Semestra med barn i Danmark

På barnsemestern är det en god idé att sätta ambitionsnivån utifrån de allra minsta familjemedlemmarna. Fyll agendan med aktiviteter som barnen kan se fram emot och glöm inte att planera in rena vilodagar.

Barnsemester - med barnen i fokus

Danmark är ett mycket barnvänligt land. På många ställen erbjuds särskilda faciliteter för de allra minsta semestergästerna. Det gäller exempelvis på flera av landets museer. Vissa museer har inrättat speciella avdelningar för barn. Där kan de testa, pyssla och utmana sin kreativa förmåga. Allt medan de vuxna fördjupar sig i museets samlingar.

Många danska museer satsar också på att levandegöra historien genom att förmedla den genom olika former av skådespel – där du själv ofta får chansen att delta. Barn och ungdomar under 15 respektive 18 år går normalt in gratis på museer i Danmark. Var åldersgränsen går varierar mellan museerna.

Ett måste på barnsemestern är att besöka en temapark eller ett vetenskapscenter. Här bygger nämligen hela konceptet på att barnen ska kunna testa alla saker och att kunskap förmedlas på ett livfullt sätt. Dock är det inte bara barnen som underhålls och ställs inför utmaningar. Samma sak gäller för de vuxna.

Danskarna tänker även på de allra minsta barnen, då det finns skötbord nästan överallt – vid attraktioner, på matställen, i regionaltågen och i större affärer.

Lekplatser- ett gratisnöje

Att resa med barn behöver inte alltid vara dyrt. I Danmark finns många roliga och spännande offentliga lekplatser som är idealiska för en lunchpaus eller ett par timmars lek och aktivitet, helt på barnens villkor. Här finns också chansen att hitta härligt leksällskap och nya kamrater, vilket kanske är tanken om du reser med endast ett barn. Lekplatserna återfinns inte bara i städernas offentliga parker och trädgårdar, utan också ute på landsbygden. Naturstyrelsen har nämligen anlagt flera utmanande naturlekplatser i de statligt ägda skogarna.

Enkelt att resa med barn i Danmark

Börja dagen med ett besök i fängelsehålan på Kronborg Slott, fortsätt med att segla vikingaskepp i Roskilde Fjord på eftermiddagen och runda av med en vild kväll på Tivoli i Köpenhamn. En helt realistisk tanke eftersom upplevelserna ligger nära varandra i Danmark. Och möjligheterna är lika stora oavsett om du har din bas i huvudstaden, på Sydfyn eller långt ut på Nordjyllands spets.

Långa, sega bilresor är, som du förstår, inget problem i Danmark tack vare de korta avstånden. Dessutom skänker de många broarna och småfärjorna, som förbinder de olika landsdelarna, roliga avbrott på resan.  

Familjesemester på cykel eller till sjöss

Om ni har barn och ungdomar i ressällskapet, och funderar på att cykla eller segla på semestern, är Danmark ett perfekt resmål. Här finns mer än 12 000 km skyltade cykelleder, inga berg och korta avstånd mellan både upplevelser och övernattningsställen.

Att använda cykel som transportmedel är ett säkert alternativ i Danmark, eftersom du överallt hittar särskilda cykelvägar eller småvägar med lite biltrafik. Även i storstäderna är cykeln ett förträffligt och säkert färdmedel. I Köpenhamn finns exempelvis drygt 350 km särskilda cykelvägar via vilka du enkelt kan utforska staden.  

Drömmer du om att uppleva Danmark till sjöss kan du med fördel ta med familjens barn på semestern. Även här är avstånden korta, vilket är ett plus för de delar av besättningen som är mindre tålmodiga. Stämningen i många danska småhamnar kommer dessutom med stor sannolikhet tilltala hela familjen.

Gillar du musik? Passa på att kombinera segelsemestern med ett festivalbesök. Flera danska musikfestivaler anordnas nämligen mycket nära småbåtshamnar.  

För den som vill utforska landet från en kanot finns många farbara åar, vattendrag och sjöar att prova på. Däremot lämpar sig de danska insjöarna, fjordarna och vikarna för kajakturer med de lite större barnen.

Resa med barn i kollektivtrafiken

Barn reser till mycket förmånliga priser i den danska kollektivtrafiken. Bland annat reser två barn under 12 år gratis med DSB i vuxens sällskap. Detsamma gäller i Köpenhamns S-tåg, bussar och tunnelbana. Ungdomar till och med 15 år betalar cirka halva priset motsvarande en vuxenbiljett när de reser på egen hand. På de flesta färjor betalar barn över 3 år halva priset, medan barn mellan 0-3 år normalt sett åker gratis.

Med barn på restaurang

Danskarna är ett väldigt avslappnat folk med en informell inställning till det mesta. Här får du mer än gärna ta med barnen överallt – även på ställen där det serveras alkohol. Däremot kan du bli tvungen att lämna en eventuell barnvagn ute på gatan när du besöker en restaurang. Om barnet sover kan du tryggt låta det ligga kvar i barnvagnen medan du äter, det gör i alla fall många danskar. När det är den lillas tur att äta är det fullt acceptabelt att amma på offentlig plats.

På de flesta danska restauranger finns barnstolar för mindre barn – fråga bara personalen. Många restauranger erbjuder också särskilda barnmenyer, men om så inte är fallet kan du som regel beställa mindre portioner ur den ordinarie menyn – givetvis till reducerat pris. På restauranger som serverar buffé betalar barn under 12 år nästan alltid reducerat pris.

Hotell på familjesemestern

Många hotell erbjuder gratis övernattning för barn under 12 år, när de delar säng med föräldrarna.

 

Share this page

Video: Äventyr längs kusten

Stammershalle Badhotell Danmark

Övernattning i Danmark

Hitta ett alternativ som passar dig.

Barnens favoriter i Danmark

Barnvänliga aktiviteter finns det gott om i Danmark - här hittar du de mest populära!

Randers Regnskog Danmark

Danmarks populäraste djurparker och zoon

På Köpenhamns Zoo kan du stifta bekantskap med isbjörnen Siku och på Knuthenborg Safaripark finns en afrikansk savann. Kom och upplev med egna ögon!

Läs mer om att semestra med barn i Danmark

Resa med barn - här hittar du inspiration, tips och tävlingar inför er danmarkssemester!