Danskt hygge

Svårt att förklara och ännu svårare att uttala. Det danska ordet hygge betyder ungefär mys men den definitionen är långt ifrån tillräcklig för ordet som rotat sig i den danska folksjälen.

Hygge är lika danskt som fläskstek och kall öl och begreppet ligger djupt rotat i den danska folksjälen. I grund och botten beskriver ordet hygge en mysig, varm atmosfär där man kan njuta av det goda i livet tillsammans med människor i sin närhet. Det varma skenet från ett tänt ljus är hygge, likaså vänner och familj. God mat och dryck är även det hygge - särskilt vid längre sittningar där stort och smått diskuteras runt bordet. Kanske kan det danska hygge-konceptet förklara varför Danmark ofta lyfts fram som det lyckligaste folket i världen?

Högsäsong för hygge

Högsäsongen för hygge är utan tvekan julen. De danska vintrarna är, precis som de svenska, långa och mörka. Danskarnas bästa vapen mot detta är hygge och massvis av stearinljus. Om du har besökt Tivoli Gardens eller gått längs stadsgatorna i jultid så vet du vad danskarna kan göra med belysning, glögg, filtar och stora halsdukar. Om du inte sett det så kanske det är dags?

Sommarhygge

Om du har tänkt besöka Danmark under sommaren så behöver du inte misströsta, hygge pågår nämligen året runt. Aktiviteter som picnic i parken, grillning med vänner, utomhuskonserter, gatufestivaler och cykelturer kan alla vara hygge, särskilt om det görs på danskt vis.

Hyggets ursprung

Ordet hygge härstammar faktiskt från det norska språket, inte det danska. I Norge betyder det ungefär välmående eller välbefinnande. Hygge dök upp i dansk skrift i slutet på 1700-talet och danskarna har sedan dess omfamnat uttrycket. En fördel med ordet hygge är att du kan använda det lite som du känner, danskarna själva använder det frikostigt i vitt skilda sammanhang. 

Share this page