Cykelsemester med barn

Cykelsemester med barn

Cykelsemester med barn är en riktigt härlig semesterform. Ni bestämmer själva tempo och tur, väljer kuperat eller platt landskap och lägger in ett passande antal glasspauser på vägen. Allt efter er ambitionsnivå!

Tryggt, säkert och roligt

Med sina säkra och välskyltade cykelleder är Danmark hur som helst ett fantastiskt resmål för den cykelsugna familjen. Genom att planera cykelturerna kan ni  dessutom undvika branta backar och kombinera naturupplevelser med spännande attraktioner, såsom djur- och nöjesparker. 

Barn på cykel

Barn som är vana att cykla själva kan med fördel tas med på cykelsemester. Det finns många städer i Danmark som lämpar sig för familjer på cykelsemester, men ni kan enkelt lägga upp er tur så att ni slipper i stort sett all biltrafik.

När ni planerar er resa är det viktigt att ta hänsyn till barnens förmåga, det får inte bli för jobbigt. Det är också viktigt att schemalägga vilodagar, så att barnen hinner leka med de vänner de träffar längs vägen. Att dessutom frigöra tid för ett besök på ett sommarland, en djurpark eller någon annan rolig attraktion kan bidra till att hålla motivationen på topp och att göra tramptagen lite lättare.

Sök nöjes- och temaparker

Mindre barn, som inte klarar av att cykla själva, kan behöva få skjuts av de vuxna i en cykelkärra (där det får plats upp till två barn). Sådana finns att hyra på flera ställen i landet. 

Det finns ett stort urval av cykelkärror på marknaden. För en cykelsemester lämpar sig en smidig och stadig kärra som rullar lätt allra bäst. Det är en stor fördel om kärran är hopfällbar, om ni planerar att ta med den i kollektivtrafiken. 

Om barnen är i gränslandet mellan att kunna cykla själva och att behöva åka i cykelkärra kan en så kallad halvcykel vara ett bra alternativ. En halvcykel är en barncykel utan framhjul, som spänns efter en vuxencykel. På så sätt blir inte barnet enbart transporterat, utan får även bidra genom att trampa för egen maskin. 

Ett annat alternativ är att hyra en tandemcykel. Ett smidigt sätt att ta sig fram på och som också betyder att ni alltid kan prata obehindrat med varandra under turen.

Läs om regler för transport av barn på cykel

Vart ska vi åka?

Det finns många utmärkta platser i Danmark där ni kan förlägga familjens cykelsemester. Flera av de danska småöarna - exempelvis Samsø, Mors, Als, Æro, Falster och Bornholm - är särskilt bra destinationer eftersom biltrafiken är begränsad och avstånden korta. Bornholm sticker ut lite bland övriga öar med sitt finmaskiga nät av cykelleder, varav flera går längs nedlagda järnvägslinjer.  

Vart ska vi bo? 

Boendealternativen som är anpassade för cykelturister i Danmark är många. Camping är mycket barnvänligt, eftersom chansen att barnen träffar nya vänner är stor och det finns lekplatser. Att campa kräver givetvis lite extra packning, men för den som inte vill ta med tält, liggunderlag och sovsäckar på semestern finns också stugor att hyra på många campingplatser. 

Om ni vill bo mitt i naturen kan ni slå er ner på en naturlägerplats. Här är faciliteterna ytterst begränsade. Det finns inget varmvatten, inga torkmöjligheter eller uppehållsrum. Å andra sidan är det väldigt lugnt och billigt och ett trevligt alternativ om vädret är bra.

När man är på cykelsemester med barn är vandrarhem ett väldigt bra boendealternativ. Vandrarhem finns överallt i landet och de ligger oftast antingen i eller i närheten av städer. Möjligheterna att träffa andra cykelturister är väldigt goda på de danska vandrarhemmen.

Tillbaka till Resa med barn i Danmark

 

Share this page