Gratis sevärdheter i Danmark

Vill du gå gratis på museum i Danmark? Då ska du läsa den här artikeln som visar vägen till gratis och billiga upplevelser bland Danmarks många sevärdheter. Se också hur du kan åka på sighseeing utan att det behöver kosta något.

Gratis sevärdheter i Danmark
Många av Danmarks stora sevärdheter är helt gratis året runt. Det gäller till exempel de flesta kyrkor, statyer, forntidsminnen och många historiska ruiner. Många slott och herrgårdar har också fri entré till parken eller trädgården så att du kan se en del utan att behöva betala.
Sök efter kyrkor
Sök efter fornminnen och ruiner
Sök efter trädgårdar och parker 

Gallerier och konsthantverkare tar också emot besök utan att ta entré men många av dem har bara öppet under sommaren. Om du är arkitekturintresserad finns det många gratis sevärdheter och upplevelser i Danmark eftersom det under senare år har tillkommit många nya, spännande byggnader runt omkring i landet.
Sök efter gallerier
Sök efter konsthantverkare
Läs mer om dansk arkitektur 

Museer
Många museer i Danmark har gratis entré. På vår hemsidan kan du söka efter de danska museer du är intressad av och enkelt se om de tar entré eller inte. På alla statligt erkända museer i Danmark har barn och unga under 18 år gratis entré. Vuxna har fri entré till de permanenta samlingarna på: Davids Samling, TøjhusmuseetOrlogsmuseetFrilandsmuseet och Tele Museetsom alla ligger i Köpenhamn. Andra statligt erkända museer har vissa gratisdagar där vuxna går in gratis:

- Ny Carlsberg Glyptotek, Köpenhamn (söndag).
- Den Hirschsprungske Samling, Köpenhamn (onsdag).
- Jagt- og Skovbrugsmuseet, Hørsholm (onsdag)
- Thorvaldsens Museum, Köpenhamn (onsdag).
- Københavns Museum, Köpenhamn (fredag).
- Dansk Landbrugsmuseum, Auning (fredag). 

Det finns museer i hela Danmark med gratis-dagar, fråga efter dem på den lokala turistbyrån.
Här kan du söka efter lokala turistbyråer i Danmark 
Sök efter museer i Danmark 

Sightseeing med rabatt
Om du vill besöka många attraktioner inom en kortare tid kan det löna sig att köpa ett så kallat sightseeingkort eller rabattkort, som ger gratis entré eller rabatt till utvalda attraktioner och ofta också gratis transport med kommunala transportmedel.
Läs mer om sightseeing med rabatt

Med gratis guide
Om du besöker Ebeltoft, Odense, Vejle, Ribe, Haderslev, Faaborg, Holsterbro, Ringsted, Skælskør eller Maribo kan du följa med nattvakten, "vægterrundgang", och på det sättet få en gratis introduktion till staden. I Köpenhamn kan du följa med New Copenhagen Tour som under sommarhalvåret erbjuder dagliga 3-timmarsturer i staden. Guiderna är frivilliga och du betalar själv så mycket som du tycker att turen var värd.

En annan möjlighet för att få en billig rundtur utan guide är att köpa en biljett för 2 zoner till Buss 11 (CityCirkel) som på sin rundtur genom centrum passerar flera av stadens stora sevärdheter. Du kan också ta en tur med hamnbussen och få en tur genom hamnen från Nordre Toldbod (nära Den lilla Havfruen) till Köpenhamns nya stadsdel Sluseholmen i Sydhavnen.

I flera städer kan du hämta gratis podcasts och podwalks till din smartphone och låta dem guida dig genom staden. Sök på nätet eller kontakta den lokala turistbyrån för mer information. I Köpenhamn har dansk Arkitektur Center gjort en rad intressanta podwalks som du kan hämta på deras hemsida.

Läs mer om billig semester i Danmark

Share this page

Danmarks mest besökta konstmuseer

Här hittar du Danmarks 10 mest besökta konstmuseer.

Danmarks mest besökta attraktioner

Vilka är egentligen Danmarks mest besökta attraktioner? Här hittar du svaret!

Dansk arkitektur - arkitekturpärlor - ARoS

Danska arkitekturpärlor

Här hittar du vår guide till Danmarks största arkitekturpärlor.

20 vackra naturpärlor i Danmark

20 vackra naturpärlor i Danmark

Ge dig ut på upptäcktsfärd och upplev några av den danska naturens riktiga höjdpunkter.

Världsarv i Danmark

Världsarv i Danmark

Här kan du läsa mer om de danska sevärdheter som finns med på Unescos världsarvslista!