Köpenhamn i barnhöjd

Amalienborg, Köpenhamn
Få inspiration och tips till tre spännande och innehållsrika dagar med barnen i Köpenhamn. Ett besök i Köpenhamn kommer att bli en säker hit för barnen och det är faktiskt helt otroligt så mycket man kan hinna med på bara ett par dagar i Danmarks huvudstad.  

En snabbintroduktion till staden

Om det är första gången ni besöker Köpenhamn är en tur med sightseeingbuss en god idé för att få en känsla för staden – och extra roligt blir det om ni sitter högst upp i en dubbeldäckare. Sightseeingbåtarna genom stadens kanaler och ut på vågorna i hamninloppet är också ett bra sätt att se sig omkring. Läs mer om sightseeing i Köpenhamn genom att klicka på länkarna till höger.

Ni kan också komponera er egen sightseeingtur genom att köpa ett reskort som gäller för bussar, tåg och Metron (tunnelbanan) i hela huvudstadsområdet – och även till Hamnbussen (reguljära passagerarbåtar). Med den senare kan ni uppleva staden från vattnet. Två barn under 12 år reser gratis tillsammans med en vuxen.

Copenhagen Card inkluderar förutom fria resor på bussar, S-tåg och Metro även fri entré till omkring 70 attraktioner och fina rabatter på sevärdheter, aktiviteter, restauranger och hyrbilar. Copenhagen Card finns i flera varianter, beroende på hur länge ni tänker stanna.

Köpenhamns klassiska attraktioner

Amalienborg och vaktskiftet på slottsplatsen precis klockan 12 är en upplevelse för alla med barnasinne. På Christiansborg Slott finns de spännande och fina kungliga representationslokalerna och gobelängerna som skildrar Danmarks historia.

De mer äventyrslystna bör ta sig till Rosenborg Slott för att gå på skattjakt. Här glittrar kronjuvelerna ikapp med prinsessdrömmarna.

En tur upp i Rundetårn  tar hårt på benen. I gengäld är utsikten över Köpenhamns takåsar fantastisk och vägen ner går i ett nafs. En snirklig vandring upp i Vor Frelsers kyrkans skruvade kyrktorn är också en spännande upplevelse.

En promenad längs med gågatan Strøget är ett måste och alltid underhållande med gatumånglare och musikanter. Mysiga Nyhavn är en bra plats för en paus med en stor glass eller en läsk. Härifrån kan ni också hoppa på sightseeingbåtarna. 

Tivoli och Bakken

Tivoli får alla barns ögon att glittra. Här är massor av underhållning och musik – inte bara under sommarhalvåret – utan också under Halloween på hösten och i juletid i december.

Bakken kommer att skapa jubel med sina många åkattraktioner, bus och skoj för hela familjen. Kombinera gärna besöket med en utflykt i Dyrehaven, där en tur i häst och vagn med största sannolikhet blir en succé. Här kan ni också uppleva drama när områdets kronhjortar på hösten slåss om revir och honornas gunst. En varm sommardag är det värt att ta vägarna förbi Bellevue Strand som ligger på gångavstånd från Bakken.

Vilda och tama djur

Köpenhamns Zoo är en stor och fin djurpark med djur från hela världen. På Barnens Zoo finns tama djur som man får röra och klappa. 

Museer för klåfingriga

Många museer och utställningar har mängder av aktiviteter för ungarna. Det gäller exempelvis Nationalmuseums barnmuseum, Post- & Telemuseum, Barnens Museum på Statens Museum för konst, Barnens Arbetarmuseum, Tycho Brahe Planetariet, Zoologisk Museum och Experimentarium, som är ett eldorado för nyfikna barn och deras föräldrar. Även Guinness World of Records Museum är en säker hit.

En paus i det gröna

Köpenhamns parker är sköna och gröna oaser mitt i storstaden – och passande för en picknick. I många parker finns det fina lekplatser, i Kongens Have på sommaren kan de minsta barnen njuta av marionetteater och i Frederiksberg Have är en avslappnande båttur på kanalerna att rekommendera. I Fælledparken kan ni dofta och känna er igenom sinnenas trädgård eller utmana skatefärdigheterna i den tuffa skateparken. Ett annat fint picknickställe är Köpenhamns gamla vallgravskullar i Christianshavn, där det passar bra att kombinera lunch med en tur genom den alternativa stadsdelen Christiania.

Ett uppfriskande dopp

Har ni behov att ett uppfriskande dopp finns det plaskdammar i flera av stadens parker, bland annat i Skydebanen på Vesterbro och i Nørrebroparken. Om ni föredrar mer "riktiga" bad kan ni besöka hamnbaden på Islands Brygge eller vid den stora shoppinggallerian Fisketorvet. Men självklart finns också möjlighet att hoppa i det riktiga havet – endast fem kilometer från Köpenhamns Rådhusplats hittar du Amager Strandpark.

Läs mer om Köpenhamn

Share this page

2014 utsågs Köpenhamn till bästa staden att leva i av det brittiska samhälls- och livsstilsmagasinet Monocle. Här hittar du tips och inspiration inför Köpenhamnsresan!

Köpenhamn är fullt av mysiga restauranger som välkomnar hela familjen med öppna armar. Här hittar du några av de bästa!

Buss, tåg, cykel - välj själv!

Spännande upplevelser i huvudstaden - bortom kända attraktioner som Tivoli, Strøget och Den lille Havfrue.

Köpenhamn  har vid två tillfällen utsetts till världens bästa cykelstad. Kom får du se varför!