Havnebadet vid Islands Brygge

Behöver du en svalkande paus från sommarens cityweekend i Danmark? Danmarks största städer erbjuder flera så kallade hamnbad mitt i centrum, med olika bassänger och hopptorn.

Jysk-tävling 2014

Sommerinspiration: Danmark väntar

Det är ofta bestämda aktivitetsteman som till exempel folkmusik, dans eller hantverk men det finns också läger som bara fokuserar på avkoppling. Man tar själv med sig de saker man behöver till ett ö-läger och saker som matlagning, disk och städning hjälps man åt med.

Ø-festivaler i Danmark

Musikfestivaler på de danska småöarna 2015

23 - 24 maj - Apple Flower Festival på Lilleø 
29 - 31 maj - Ærø Harmonikafestival

Med en total kuststräcka på över 8700 km, över 400 namngivna öar samt otaliga fjordar och bukter så kan Danmark erbjuda seglingsupplevelser utöver det vanliga.  Oavsett om du är en van seglare eller nybörjare så finns det farleder som passar dina behov.

I förhållande till sin storlek har Danmark många golfbanor att välja mellan, närmare 200 stycken.

Den vackra jylländska västkusten är starkt präglad av Nordsjön – eller Vesterhavet som danskarna kallar det. De saltstänkta vidsträckta stränderna och den dramatiska kustlinjen är imponerande. Limfjordslandet i norr är mildare och mer kuperat och grönt med många små sund, vikar och bukter.

Östjylland kan erbjuda en underbar kombination av bördiga landskap, skog, vita stränder och levande städer. Det gröna böljande landskapet formades av glaciärer under den senaste istiden.

Bornholm, inklusive Ertholmene, är Danmarks östligaste ö. Ön ligger, från Danmark sett, långt ut i Östersjön mellan Sverige och Tyskland. En enklare beskrivning kanske är att säga sydost om Skåne.

Norra Jylland är en ö uppe på toppen av Danmark som skiljs från fastlandet av den enorma Limfjorden. I norr störtar klipporna dramatiskt ner i havet. Den här delen av Danmark präglas av ett speciellt ljus och har fler soltimmar än resten av landet.

Södra Jylland är ett mjukt öppet landskap som avgränsas av Lilla Bält i öster och världsarvet Vadehavets Nationalpark i väster.

Fyn

Fyn är Danmarks näst största ö. Den ligger mellan Själland och Jylland och är ett fantastiskt ställe att semestra på. Det är inte svårt att förstå varför Fyn kallas Danmarks trädgård med sina mjuka böljande kullar, fruktodlingar och karakteristiska korsvirkeshus med stråtak.

Västsjälland utgör en grön bit på Danmarks största ö, Själland.

Landskapen på de stora öarna i sydöstra Danmark skiljer sig väldigt mycket från varandra, ingen ö är den andra lik. Naturen på södra delarna av ön Själland är kuperade och gröna, medan Lolland och Falster kännetecknas av öppen, grön och flack natur.

På grönskande Nordsjälland är naturen omväxlande med mjukt böljande och öppna landskap, skogar och blänkande sjöar. Längs nordkusten hittar du några av Själlands finaste kustremsor och bästa badstränder, och utmed Öresundskusten kan du njuta av den fina utsikten över sundet mot Sverige.

Cykelsemester i Danmark

Hela landet för dina fötter

Den längsta sträckan du kan cykla från havet och kusten är 50 kilometer. Med andra ord väntar kustnära äventyr alltid runt hörnet.

Cykla i Köpenhamn

Världens bästa cykelstad

Cykelsemester med barn

Tryggt, säkert och roligt

Danmark är det perfekta resmålet för en cykelsemester. Med mer än 12 000 kilometer fint skyltade cykelleder, lättframkomligt och till största delen platt landskap, inspirerande natur och korta avstånd till upplevelser, logi och mat är Danmark som gjort för cyklister och cykelturer.