Odense

Sagolika Odense

Odense ligger verkligen i hjärtat av Danmark och är kanske mest känt som H.C. Andersens födelsestad. Visste du förresten att Odense är Danmarks officiella cykelstad? Passa på att lära dig mer om Danmarks tredje största stad.

I hjärtat av Danmark

Odense ligger vackert inbäddat på Danmarks egen trädgårdsö - Fyn, som inrymmer ett stort antal slott och herrgårdar. Däribland det vackra Egeskov Slott.

Staden är uppkallad efter den nordiske asaguden Oden, beskyddare av krig, poesi och visdom. Något som passar alldeles utmärkt för en kulturell och historisk knutpunkt som Odense.

H.C. Andersens hemstad

H.C. Andersen satte Danmark på världskartan med sina fantastiska 1800-tals sagor. På Hans Christian Andersen Museet kan du bilda dig en verklighetstrogen uppfattning om Andersen som person, likväl som den värld han levde i. Du kan också passa på att besöka den världsberömde författarens barndomshem eller gå på en guidad tur i hans fotspår.

Carl Nielsen

En annan känd Odense-profil, som bidragit starkt till stadens kulturarv, är Danmarks mest kände kompositör och tonsättare - Carl Nielsen. Bege dig till Carl Nielsen Museet för att lära dig mer om hans liv och verk. 

Historiska sevärdheter

Odenses anor går längre tillbaka i tiden än vikingatiden och erbjuder en rik blandning av historiska händelser och attraktioner.

Besök den fascinerande Sankt Knuds Kirke, det enda exemplet på gotisk arkitektur i Danmark, eller upplev dåtiden i Den Fynske Landsby, ett friluftsmuseum i en rekonstruerad 1800-tals by.

Kultur och nattliv

Stadens nattliv kretsar kring caféer med intim atmosfär, livemusik och mysiga pubar. Det finns även ett casino att roa sig på.

Från juni till augusti erbjuder Odense en rad rock- och jazzevenemang och i augusti kan du njuta av opera under bar himmel. 

Odenses gågator kantas under sommarmånaderna allt som oftast av gatumusikanter och andra artister.

Populära attraktioner

I augusti varje år går Odenses Internationella Filmfestival av stapeln. Ett mycket uppskattat och populärt evenemang.

Staden huserar även ett eget zoo samt flera museer och gallerier, exempelvis Fyns Konstmuseum och Brandts Konsthall.

Shopping i Odense

Varje onsdag och lördag förvandlas området utanför konserthallen till Fyns största marknadsplats. Här kan du botanisera bland försäljningsstånd med allehanda färska produkter från regionens landsbygd. I stadens centrum finns också en antikmarknad samt ett antal fackhandlar.

Dock finns alternativ för den som hellre handlar stort. Bara några minuter utanför Odense city ligger nämligen ett av Danmarks största köpcentrum - Rosengaardcentret.

Share this page