Christiania, Köpenhamn

Christiania

Färgglada och kontroversiella fristaden Christiania är mer än en stadsdel -  det är en livsstil! 

Fristaden

Christiania, staden i staden, är en av Köpenhamns största och mest välbesökta attraktioner. Fristaden, eller Staden som området kallas i folkmun, inrättades år 1971 när ockupanter intog och barrikaderade sig i det gamla militärområdet och dess tillhörande byggnader.

Färgstark upplevelse

Upplev Christianias alternativa livsstilar och arkitektur i din egen takt. Strosa längs gatorna, beskåda färgglada väggmålningar och vackra skulpturer och shoppa i de små stånden. När hungern sedan gör sig påmind kan du slå dig ner på ett av  områdets caféer eller matställen för att njuta av en kopp kaffe, en kall öl eller en bit god mat.

Evenemang

Titt som tätt anordnas konserter och andra kulturevenemang i Christiania. Om du besöker Köpenhamn i december bör du inte missa Stadens egen, exotiska och stämningsfulla julmarknad. Under sommarmånaderna arrangeras särskilda rundturer, där någon av fristadens fasta invånare guidar dig runt.

Observera!

Christiania har alltid varit kontroversiellt och är ständigt ämne för diskussion, bland annat på grund av den öppna handeln med hasch. Ett av de senaste inläggen i debatten fokuserar på en utvärdering genomförd av polisen, som visar att de inte har fri tillgång till fristaden. De problem som detta medför kan också leda till konsekvenser för områdets besökare. I synnerhet miljön kring Pusher Street kan upplevas som rå.

När du vistas i Christiania är det därför viktigt att du följer anvisningarna på informationsskyltarna vid fristadens entréer. På dessa står bland annat att besökare inte får fotografera, springa eller prata i mobiltelefon inom fristadens gränser - särskilt inte på och omkring Pusher Street.

Rekommendation

Vi rekommenderar att du, för din egen säkerhets skull, inte tar med kamera överhuvudtaget in i Christiania.

En turist är tidigare blivit misshandlad i Christiania endast av den enkla anledning att denne hade en kamera synlig. Misshandeln skedde oprovocerat, då inga försök att fotografera hade gjorts.

Samma rekommendation gäller för kameror i mobiltelefoner. 

Share this page