Æreskøbing

Stadsliv på Fyn

Med sina pittoreska kuststäder och det historiska Odense är Fyn en underbar ö att resa runt på för att insupa unik dansk kultur.

Odense 

Odense är Fyns centralort och dessutom Danmarks tredje största stad. Framför allt är Odense författaren och sagoberättaren H.C. Andersens födelse- och barndomsstad. Du kan uppleva hans fantastiska sagovärld på två museer i staden.

Odense ligger mitt på Fyn i anslutning till både en å och en fjord och är därför, trots sitt centrala läge, en hamnstad. Här finns många fina attraktioner, bra shopping och ett sprudlande nattliv.

Kerteminde 

Kerteminde på Nordfyn är av danskarna mest känt för sin Amanda, en liten staty av en lokal fiskareflicka, men också för Johannes Larsen Museet som byggts kring konstnärens hem. Johannes Larsen var en av de ledande gestalterna i konstnärskolonin Fynboerne, som framför allt skildrade naturen och det dagliga livet i början av 1900-talet. Tillsammans med sin fru, Alhed (som också var Fynbomålare), lockade han många stora konstnärer och författare till sitt hem.

Nyborg 

Den gamla färjestaden Nyborg på Fyns östra sida är idag en brostad, då Stora Bältbron mellan Fyn och Själland utgår därifrån. Stadens gamla slott är verkligen värt ett besök.

Svendborg 

I Svendborg på Sydfyn grundlades Danmarks största rederi, A.P. Møller-Mærsk, år 1904. Sjöfartens historiska vingslag är ständigt närvarande i staden och känns särskilt ombord på de gamla flermastade segelfartygen i trä som utgår från Maritimt Center.

Faaborg 

Faaborg är, precis som Svendborg, väldigt vackert belägen alldeles vid vattnet. Den gamla stadskärnan är en ren idyll och på Faaborg Museum kan du beskåda en stor samling av de fynska målarnas – Fynboernas – verk.

Städer på Ærø 

Ærø finns en gedigen maritim atmosfär i de gamla sjöfartsstäderna Marstal och Ærøskøbing. Den sistnämnda staden kan nog, tack vare sina kullerstensgator och hus med vackert målade dörrar, räknas som Öhavsstädernas absoluta pärla. Här råder lugn och ro och idyllen härskar. 

 

Share this page