Transport i Köpenhamn

Ta dig runt i Köpenhamn

Köpenhamn är en lätt stad att överskåda och det är enkelt att ta sig runt. Avstånden mellan stadens sevärdheter är korta och det går snabbt att ta sig runt till fots. Ett bra tips är dock att göra som köpenhamnarna, nämligen att cykla.

Med offentlig transport i Köpenhamn med omnejd

Det är enkelt att ta sig runt i Köpenhamn med offentliga kommunikationer. Bussar, S-tåg och Metro bildar tillsammans ett finmaskigt transportnät som täcker hela cityområdet och stadens förorter. Om du vill ta dig utanför de centrala delarna är det oftast enklast att ta S-tåget. Det gäller till exempel om turen går till Hillerød, Klampenborg, Køge och stränderna runt Køge Bukt. Till Roskilde, Humlebæk (Louisiana) och Helsingör är det snabbare att ta regionaltåg. Från flygplatsen till city kan du välja både Metro, regionaltåg och buss.

Huvudstadsområdet (också kallat "HT-området") som sträcker sig från Køge i söder, Roskilde och Frederikssund i väster och hela det nordöstliga hörnet av Själland har samma biljettsystem. Här kan du använda "Rejsekortet" eller köpa ett 10-resors klippkort som ger stora rabatter i förhållande till att köpa enkelbiljetter. En vanlig vuxenbiljett från flygplatsen in till stan kostar till exempel 36 DKK men med ett klipp på ett 3-zons klippkort kostar resan bara DKK 20 (sept. -13).

24-timmarsbiljett

Om du ska resa mycket i HT-området kan du med fördel köpa en 24-timmarsbiljett. Den gäller ett obegränsat antal resor med buss, tåg och Metro i hela området i 24 timmar från det klockslag biljetten stämplas. En 24-timmarsbiljett kostar 130 DKK för vuxna och 65 DKK för barn under 16 år (sept. -13). Här kan du köpa 24-timmarsbiljetten.

City Pass

Om du ska resa mycket i Köpenhamnsområdet kan du köpa ett City Pass. Passet ger rätt till obegränsat antal resor med buss, tåg och Metro i zon 1, 2, 3 och 4 (inkluderar Köpenhamns flygplats) i 24 eller 72 timmar. Ett 24-timmars City Pass kostar 75 DKK för vuxna och 40 DKK för barn och ett 72-timmarskort korstar 190 DKK för vuxna och 95 DKK för barn. Här kan du köpa City Pass.

Just nu bygger man ut Metron och det kommer att prägla Köpenhamn i många år framöver. Dock kommer de nuvarande Metro-linjerna inte att beröras av utbyggnaden.
Hitta rutter och priser med kommunal transport på rejseplanen.dk

Med cykel eller till fots i Köpenhamn

Köpenhamn har en härligt hanterbar storlek och du kommer snabbt fram i city både till fots och på cykel som är de enklaste transportmedlen i staden. Köpenhamn är nämligen en mycket cykelvänlig stad med cykelrutter på kors och tvärs genom staden. Sedan oktober 2013 är den populära "Bycykeln" tillbaka men det finns också flera cykeluthyrare i Köpenhamn.

Med bil i Köpenhamn

Om du kommer till Köpenhamn med bil rekommenderas du att lämna den utanför de centrala delarna där. Anledningen är att många gator är enkelriktade eller gågator och att det därför är det svårt att hitta en parkering. Om du ändå väljer att ta med bilen till centrum så kom ihåg att visa hänsyn till de många cyklisterna som dominerar gatubilden i Köpenhamn.

Läs mer om parkering i Köpenhamn

Läs mer om Köpenhamn

Share this page

Underbara Köpenhamn

Upptäck Danmarks dejliga huvudstad. Här hittar du tips och inspiration inför Köpenhamnsresan!

Islands Brygge, Köpenhamn

Topp 10 stränder och hamnbad

Det är inte mycket som slår ett härlig dopp under en varm sommardag. Här hittar du Köpenhamns bästa stränder och hamnbad.

Cykla i Köpenhamn

Köpenhamn på två hjul

Köpenhamn  har vid två tillfällen utsetts till världens bästa cykelstad. Kom får du se varför!