Roliga naturupplevelser

Den danska naturen ligger alltid runt hörnet och är fylld med spännande upplevelser året om. Här följer några förslag på naturupplevelser, som säkerligen faller barnen i smaken.

Gå på bärnstensjakt längs kusten 

Du kan praktiskt taget hitta bärnsten - med 3050 miljoner år på nacken - längs alla Danmarks kustremsor, men där det blåser mest och vågorna slår högst är chansen störst. Med andra ord längs Jyllands västkust. Dock är chanserna att hitta bärnsten riktigt stora även längs Kattegatt- och Östersjökusten. 

Men du måste hålla ögonen öppna! Bärnstenarna ligger inte och glimmar på stranden, du kanske måste gräva lite för att hitta skatten.

Bärnstenar är inte bara gula. De finns också i vitt och svart samt i en rödaktig nyans, vilket gör de lätta att förväxla med vanlig sten. Vill du vara säker på att det är bärnsten du hittat kan du göra följande test: 

  1. Knacka stenen försiktigt mot tänderna. Om den känns mjuk och inte klirrar högt - är det bärnsten.
  2. Gnugga ditt stenfynd mot tröjärmen och för sedan stenen mot ett hårstrå. Om hårstrået dras till stenen - är det bärnsten.
  3. Lägg ditt stenfynd i ett glas vatten, tillsammans med två matskedar salt och rör om. Om det är bärnsten, kommer stenen att flyta upp till ytan.
  4. Sluligen - bärnsten är mjukare och känns varmare än vanlig sten när du håller den med knuten näve eller gnuggar den mot kinden.

Gå under jorden - hålor och grottor i Danmark 

Den värld som öppnar sig under jordens ytan kan te sig skrämmande. Vågar du utforska Danmarks underjordiska skrymslen och vrår?

Om du är på Jylland kan du besöka någon av kalkstensgrottorna Mønsted, Daugbjerg eller Thingbæk. Mønsted är faktiskt världens största kalkstensgrotta med totalt cirka 60 kilometer tunnlar och stora kyrksalsliknande rum. Här går tusentals falddermöss i dvala under vintermånaderna.

Gå på fossiljakt 

Du kan gå på fossiljakt överallt i Danmark - året runt. På de danska stränderna är chanserna störst att du hittar rester av sjöborrar och vätteljus, det vill säga en del av ryggskölden på en bläckfisk. Andra fynd du kan göra är förstenade hajtänder, snäckor, koraller, krabbor och fiskar.

Det finns några kända platser i Danmark, där chansen att hitta fossil är riktigt goda. Om du vill vara säker på att hitta det du söker bör du därför bege dig till Møns Klint, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud på Själland eller den lilla ön Fur i Limfjorden. Mindre känd, men ack så spännande, är den jylländska fossilrutten som tar genom Jyllands vackra istidslandskap.
Läs mer om fosiljakt i Danmark (PDF) 

Gå på säl- och valsafari 

Sälar och tumlare är välkända däggdjur i danska farvatten. Här simmar de runt i sin jakt på föda. Sälarna håller oftast till på landtungor och småöar, dit människor sällan kommer och stör lugnet. Knubbsälen är den vanligast förekommande sälarten i Danmark. Den kan du se i Vadehavet, Skagerrak, Limfjorden, Kattegatt, Öresund och Östersjön. 

Tumlare kan du få syn på längs samtliga kustremsor i Danmark, förutom vid Bornholm. Det vill säga i Stora- och Lilla Bält, Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och givetvis i Öresund. De är lätta att känna igen tack vare sin karaktäristiska trekantiga ryggfena, som ofta syns i höga hastigheter ovanför vattenytan när det är dags att jaga sill.

Även om tumlaren är en av världens minsta valar, kan den bli upp till 180 centimeter lång. Läs mer om "Säl-spotting" (PDF) 

Spana på brunstiga hjortar 

I slutet av sommaren och en bit in på hösten kan du vara med om en fantastisk naturupplevelse i Danmark, då infaller brunstperioden för flera olika hjortarter. Hannarna försöker locka till sig honorna genom att bröla och kämpar mot varandra för att försvara sina revir. Det unika i Danmark är att du har stor möjlighet att beskåda dessa dramatiska scener på nära håll. Hjortarna, särskilt i skogs- och parkområden, är nämligen vana vid människor - samtidigt som de har ett naturligt beteende.

Brunstperioden varar ungefär i en månad. För rådjuren sker det i juli-augusti, för kronhjortarna i september-oktober och för dovhjortarna i oktober-november. Du kan se både dov- och kronvilt i exempelvis Haderslev Dyrehave och Jægersborg Dyrehave, endast 15 kilometer norr om Köpenhamn. Dessutom kan du beskåda kronvilt i Thy, Oxbøl och på Djursland. I Slotved Skog på Nordjylland lever däremot bara dovhjortar. 

Upplev Svart Sol 

Om du beger dig till Tøndermarsken på västra Sydjylland kan du uppleva ett fascinerande naturfenomen när tusentals starar bildar fantastiska mönster på himlen. Fenomenet kallas följaktligen för Svart Sol och är en upplevelse utöver det vanliga.

Svart Sol går att uppleva såväl under våren som under hösten och chansen är som sagt störst i Tøndermarsken. Det finns ytterligare ett par platser i Danmark där chanserna att uppleva naturfenomenet är goda. Exempelvis i trakterna kring Ribe, vid Tipperne i södra änden av Ringkøbing Fjord och vid Rømødammen. Kolla in Naturstyrelsens guide för ytterligare exempel.

Gå på skattjakt med GPS

Har du en smartphone med inbyggd GPS? Då kan du gå på "geocaching" i den danska naturen. Det är en slags skattjakt, där hela familjen kan delta. En person har gömt en "skatt" någonstans i naturen. Personen har sedan lagt upp en beskrivning av gömstället och dess koordinater på hemsidan geocaching.dk. Klicka in på hemsidan för att få mer information samt läsa om hur du kommer igång. Först till skatten vinner!

Upplev den danska stjärnhimlen

En mörk och kall natt är det möjligt att med blotta ögat se över 3000 stjärnor på himlen ovanför Danmark. Vintermånaderna är särskilt lämpade för att titta på stjärnorna. Håll också ögon öppna efter stjärnfall. Det sker mellan fem och tio stjärnfall i timmen.
Läs mer om stjärnskådande i Danmark (pdf)
Planetarier och astronomi-museum i Danmark

Hitta fler naturupplevelser på Naturkatapulten
Läs mer om naturupplevelser i Danmark
Läs mer om att semestra med barn

Share this page

Fiske med barn Danmark

På semester med barn i Danmark

Med mängder av stränder och attraktioner är Danmark ett utmärkt resmål för familjesemestern!

 

20 vackra naturpärlor i Danmark

20 vackra naturpärlor i Danmark

Ge dig ut på upptäcktsfärd och upplev några av den danska naturens riktiga höjdpunkter.

Barnens favoriter i Danmark

Barnvänliga aktiviteter finns det gott om i Danmark - här hittar du de mest populära!