noma, Köpenhamn
noma, Köpenhamn

noma – en restaurang i världsklass

Du har kanske hört talas om noma, särskilt i kombination med orden "nordisk" och "mat". Att få bord på en av världens bästa restauranger kräver framförhållning. Den som är ute i god tid kan dock se fram emot en extraordinär kulinarisk upplevelse.

Världens bästa restaurang - för fjärde gången på fem år 

I hjärtat av Köpenhamn ligger en av världens bästa restauranger, noma. I alla fall enligt det erkända brittiska matmagasinet Restaurant Magazine, som varje år låter 900 matexperter från hela världen tycka till om var den bästa maten skapas. Efter att ha blivit utsedd till världens bästa restaurang fyra gånger mellan 2010 och 2014 så tog noma tredjeplatsen på 2015 års lista. noma har dessutom två stjärnor i Michelinguiden.

Nordiskt på menyn

Stjärnkocken René Redzepi är den som står bakom rodret i nomas kök. Han har erfarenhet från en lång rad gourmetrestauranger utanför Danmarks gränser.

Men om du tror att Redzepi låtit sina internationella influenser påverkat menyn på noma så tror du fel. Här är det nordiska specialiteter som dominerar, exempelvis sjögräs från Island, djuphavskrabbor från Färöarna, lamm och myskoxe från Grönland och kryddörter såsom ormbunke och harsyra från de danska skogarna. Olivoljan, som används flitigt i de flesta moderna kök, har ersatts av dansk, kallpressad rapsolja.

Om du vill prova det nya nordiska köket (New Nordic Cuisine) fullt ut är noma verkligen rätt plats, men se till att vara ute i god tid. Det är föga förvånande stor efterfrågan på platserna på en av världens absolut bästa restauranger.

Läs mer och boka bord på nomas hemsida

Läs mer om mat och restauranger i Danmark

Här hittar du de danska restauranger som tilldelats stjärnor i Michelinguiden

 

Share this page

nomas placeringar på listan

Nomas placeringar på Restaurant Magazines's lista över världens 50 bästa restauranger:

2010: 1
2011: 1
2012: 1
2013: 2
2014: 1 
2015: 3 

Hitta till noma