Nordjylland

Nordjylland är en region som på många sätt omgärdas och präglas av havet – i väster av Nordsjön, i öster av Kattegatt och genom regionen skär Limfjorden. Tack vare detta kan du uppleva ett speciellt och säreget ljus i den här delen av landet, som dessutom kallar sig för Ljusets land.

Landskapet, som består av vita stränder, breda sanddyner, väldiga sandklitter, ljungklädda kullar och skogar, är vackert och kargt. Den ihärdiga västanvinden är en starkt bidragande orsak till att de flesta träden på Nordjylland är vända åt samma håll, nämligen åt öster. Limfjordslandet är mindre dramatiskt med kuperad och frodig terräng samt mindre sund, vikar och bukter.    

Välkommen till Nordjylland

Det finns många goda anledningar att besöka Nordjylland, oavsett om du gillar stränder, kultur, god mat eller vacker natur. Låt dig inspireras!

Karta över Nordjylland

Planera semestern

Nordjylland omges av vatten på alla sidor och det maximala avståndet till kusten är 50 km. Här kan du bland annat läsa mer om Nordjyllands öar. Men det finns också gott om uppleveler för dig som vill känna stadens puls med bra mat och kultur. 

Nordjylland har ett rikt vikingaarv och är en favoritplats bland danska målare - därför erbjuder regionen ett brett kulturellt och historiskt utbud.

I Nordjyllands natur

Naturupplevelserna duggar tätt i Nordjylland. Upplev de mäktiga sanddynerna i Råbjerg Mile, stå med en fot i varje hav uppe på Grenen eller beskåda fyren i Rubjerg Knude som snart rasar ner i havet. 

Stå med fötterna i två hav samtidigt eller klättra upp på Danmarks största, vandrande sanddyn.

Korta fakta

Största stad: Aalborg
Invånare i Aalborg: 192,000
Närmaste flygplats: Aalborg
Internationella färjehamnar:
Frederikshavn (Sverige, Norge)
Hirsthals (Norge)
Hanstholm (Norge, Färöarna, Island)
Avstånd från Köpenhamn:
Aalborg (414km), Skagen (517km),
Løkken (465km) 

Share this page