Roliga naturupplevelser

Den danska naturen ligger alltid runt hörnet och är fylld med spännande upplevelser året om. Här följer några förslag på naturupplevelser, som säkerligen faller barnen i smaken.

Gå på bärnstensjakt längs kusten 

Du kan praktiskt taget hitta bärnsten - med 3050 miljoner år på nacken - längs alla Danmarks kustremsor, men där det blåser mest och vågorna slår högst är chansen störst. Med andra ord längs Jyllands västkust. Dock är chanserna att hitta bärnsten riktigt stora även längs Kattegatt- och Östersjökusten. 

Men du måste hålla ögonen öppna! Bärnstenarna ligger inte och glimmar på stranden, du kanske måste gräva lite för att hitta skatten.

Bärnstenar är inte bara gula. De finns också i vitt och svart samt i en rödaktig nyans, vilket gör de lätta att förväxla med vanlig sten. Vill du vara säker på att det är bärnsten du hittat kan du göra följande test: 

  1. Knacka stenen försiktigt mot tänderna. Om den känns mjuk och inte klirrar högt - är det bärnsten.
  2. Gnugga ditt stenfynd mot tröjärmen och för sedan stenen mot ett hårstrå. Om hårstrået dras till stenen - är det bärnsten.
  3. Lägg ditt stenfynd i ett glas vatten, tillsammans med två matskedar salt och rör om. Om det är bärnsten, kommer stenen att flyta upp till ytan.
  4. Sluligen - bärnsten är mjukare och känns varmare än vanlig sten när du håller den med knuten näve eller gnuggar den mot kinden.

Gå under jorden - hålor och grottor i Danmark 

Den värld som öppnar sig under jordens ytan kan te sig skrämmande. Vågar du utforska Danmarks underjordiska skrymslen och vrår?

Om du är på Jylland kan du besöka någon av kalkstensgrottorna Mønsted, Daugbjerg eller Thingbæk. Mønsted är faktiskt världens största kalkstensgrotta med totalt cirka 60 kilometer tunnlar och stora kyrksalsliknande rum. Här går tusentals falddermöss i dvala under vintermånaderna.

Share this page

20 vackra naturpärlor i Danmark

20 vackra naturpärlor i Danmark

Ge dig ut på upptäcktsfärd och upplev några av den danska naturens riktiga höjdpunkter.

Video: Äventyr längs kusten