Danskt hygge

Begreppet hygge har spridit sig som en löpeld över världen under senare år. Det är inte helt lätt att definiera innebörden av hygge som på svenska närmast översätts med mys och trivsamhet, det är dock långt ifrån tillräckligt för att fånga det danska fenomenet.

Hygge är lika danskt som fläskstek och kall öl och begreppet ligger djupt rotat i den danska folksjälen. I grund och botten beskriver ordet hygge en mysig, varm atmosfär där man kan njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. Det varma skenet från ett tänt ljus är hygge, likaså vänner och familj. God mat och dryck är även det hygge - särskilt vid längre sittningar där stort och smått diskuteras runt bordet. Kanske kan det danska hygge-konceptet förklara varför Danmark ofta lyfts fram som det lyckligaste folket i världen?

Girl and christmas tree

Högsäsong för hygge

Högsäsongen för hygge är utan tvekan julen. De danska vintrarna är, precis som de svenska, långa och mörka. Danskarnas bästa vapen mot detta är hygge och massvis av stearinljus. Om du har besökt Tivoli Gardens eller gått längs stadsgatorna i jultid så vet du vad danskarna kan göra med belysning, glögg, filtar och stora halsdukar. Om du inte sett det så kanske det är dags?

Hygge dinner

Sommarhygge

Om du har tänkt besöka Danmark under sommaren så behöver du inte misströsta, hygge pågår nämligen året runt. Aktiviteter som picnic i parken, grillning med vänner, utomhuskonserter, gatufestivaler och cykelturer kan alla vara hygge, särskilt om det görs på danskt vis.

Share this page

Hyggets ursprung

Ordet hygge kommer ursprungligen från norskan och betyder ungefär “välmående”. Det dök upp i det danska språket på 1700-talet och har sedan dess blivit en del av den danska folksjälen.  

Lycka och hygge går hand i hand

Hygge i internationell media:

CNN - Where are the World's Happiest Countries?

BBC - A heart-warming lesson from Denmark

Lonely Planet - How to get cosy in Copenhagen

NPR - Winter Doldrums Got You Down? Have Some Hygge

Fathom Away - What the Hell is Hygge?