Nyhavn, Köpenhamn

Köpenhamns stadsdelar

Även om Köpenhamn med internationella mått mätt är en relativt liten storstad har de olika stadsdelarna sin egen unika karaktär. De flesta turister ser bara de centrala delarna, men även utanför stadskärnan finns mycket att uppleva - exempelvis de charmiga brokvarteren, Ørestadens arkitektur, fristaden Christiania och de nybyggda hamnkvarteren.

Broarna

Innerstaden med de medeltida kvarteren omges av de så kallade broarna. Vesterbro är känt som Köpenhamns hippaste stadsdel tack vare unga, moderiktiga och trendsättande invånare och trendkänsliga företag. Nørrebro är en multikulturell stadsdel med en lite ruffig och samtidigt charmig atmosfär. Här finns massor av små butiker, caféer, barer och restauranger. I Østerbro är inte storstadspulsen lika påtaglig, vilket bidragit till att många storstadsfamiljer väljer att bosätta sig där.

Dragør

Dragør, på Amagers sydspets, är ett gammalt fiskeläge med smala gränder och gamla, välbevarade hus. Husen är ofta fantasifullt utsmyckade med torn och burspråk. Den mysiga hamnen sjuder fortfarande av liv. På vägen till Dragør passerar du Store Magleby, där danskarna ända sedan medeltiden årligen firar högtiden fastelavn med en stor karneval.

Ørestad

Västamager, endast tiominuters bilresa från Köpenhamns centrum, ligger en av de nya stadsdelarna – Ørestad. Stadsdelen omges av natur och vatten och består av en balanserad blandning av bostadshus, kommersiella fastigheter, kulturbyggnader och skolor.

Sydhavn

En annan av Köpenhamns nya stadsdelar är Sydhavn. Här har invånarna och de kommersiella verksamheterna tillgång till massor av vatten, ljus och luft. Många Köpenhamnsbor har redan sökt sig till den nya stadsdelen, som på sikt kommer att ge plats åt 9000 bostäder. Sydhavn är ett spännande och expansivt område väl värt att besöka. Här möts verkligen gammalt och nytt – moderna byggnader i stål och glas varvas med fiskarnas mysiga gamla båthus i trä.

Nordhavnen

En helt ny stadsdel, Nordhavnen, är under uppbyggnad. Här har det byggts för glatta livet de senaste åren. Bostadshus och kontorsbyggnader med fokus på hållbarhet, caféer och restauranger ersätter gamla tiders tunga industribyggnader.

Övriga stadsdelar

Christianshavn är stadens pittoreska gamla kanalby med idylliska 1600-talshus. Det är även här du hittar det alternativa ”samhället” i samhället - fristaden Christiania.

Valby och Frederiksberg, väster om centrum, är även de städer-i-staden. I Valby låg fram till år 2008 det stora Carlsberg-bryggeriet. Numera används flera av de gamla byggnaderna till kulturella aktiviteter och ändamål.

 

Share this page