Den Sorte Diamant

Hamnen - stadens blå band

Längs med Köpenhamns hamninlopp kan du njuta av såväl fascinerande arkitektur som ett svalkande dopp i det blå.

Gammalt blir nytt

Köpenhamns gamla hamnkvarter, kajer och hamninlopp har de senaste årtiondena genomgått en dramatisk förändring. Hamnen är numera vackert integrerad i staden och utgör ett av de mest intressanta områdena i staden, med en mix av gammal och ny, spännande arkitektur. 

Byggandet fortgår också i både de norra och södra delarna av hamnen, vilket gör att det finns mycket nytt att uppleva även för den rutinerade Köpenhamnsresenären. 

I takt med att hamnens gamla funktioner försvunnit har Köpenhamns vattenfront förvandlats till centrum för nya affärsverksamheter, bostäder och kulturliv samt utvecklats till en plats för avkoppling för såväl stadens invånare som turister. Goda exempel på det är bland annat Skuespilhuset, Operaen och Den Sorte Diamant.

Sightseeing

Hamnen i sin helhet upplever du naturligtvis bäst från vattnet och sätten att göra det är flera. Hoppa ombord på en av de gula hamnbussarna eller åk med en av sightseeingbåtarna genom kanaler och vattendrag. Följ med på någon av Dansk Arkitektur Centers guidade turer med fokus på Köpenhamns arkitektur eller ladda ner en podwalk och utforska stadens arkitektur i ditt eget tempo.

Operan och Holmen

Köpenhamns stora operahus, Operaen, ligger på Dokøen på Holmen. Byggnaden, som är ritad av den världsberömde arkitekten Henning Larsen, invigdes år 2005. Operaen är följaktligen ett av världens mest moderna operahus – och akustiken står i en klass för sig.

Invändigt har byggnaden utsmyckats av kända danska och nordiska konstnärer. Förutom själva föreställningen är Operaens stora foajé med utsikt över vattnet, solnedgången över Amalienborg och det gamla Köpenhamn skäl nog för ett besök. Om du blir sugen på något att äta eller dricka håller både Operaens café och restaurang öppet för besökare.

Holmen är också hem för en rad andra kulturinstitutioner. Alldeles bredvid Operaen ligger exempelvis Kunstakademiets Arkitektskole, Rytmisk Musikkonservatorium, Filmskolen och Statens Teaterskole.

Även den övriga arkitekturen i området bjuder på spännande inslag. I den gamla Torpedohal har man skapat spektakulära bostadsrättslägenheter, de nybyggda radhusen i Halvtolv har egen båtplats och i de gamla Kanonbådsskurene huserar olika typer av kreativa verksamheter.

Längst ut på Refshaleøens spets ligger strandbaren Halvandet, där du kan luta dig tillbaka i en solstol och samtidigt njuta av den vackra utsikten över hamninloppet.

Christianshavn

Längst norrut i Christianshavn ligger Den Nordatlantiske Brygge. Här, i en gammal ombyggd lagerlokal från 1767, huserar den isländska ambassaden samt Grönlands och Färöarnas diplomatiska representationer. Med jämna mellanrum anordnas utställningar av skiftande karaktär med anknytning till de nordatlantiska länderna i lokalerna.

I Trangraven och, precis runt hörnet därifrån, i Christianshavns Kanal ligger några få husbåtar - varav ett par har byggts om till restaurangbåtar.

Gammel DokStrandgade i centrala Köpenhamn är hemstad för Dansk Arkitektur Center (DAC). Här presenteras arkitekturens utveckling genom historien och det anordnas utställningar av olika slag.

Christiansbro är namnet på en helt ny stadsdel som vuxit upp omkring Christianskirken, på gammal industrimark vid änden av Strandgade. Byggnaderna som vetter ut mot vattnet har ritats av Henning Larsens arkitektfirma och de är idag huvudsäte för en av Danmarks stora banker. Det exklusiva bostadsområdet precis bakom dessa byggnader genomskärs av kanaler, som mynnar ut i hamninloppet.

