Påsk och vår i Danmark

Påsk i Danmark

Här hittar du information om påskens traditioner, helgdagar, butikernas öppettider, påskevenemang och mycket mer. Även om de flesta butiker har stängt under påsken så finns det fortfarande mycket att göra i Danmark.

Varför påsk? 
Påsken är judisk/kristen helg där Jesus korsfästelse, död, begravning och återuppståndelse firas. 

Helgdagar i påsken
Skärtorsdag 24 mars
Långfredag 25 mars
Påskedagen 27 mars
Annandag Påskpåskedag 28 mars

Påsken är den viktigaste av de kristna helgerna med gudstjänster, palmsöndag (söndagen innan påsk), Skärtorsdag, Långfredag, Påskdagen och Annandag påsk. 

Butikernas öppettider
Butiker och varuhus har stängt alla påskens helgdagar. Lördagen under påsk, Påskafton, är dock en stor shoppingdag där de flesta butiker och varuhus har öppet längre än vanligt. De flesta biografer har öppet under helgdagarna medan teatrar vanligen har stängt en eller flera dagar under helgen. De allra flesta restauranger, barer, klubbar och liknande har öppet under påsken och generellt är det full fart på nattlivet under de lediga dagarna. 

Påskens mat och dryck
Påsken i Danmark firas i de flesta danska hem med en påsklunch med många traditionella påskrätter. Det brukar fiinnas lamm, ägg, lax och sill på bordet, samt öl (gärna den speciella påskölen) och snaps. Man äter också mycket choklad under påsken i Danmark, oftast i form av påskägg i ren choklad, marsipanägg eller chokladkorgar.

Påskägg, "gækkebreve" och andra påsktraditioner 
Det är tradition att ge varandra chokladpåskägg, chokladkorgar eller påskblommor (se nedan) under påsken. Traditionen med att ge påskägg förknippas med "gækkebrevet" och går tillbaka till 1600-talet. Ett "gækkebrev" är ett pappersklipp som man skriver en vers eller dikt på och skickar osignerat till vänner och familj. Idén med "gækkebrevet" är att om man lyckas gissa avsändaren så ska man få en liten present av den personen och motsatt, om man inte kan gissa avsändaren, ska man ge en liten present till avsändaren när man får resa på vem det är. Och den lilla presenten som man ger bort är traditionellt oftast ett påskägg.

En annan trevlig påsktradition, som vi också har i Sverige, är att måla påskägg. Man gör ett hål i varje ända på äggen, blåser ur innehållet och målar sedan det tomma skalet. Därefter hängs det upp eller används som bordsdekoration.

Påskblommor
Eftersom påsken äger rum på våren finns det en del blommor som förknippas särskilt med påsken - och våren. De vanligaste "påskblommorna" är påskliljor, snödroppar och krokus.

Share this page

Helgdagar i påsk

Skärtorsdag - 24 mars
Långfredag -  25 mars
Påskdagen - 27 mars
Annandag Påsk - 28 mars

Alla helgdagar i Danmark