Temabaserede ruter

Temabaserade rutter

De 26 Panorama-cykelrutterna är tematiserade så det är enkelt att hitta precis den eller de rutter som bäst passar humör, intresse och fysik.

För naturälskaren
Naturen i Danmark är mycket varierande och flera av de 26 Panoramarutterna tar dig genom den mest unika naturen. Till exempel till nordvästra Jylland där havet obarmhärtigt äter av kusten och sandflykten sätter sin speciella prägel på omgivningarna. Eller det platta våtmarkslandskapet i Nationalparken Vadehavet där himmel och hav närmast går i ett. Eller den dramatiska Stevns Klint i öster som gömmer arkeologiska skatter från dinosauriernas tid. När du väljer en av naturrutterna kan du vara säker på fantastiska vyer och unika naturupplevelser.

Se rutter för naturälskare

För barnfamiljer 
Flera av Panoramarutterna är skräddarsydda för barnfamiljen. Rutterna är lagom långa och går på lugna stigar och småvägar med mycket begränsad trafik. Här är det fokus på de saker som barnen gillar: Spännande skogar med historiska gravhögar, vilda bär i skogskanten, breda sandstränder och skeppsvrak halvt begravda i sanddynorna, djurliv, naturlekplatser och mycket annat. 

Se rutter för barnfamiljer

För matintresserade
Livet känns större och maten smakar bättre efter en dag i cykelsadeln med svett på pannan och otaliga intryck på näthinnan. Flera av Panoramarutterna leder till kulinariska äventyr där den friska luften och de många intrycken kan kompletteras med upplevelser för gommen. Ät till exempel danska smørrebrød med lokalinvånarna i Guldborg på Falster, njut av nyfångad fisk och skaldjur i en av nordkustens många små fiskebyar eller ställ cykeln vid en av alla de charmiga kroerna längs med vägen. Smaka det unika marsklammet på södra Jylland eller laga egen mat av färska råvaror köpta i en av alla gårdsbutikerna längs med vägen. Eller varför inte leta efter svampar och nordiska örter på den jylländska heden.

Se rutter för matintresserade

För historieintresserade 
Danmark är ett litet land med en stor historia. Det kan du uppleva längs längs flera av Panoramarutterna. De leder dig nära de historiska spåren i landskapet och ger tid till att både prata, lära och fördjupa sig. Du cyklar förbi gods och slott och ser med jämna mellanrum de karakteristiska danska kyrktornen dyka upp. Du upplever autentiska köpstadsmiljöer, vackra bokskogar med mystiska gravhögar och hittar spår från vikingarna längs din väg. Du befinner dig mitt i den danska historien och ser den kring dig när du cyklar i naturen.

Se rutter för historieintresserade

För de som vill ha lugn och ro
Danmark är fyllt av små, dolda oaser som låter freden sänka sig och ger tid till stillhet. Du hittar dem också längs med flera av Panoramarutterna där du är helt ensam på lugna småvägar långt från oväsen och storstadsstress. Här kan du låta tankarna flyga, känna värmen mot kinden och glädjas över att finnas till. Hitta en rofyld plats för en härlig picknick. Du känner dig fri när du cyklar, din kropp är i gång och dina sinnen arbetar. Det är som om kropp och själ möts. 

Se rutter för de som söker stillhet

Share this page

Fakta

Det finns totalt 26 skyltade Panorama-cykelrutter i Danmark. 10 stycken ligger på södra Själland och 16 stycken ligger längs med Jyllands västkust. Rutterna ligger i anslutning till de två nationella cykelrutterna, Vestkystruten och den danska delen av Berlin-Köpenhamn-rutten. De 26 Panoramarutterna varierar i längd från 12 till 49 kilometer och alla kan genomföras som dagsturer. Rutterna är tematiserade med fokus på naturen, kulturhistoriska sevärdheter, barnfamiljer med mera. Projektet stödjs av EU:s fond för regionalpolitiska projekt, den Europeiska regionala utvecklingsfonden.