Himmelska upplevelser på Sydsjälland och Mön

Inte långt söderöver från Öresundsbron och Köpenhamn hittar ni Sydsjälland och dess fantastiska övärld. Här bor ni kungligt och kan skämma bort er med högklassig dansk gourmetmat – samtidigt som ni får njuta av områdets unika natur. Här är din guide till tre himmelska dagar på Sydsjälland och Mön, även kallat SydkustDanmark.

Dag 1 - lokala smaker och kunglig glans

Bara en dryg timmes bilfärd från Öresundsbron hittar ni Hotel Frederiksminde vackert beläget vid Præstø Fjord på Sydsjällands fastland. Här kan ni verkligen skämma bort er själva med högkvalitativ mat gjord på lokala råvaror till ett rimligt pris. Men det är inte bara maten som bjuder på en fantastisk upplevelse utan också den idylliska och natursköna omgivningen med utsikt över Prästö Fjord – och den anrika byggnaden från 1800-talet. Hotellet är en utmärkt utgångspunkt för tre händelserika dagar i SydkustDanmark. Här hittar du mer information om Hotel Frederiksminde 

Hotel Frederiksminde

När ni checkat in och beundrat de vackra omgivningarna kan ni bege er till Martens Røgeri för att njuta av en god lunch i Karrebæksmindes hamn. Ta gärna en promenad längs den mysiga kanalen och Enø Strand som ligger alldeles i närheten. När ni stillat hungern går turen vidare till färgstarka Gavnö Slott – men anor från 1400-talet. Här väntar kungliga drömmar och äventyr. Missa inte den magnifika slottsparken med en flora i regnbågens alla färger och nyanser. Danmarks största tulpanfestival anordnas här varje år. På promenaden genom parken omsluts ni av ett hav av dofter och kan beundra en vacker rosträdgård.

Gavnø Slot

På slottet ligger också Danmarks enda slottsbryggeri – med kunglig ölprovning som bjuder på en resa genom bryggeriets historia och ni får insikt i bryggeriprocesserna kring det unika ölet – till doft och smak av humle.

Innan ni åker tillbaka till Hotel Frederiksminde fortsätter färden norrut för en middag på vackra Vallø Slotskro. Här väntar lokala och spännande smakupplevelser som är väl värda omvägen.

Dag 2 - himmelska smak- och naturupplevelser

Efter en god frukost på Hotel Frederiksminde är det dags att uppleva Mön och det spektakulära, dramatiska och bedövande vackra Möns Klint. De vita kalk-klipporna med sina branta sluttningar stupar rakt ner i havet och möter smaragdgröna vågor. Och högst upp växer den vackra bokskogen.

Möns Klint

Möns Klint ligger 128 meter över havet och här kan ni tydligt se hur starka krafter en gång format Mön och skapat detta vilda och vackra landskap – så olikt övriga Danmark. Här hittar ni också en säregen flora och ett fantastiskt djurliv. Det finns flera sätt att ta till sig runt på Möns Klint; varför inte börja besöket med en utflykt till cykel eller häst? När ni bekantat er med området är det dags för en picknick på stranden där ni kan njuta av lokala delikatesser som ni köpt med er på vägen.

Fortsätt dagen med ett besök på muséet GeoCenter Møns Klint. Här får ni uppleva och lära er om naturen på Møns Klint och Danmarks geologiska födelse genom intressanta och interaktiva utställningar. Utflykten kan avslutas på Liselund som är ett välbevarat lustslott från 1700-talet som ligger inbäddat i den vackra naturen. Här kan ni ta en guidad tur och låta de spännande historierna flytta er tillbaka i tiden.

Share this page

Hitta dit

Dag 1

1. Frederiksminde Hotel
  Klosternakken 8
  4720 Præstø
  +45 55909030 
2. Martens Røgeri
  Alleen 43
 
4736 Karrebæksminde
  +45 55442161
 3. Gavnö Slott
  Gavnø 2
   4700 Næstved
   +45 55700200
4. Vallø Slotskro
  Slotsgade 1
  4600 Køge
  +45 56266266

Dag 2

5.  Möns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
6.  GeoCenter Møns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
  +45 55863600
7. Liselund 
  Langebjergvej 4
  4791 Borre
  +45 55812178

Dag 3

8.  Koldkrigsmuseum Stevnsfort
  Korsnæbsvej 64
  4673 Rødvig Stevns
  +45 56502806
9. Rønnede Kro
  Vordingborgvej 530
  4683 Rønnede
  +4544223000 
Ta närmaste vägen till SydkustDanmark

Till Sydsjälland och Mön tar du dig snabbast över Öresundsbron. Med BroPass kör du över bron till halva priset.

Här hittar du priser och aktuell information

SydkustDanmark

Feriehus

Hitta boende på Sydsjälland

Hitta ditt drömboende Sydsjälland! Strandnära, i stan, på camping eller bed & breakfast. Du väljer!