpor, spöken, spindelväv och stämningsfull belysning. Efter mörkrets inbrott kan du se Tivolis sjö lysas upp av en fantastisk ljusshow och äta en god middag på någon av de mysiga restaurangerna.

Foto:Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Även LEGOLAND® håller öppet under höstlov och Halloween. Gå på ”Brick or Treat”-tur runt parken och träffa på massor av läskiga Halloween-monster och kryp in i den enorma pumpan gjord av mer än 100 000 LEGO bitar.

Dessutom finns det flera hemsökta slott i Danmark (sägs det…). Om du vill ut på spökjakt kan du till exempel bege dig till Dragsholm Slot på norra Själland eller Voergaard Slot på Nordjylland.

Höst är lika med hygge!

Hygge kan man visserligen njuta av året om, men det är ändå något speciellt när sommaren glider över i höst och det blir dags att flytta inomhus, tända ljus och kura ihop sig i en mysig fåtölj. Här är några förslag på hur du hittar hygget i Danmark i höst.

Hitta hygget i en sommarstuga i Danmark

Foto:Niclas Jessen

Checka in på ett badhotell. Sommargästerna har dragit sin kos och det finns plötsligt mer plats och massor av lugn och ro. Gå långa promenader på stranden, njut av god mat och ladda batterierna inför den kommande vintern.

Mysig sommarstuga i Tåsinge

Foto:Kim Wyon

Ett annat tips är att hyra en sommarstuga, kanske nära havet eller i en färgsprakande skog (både tillgänglighet och priser är mer fördelaktiga på hösten). Njut av den klara luften, promenera, plocka svamp och grilla marshmallows över en mysig lägereld.

Mer höstmys!

Hygge i Frederiksbergsparken i Köpenhamn
Vad är hygge?
Østergro ligger på Østerbro och är både en restaurang och en odlingsträdgård (på ett tak!)
Vår guide till restauranger i Köpenhamn

Share your wonders: