Danska tv-serier

Mord, regn, rusk, ondska och kamp - det är New Nordic Noir! Tack vare ett flertal enormt framgångsrika danska tv-serier får den internationella publiken chansen att lära känna Köpenhamns gator närmre.

Genren tog avstamp i Emmy-nominerade Brottet, med Sophie Gråbøl i huvudrollen (och hennes karaktäristiska stickade tröja). Borgen är den senaste succén i den starka våg av New Nordic Noir som vi just nu uppleveler. Här hittar du fakta om de danska tv-serierna, information om nya spännande serier att se fram emot och inspiration till en weekend i Köpenhamn med ett annorlunda perspektiv. 

Borgen

I den hyllade politiska dramaserien Borgen får vi följa med bakom kulisserna där ett nervkittlande maktspelet pågår.

Det BAFTA-belönade politiska dramat som fått lysande recensioner och som samlat mängder av tittare i hela Europa.

Svenskt-danskt drama!

Bron har vunnit både en The International TV Dagger 2012 och fått utmärkelsen Prix Europa som Europas Bästa TV-serie 2012. Den första säsongen sändes på SVT och nyligen blev det klart att det blir ännu en säsong av Bron.

Det blir dramatik på högsta nivå när en människa hittas död mitt på Öresundsbron. I svensk-danska succéserien Bron får vi följa poliserna Saga Norén och Marin Rohde i deras försök att skipa rättvisa.

Spännande upplevelser i huvudstaden - bortom kända attraktioner som Tivoli, Strøget och Den lille Havfrue.

Världssuccén

Førbrydelsen (Brottet) var en populär tv-serie när den gick i Danmark men få hade väntat sig den succé som uppstod när den engelska versionen, The Killing, började visas internationellt.

 

Sedan premiären 2007 har Brottet slagit världen med häpnad. Ta reda på mer om succéserien som tar ett unikt grepp om kriminalgenren och som väckt ett mörkt intresse för Danmark.

Varför inte spendera lite tid framför TV:n med någon av följande spännande serier som sällskap? Den här guiden inkluderar Sverigebekantingarna "Den som dräper" och "Mordkommissionen".