Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot är Skandinaviens största renässansslott och mycket mer än bara ett slott, här upplever du den spännande historien både omkring och på slottet. Dessutom hittar du Det Nationalhistoriske Museum här.
tisdag, april 22, 2014

Det var Kung Christian IV som byggde Frederiksborg Slot i början av 1600-talet och idag är slottet det största renässansslottet i hela Skandinavien. Förutom arkitektur och hantverk i bästa renässanstil finns här också Det Nationalhistoriske Museum. Museet har huserat i Frederiksborg Slot sedan 1878 och här illustreras över 500 år av dansk historia genom porträtt, målningar, möbler och skulpturer. 

Förutom historia och konst kan besökarna på Frederiksborg Slot njuta av en spektakulär trädgård i anslutning till slottet. Christan IV hade byggt en liten italiensk villa mitt emot kungens flygel, som han kallade för "Sparepenge". Denna revs dock ner i början av 1720 när Frederik IV skulle anlägga en trädgård i barockstil. Det var arkitekten J.C Krieger som skapade slottets symmetriska trädgård med raka linjer, som var typiska för den här tidens trädgårdar. Under följande århundranden kom trädgården att göras om men på 1990-talet restaurerades trädgården, komplett med kaskader och blomrabatter. Utöver den restaurerade barockträdgården finns också en trädgård i engelsk stil i anslutning til Frederiksborg Slot. 

Frederiksborg Slot på norra Själland är verkligen värt ett besök. Det är ett perfekt resmål för en dagsutflykt och hit kommer du enkelt, oavsett om du kommer från Helsingör eller Köpenhamn.

Här är åtta bra anledningar att besöka Frederiksborg Slot:

- Slottet rymmer Det Nationalhistoriske Museum
- Slottet är omgivet av vackra trädgårdar och sjöar – det är med andra ord ett perfekt utflyktsmål för dig som är naturintresserad och konstintresserad 
- Museet berättar om Danmarks historia genom porträtt, historiska målningar, möbler och konsthantverk 
- I Danmarks nationalgalleri finns över 10 000 portträtt, bland annat på många kungar och drottningar 
- Många specialutställningar belyser dansk historia och portträttkonst. 
- Det finns en hel avdelning som är tillägnad barnen ("Det Nationalhistoriska för barn"), där barnen kan pröva renässanskläder, testa att skriva med fjäder och bläck och många andra spännande saker. Avdelningen är öppen varje helg och alla dagar helgdagar från påsk till mitten av oktober
- På sommaren kan du ta en kryssning vid havet
- På Café Leonora kan du äta lunch, ta en kaffe och samtidigt njuta av den härliga slottsstämningen 

Här kan du läsa mer om Frederiksborg Slot (på engelska)

 

Share this page

Danmarks mest besökta konstmuseer

Konstmuseer för alla smaker

Ta dig hit

Från Helsingør
- 2,5 mil med bil (ca. 30 min)
- Tåg till Hillerød st (ca. 30 min) 

Från Köpenhamn
- 3,5 mil med bil (ca. 35 min)
- Tåg mot Hillerød st (ca. 55 min) 

Praktisk information

Öppningstider:

April-oktober: 10-17
November-mars: 11-15

Entrépriser:

Vuxna DKK 75 
Barn (6-15) DKK 20 
Studerande DKK 60
Seniorer (60+) DKK 60
Familjer (2 vuxna +3 Kinder) DKK 150
Grupper (10+) DKK 60 per person

Play Video

Video: Frederiksborg Slot