Islands Brygge

Närmast Langebro hittar du Islands Brygges Hamnpark, en livlig oas med plats för barnens lek, solbad och ett dopp i det mycket populära hamnbadet

Söder om parken har en ny stadsdel, Havnestaden, växt upp. En av stadsdelens mest kända byggnader kallas Gemini och är egentligen en gammal frösilo, som byggts om till läckra bostäder.

Vid slutet av Islands Brygge ligger Nokken. Det är ett litet roligt och annorlunda samhälle i samhället, som står i bjärt kontrast till allt det nybyggda längre norrut.

Endast ett par tunnelbanestopp från Islands Brygge hittar du den nya Amager Strandpark. Strandparken är en två kilometer lång konstgjord strand där du kan utöva massor av vattensporter. 

Från Nordre Toldbod till Havnegadekvarteret

Från Nordre Toldbod avseglar slupen ut till kungaskeppet Dannebrog, som oftast ligger för ankar i vattnet alldeles utanför. Blickar du åt söder kan du se A.P. Møllers högkvarter, ett flertal vackra gamla lagerbyggnader som numera används som bostäder. Du kan även se Vestindisk PakhusToldbodgade, där den Den Kongelige Afstøbningssamling är inrättad.

Från Amaliehaven har du en härlig utsikt över vattnet mot Frederikskirken och Operaen. Mittemellan Amaliehaven och Nyhavn ligger Köpenhamns nya teater- Skuespilhuset - som invigdes år 2007.

Den Svarta Diamanten och Kalvebod brygge

Den Sorte Diamant (på svenska: Den Svarta Diamanten) är namnet på den mycket speciella och iögonfallande tillbyggnaden av Det Konglige Bibliotek. Tillbyggnaden invigdes år 1999. Arkitekterna bakom en av hamninloppets mest spännande nybyggnationer heter Schmidt, Hammer och Lassen.

Söder om Den Sorte Diamant hittar du det internationella Hotel Marriott. Efter hotellet följer en rad kontorsbyggnader utmed Kalvebod Brygge. Mellan Hotel Marriott och Nykredits kontorshus kan du beskåda ett flertal statyer, skapade av konstnären Per Kirkeby.

Från Havneholmen till Sluseholmen

Om du går förbi det stora shoppingcentret Fisketorvet och fortsätter ner mot hamninloppet kommer du till den nya stadsdelen Havneholmen. Här finns både bostäder och kommersiella fastigheter – och ett hamnbad.

Även längre söderut, på Teglholmen, har nya byggnader sett dagens ljus. Bland annat har ett bostadsområde byggts enligt holländsk modell med kanaler mellan de många bostadshusen. Teglholmen är i övrigt mest känt som Köpenhamns IT-område. Via Teglværksbroen, som invigdes 2011, tar du dig från Teglholmen till Sluseholmen.

När du är på Sluseholmen kan du bland annat passa på att besöka Båtklubben Valby. Båtklubben står med sina små röda båthus och gamla fina båtar verkligen ut bland alla nybyggnationer. På Sluseholmen kan du även ta ett dopp i Köpenhamns nyaste hamnbad, Koralbadet.

Nordhavn

För tillfället sker också stora förändringar i Nordhavns- och Århusgadekvarteret, där en helt ny stadsdel är under uppbyggnad. En del av områdets gamla lagerbyggnader, silos och kontorshus kommer att bevaras för att skapa en spännande kontrast mellan modern arkitektur och den gamla hamnmiljön.

När allt står klart får Köpenhamn en byggnadsmässigt varierad stadsdel med stort fokus på hållbarhet. Här kommer invånarna att kunna njuta av mysiga torg och samlingsplatser, smala gränder och rogivande promenadstråk längs med vattnet.

Share this page