Himmelska upplevelser på Sydsjälland och Mön

Inte långt söderöver från Öresundsbron och Köpenhamn hittar ni Sydsjälland och dess fantastiska övärld. Här bor ni kungligt och kan skämma bort er med högklassig dansk gourmetmat – samtidigt som ni får njuta av områdets unika natur. Här är din guide till tre himmelska dagar på Sydsjälland och Mön, även kallat SydkustDanmark.

Dag 1 - lokala smaker och kunglig glans

Bara en dryg timmes bilfärd från Öresundsbron hittar ni Hotel Frederiksminde vackert beläget vid Præstø Fjord på Sydsjällands fastland. Här kan ni verkligen skämma bort er själva med högkvalitativ mat gjord på lokala råvaror till ett rimligt pris. Men det är inte bara maten som bjuder på en fantastisk upplevelse utan också den idylliska och natursköna omgivningen med utsikt över Prästö Fjord – och den anrika byggnaden från 1800-talet. Hotellet är en utmärkt utgångspunkt för tre händelserika dagar i SydkustDanmark. Här hittar du mer information om Hotel Frederiksminde 

Hotel Frederiksminde

När ni checkat in och beundrat de vackra omgivningarna kan ni bege er till Martens Røgeri för att njuta av en god lunch i Karrebæksmindes hamn. Ta gärna en promenad längs den mysiga kanalen och Enø Strand som ligger alldeles i närheten. När ni stillat hungern går turen vidare till färgstarka Gavnö Slott – men anor från 1400-talet. Här väntar kungliga drömmar och äventyr. Missa inte den magnifika slottsparken med en flora i regnbågens alla färger och nyanser. Danmarks största tulpanfestival anordnas här varje år. På promenaden genom parken omsluts ni av ett hav av dofter och kan beundra en vacker rosträdgård.

Gavnø Slot

På slottet ligger också Danmarks enda slottsbryggeri – med kunglig ölprovning som bjuder på en resa genom bryggeriets historia och ni får insikt i bryggeriprocesserna kring det unika ölet – till doft och smak av humle.

Innan ni åker tillbaka till Hotel Frederiksminde fortsätter färden norrut för en middag på vackra Vallø Slotskro. Här väntar lokala och spännande smakupplevelser som är väl värda omvägen.

Dag 2 - himmelska smak- och naturupplevelser

Efter en god frukost på Hotel Frederiksminde är det dags att uppleva Mön och det spektakulära, dramatiska och bedövande vackra Möns Klint. De vita kalk-klipporna med sina branta sluttningar stupar rakt ner i havet och möter smaragdgröna vågor. Och högst upp växer den vackra bokskogen.

Möns Klint

Möns Klint ligger 128 meter över havet och här kan ni tydligt se hur starka krafter en gång format Mön och skapat detta vilda och vackra landskap – så olikt övriga Danmark. Här hittar ni också en säregen flora och ett fantastiskt djurliv. Det finns flera sätt att ta till sig runt på Möns Klint; varför inte börja besöket med en utflykt till cykel eller häst? När ni bekantat er med området är det dags för en picknick på stranden där ni kan njuta av lokala delikatesser som ni köpt med er på vägen.

Fortsätt dagen med ett besök på muséet GeoCenter Møns Klint. Här får ni uppleva och lära er om naturen på Møns Klint och Danmarks geologiska födelse genom intressanta och interaktiva utställningar. Utflykten kan avslutas på Liselund som är ett välbevarat lustslott från 1700-talet som ligger inbäddat i den vackra naturen. Här kan ni ta en guidad tur och låta de spännande historierna flytta er tillbaka i tiden.

Liselund, Mön

När det skymmer på Mön vänder ni blicken mot himlen – ni befinner er nämligen nu på en av få platser i världen där natthimlen och vintergatan är särskilt tydlig på grund av den minimala påverkan av konstgjorda ljuskällor - "ljusföroreningar". Något som vanligtvis påverkar nattmörkret såväl som nattsömnen – på Mön finns alltså förutsättningarna för en god nattsömn. För den som är intresserad av stjärnhimlen är detta en helt fantastisk plats. Lokala förmågor arbetar dessutom med att få till en internationell certifiering av platsen som så kallad Dark Sky Park.

Avsluta dagen med en middag av yppersta klass. En vistelse på Hotel Frederiksminde blir inte komplett utan en måltid i hotellets restaurang som tidigare i år var en av de första danska restaurangerna utanför storstäderna att få en Michelinstjärna. Här väntar stora smakupplevelser.

Dag 3 - levande historia och dansk kro

Är ni historiskt intresserade får ni absolut inte missa Koldkrigsmuseum Stevnsfort om det Kalla Kriget. Muséet ligger trekvart norr om Hotel Frederiksminde och passar därför fint som ett stopp på hemvägen. Här är ni med om en historisk resa genom det kalla kriget – Stevnsfort var nämligen en hemlig spelare i Danmarks och NATOS försvar under krigsåren.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Halvön Stevns låg verkligen i frontlinjen om det skulle utbryta ett krig mellan öst och väst. Därför byggde man Stevnsfort där man under 40 år stod redo för krig. Idag är platsen ett museum där ni kan promenera runt i det underjordiska fortet som är mycket välbevarat och ser ut precis som det gjorde under krigsåren. Härifrån är det inte heller långt till vackra Stevns Klint som upptogs på UNESCOs världsarvslista 2014. 

Innan ni är hemma i Sverige igen hinner ni med ytterligare en högklassig smakupplevelse om ni stannar till för lunch eller brunch på Rønnede Kro. Här arbetar man med att bevara det som danska kroer verkligen handlar om – väl tillagad mat till rimliga priser. Även här kommer ni att fascineras, inte bara av maten, utan också av miljön och den vackra byggnaden som verkligen utstrålar "äkta Dansk Kro". Minst sagt en värdig avslutning på tre härliga dagar i SydkustDanmark.

Kända bloggaren Valerie Aflalo har nyligen besökt regionen och delar med sig av sina upplevelser här

Malin Turunen från Allt om mat delar sin guide till mat, upplevelser och hygge på SydkustDanmark här

Share this page

Hitta dit

Dag 1

1. Frederiksminde Hotel
  Klosternakken 8
  4720 Præstø
  +45 55909030 
2. Martens Røgeri
  Alleen 43
 
4736 Karrebæksminde
  +45 55442161
 3. Gavnö Slott
  Gavnø 2
   4700 Næstved
   +45 55700200
4. Vallø Slotskro
  Slotsgade 1
  4600 Køge
  +45 56266266

Dag 2

5.  Möns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
6.  GeoCenter Møns Klint
  Stengårdsvej 8
  4791 Borre
  +45 55863600
7. Liselund 
  Langebjergvej 4
  4791 Borre
  +45 55812178

Dag 3

8.  Koldkrigsmuseum Stevnsfort
  Korsnæbsvej 64
  4673 Rødvig Stevns
  +45 56502806
9. Rønnede Kro
  Vordingborgvej 530
  4683 Rønnede
  +4544223000 
Ta närmaste vägen till SydkustDanmark

Till Sydsjälland och Mön tar du dig snabbast över Öresundsbron. Med BroPass kör du över bron till halva priset.

Här hittar du priser och aktuell information

SydkustDanmark