Skagen

Stadsliv på Nordjylland

Städerna på Toppen av Danmark har inspirerat såväl konstnärer som industrialister under flera århundraden. Här varvas populära semesterstäder med fascinerande, natursköna platser.

Aalborg

Aalborg, Danmarks fjärde största stad, är centralort på Nordjylland. Det är en spännande och dynamisk stad som utvecklas i snabb takt, inte minst på hamnfronten. Stadens vackra Utzon-center berättar historien om den världsberömde danske arkitekten Jørn Utzon som är skaparen av bland annat Operahuset i Sydney – och som är född i Aalborg.

Skagen

Skagen, Danmarks nordligaste stad, är en lyxig badort och en populär destination för seglare. Stadens kännetecken är det speciella ljuset och de gula husen med röda tak.

Sæby

Sæbys gamla stadskärna är vacker och välbevarad, något som går igen även i stockrosstaden Mariager.

Fiske- och hamnstäder

Frederikshavn, Hanstholm och Hirtshals är samtliga pulserande fiske- och transporthamnsstäder med färjeförbindelser till både Sverige och Norge. Den klassiska musselstaden Løgstør är charmigt belägen precis vid Limfjorden. Här hittar du, såväl en fiske- och småbåtshamn, som en anrik konstnärsmiljö.

Badorter

På västkusten ligger badorterna som på ett pärlband, där Blokhus, Løkken och Tversted kan nämnas som exempel. 

 

Share this page

Naturupplevelser på Nordsjälland

Nordjyllands natur

Nordjylland bjuder på mängder av naturupplevelser. Nationalparken Thy, sanddyner, skogar, fjordar, kalkstensområden och ett rikt djurliv. Du hittar det mesta på Nordjylland!