Östjylland

Östjyllands landskap står för en härlig kombination av gröna marker, stora skogar, kustremsor med fina stränder och livfulla städer. Regionen sträcker sig grovt räknat från Kattegatt i öster till Viborg-trakten i väster och från Fredericia i söder till Hobro i norr.

Det gröna och kuperade landskapet på Östjylland har formats av istidens glaciärer. Det syns tydligt på de platser där smältvattnet mynnade ut ur glaciärerna och bildade dalar, raviner och djupa fjordar. När isen försvann helt för cirka 14 000 år sedan efterlämnades ett vackert moränlandskap.

 
 

Välkommen till Östjylland!

I Östjylland ligger Danmarks näst största stad, Aarhus. Här hittar du också en vacker natur och kulturella och gastronmiska upplevelser av hög klass. Läs mer här och låt dig inspireras!

Familjevänliga stränder, vacker natur och roliga aktiviteter väntar på Djursland.

Ta med någon du tycker om på en weekend till Aarhus! Här hittar du en guide till tre romantiska dagar i Danmarks näst största stad. 

Kultur och landskap

Östjylland är både en kulturellt och landskapsmässigt spännande del av Danmark. Här finns också stora möjligheter att stifta bekantskap med Danmarks historia, till exempel i Den Gamle By. 

Den historiska regionen tar dig med till svunna tider - från vikingatiden till Tollundmannens Silkeborg år 400 f.Kr.

Naturupplevelser i Östjylland

Ta en promenad eller cykeltur i Östjyllands vackra natur och känn lugnet. Här tipsar vi om naturupplevelser i området.

Naturen i nationalparken Mols Bjerge tillhör Danmarks mest robusta och varierade med många sällsynta djur- och växtarter.

Östjylland lockar med en härligt oförstörd natur, där du kan promenera längs fjordarna och  tvärs över sjödistrikt. 

Korta fakta

Största stad: Aarhus
Flygplatser: Aarhus & Billund
Internationella färjehamnar:
Grenå (Varberg)
Avstånd från Köpenhamn:
Aarhus (304km) 
Silkeborg (300km)
Vejle (235km) 

Share this page