Gastronomy - Editorial

Sidor

Showing 20 from 24 marked with "Gastronomy"

Sidor

Nordic Cookery

I TV-programmet Nordic Cookery, producerat av BBC, åker den svenska stjärnkocken Tareq Taylor till Danmark. I programserien utforskar Tareq Taylor den lokala danska matkulturen i åtta olika regioner.

Limfjordslandet

Det är inte utan skäl som Limfjorden kallas för Norra Europas skafferi. Kvaliteten och urvalet håller mycket hög klass.

Restauranger Danmark

Du har kanske hört talas om Rasmus Koefoed, världens bästa kock 2011, Claus Meyer eller René Redzepi som styr köket på världens bästa restaurang, noma i Köpenhamn. Men vet du var de huserar och därmed var du har möjlighet att pröva på deras matlagning?

Mat från Falsled Kro

Restaurangguiden "White Guide Denmark" finns tillgänglig både online och i tryckt versio

Famo
Saxogade 3
1662 København V
Tel.: 33 23 22 50
Michelinstjärnor, Danmark

Restaurant Noma (2*)
Strandgade 93
DK-1401 København K
Tel.: 32 96 32 97

Matfestivaler i Danmark

Upplev mat-, öl- och vinfestivaler i Danmark! I listan nedanför kan du hitta en mängd olika tillställningar inom mat och dryck.

Ribe Bryghus

Öllandet Danmark

Inget annat land i världen kan uppbringa ett motsvarande utbud av kvalitetsöl sett till areal och invånarantal. De danska bryggerierna ligger utspridda i det relativt långa landet, men samtidigt så pass tätt att det sällan är mer än 30 kilometer mellan dem.

Odense

I hjärtat av Danmark

noma, Köpenhamn

Den danska maten har hyllats i Europa och världen de senaste åren. Bland annat har den danska restaurangen Noma utsetts till världens bästa restaurang tre år i rad. 2013 tilldelades hela 13 danska restauranger en eller fler stjärnor i Michelinguiden. Här kan du läsa mer om dessa.

Smørrebrødsrestauranger

Hur mycket mat är det möjligt att lägga på en skiva rågbröd? Besök någon av Köpenhamns smørrebrødsrestauranger för att finna svaret. Smørrebrøden finns i flera hundra olika varianter och dekorationer. De består av allt från vegetariska alternativ till fisk och kött.

Musslor

På västkusten fångas dagligen tonvis av färsk fisk. I Limfjorden handlar det främst om blåmusslor och ostron, medan man i Vadehavet främst fiskar räkor.

Även lammen och nötkreaturen som betar på våtmarkerna är hett eftertraktade.

Sydjylland

Saftiga köttbitar

De får och nötkreatur som betar på våtmarkerna får en delikat smak tack vare den salthaltiga havsluften.

Gastronomi på Fyn

Frukt

Fyn är en grön och frodig ö med många fruktodlingar. På dessa produceras inte bara fin frukt utan även god saft. Allt som oftast kan du köpa produkterna direkt hos producenten eller i en av de många vägbodarna, som är så karaktäristiska för ön.

Frukt från Västsjälland

Det finns många gårdsbutiker med ett stort urval av lokalproducerade råvaror på Västsjälland.

Mer storskalig produktion står Lammefjorden för, särskilt i fråga om sparris, morötter och potatis.

Kulinariska specialiteter från Sydsjälland

Den bördiga jorden och det milda klimatet gör regionen till ett naturligt skafferi med många läckra råvaror. Överallt längs vägarna stöter du på vägbodar och gårdsbutiker med lokalproducerade varor till försäljning.

Wienerbröd

I Danmark, liksom i Sverige, kallas de här frasiga och lite kladdiga läckerheterna för wienerbröd. Namnet kommer från att bakverken började tillverkas i Danmark år 1840 av kockar från den österrikiska huvudstaden Wien.

Smørrebrød

Rågad delikatess 

Även om det världsberömda smørrebrødet har fört en undanskymd tillvaro de senaste åren kan du fortfarande avnjuta traditionella smørrebrød på flera lunchställen i Köpenhamn och i de större regionstäderna.
 
Regionala maträtter, Danmark

En kort tillbakablick

Förr i tiden tillagade danskarna mestadels sin mat utifrån de råvaror som fanns nära till hands. Längs kusterna erbjöds främst fiskrätter, medan bönderna i inlandet hade grönsaker, kål och griskött på matbordet. 

Sidor

Showing 20 from 24 marked with "Gastronomy"

Sidor