Utflykter i Köpenhamns omnejd

På relativt kort tid kan du ta dig från Köpenhamn till flera spännande platser runt omkring huvudstaden. Njut av en dag på stranden eller gå på upptäcktsfärd i det kungliga Nordsjälland.

Roskilde

Ungefär en halvtimmes bilresa västerut från Köpenhamn ligger domkyrkostaden Roskilde. Domkyrkan är viloplats för en lång rad danska kungligheter.

Vikingeskibsmuseet kan du bland annat uppleva fem stycken 1000 år gamla vikingaskepp, som bärgats ur Roskilde Fjord. I museihamnen ligger rekonstruerade kopior av skeppen i verklig storlek. Du kan faktiskt till och med provsegla skeppen.

Køge

I Køgebugt-området, söder om Köpenhamn, hittar du den sex kilometer långa Ishøj Strandpark med vit sand och höga sanddyner. ARKEN - Museum för Modern Konst är byggt alldeles intill Strandparken.

Längre söderut ligger den gamla hamnstaden Køge. Køges medeltida stadskärna är välbevarad och består av många gamla hus och gårdar målade i vackra färger. Härifrån kan du bland annat ta färjan till Bornholm.

Nordsjälland

En tripp till Nordsjälland ligger också inom räckhåll. Här kan du besöka Kronborg Slott i Helsingør, som tillsammans med Domkyrkan i Roskilde och runstenarna i Jelling representerar Danmark på Unescos Världsarvslista.

Ytterligare ett slott som är värt att besöka i regionen är Frederiksborg Slott i Hillerød. I Humlebæk, med utsikt över Öresund, ligger det internationellt kända konstmuseet Louisiana med en imponerande samling av modern konst.

Öresund 

Øresundsbron har sedan invigningen år 2000 bidragit till att binda samman Öresundsregionen och att förkorta restiden mellan Sverige och Danmark till endast tio minuter. Det går tåg via Malmö över bron till Köpenhamns Hovedbanegård och vidare upp ända till Helsingör. Tågen stannar dessutom vid Köpenhamns flygplats, Kastrup.

Om du tar bilen över sundet kör du på bron söder om Malmö och landar vid Kastrup på den danska sidan.

Share this page