HBTQ i Danmark

Danmark är precis som Sverige ett öppet och tolerant samhälle med en levande HBTQ-rörelse. Här hittar du HBTQ-events, attraktioner och information.

Danmark har länge haft en tolerant inställning gentemot såväl danska- som internationella HBTQ-samfund.

HBTQ i Danmark

1948 bildades LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Det var den första organisationen av sitt slag i världen. 

1989 blev Danmarks första land i världen att införa registrerat partnerskap för samkönade par. Det danska paret Axel och Egil Axgil blev världens första gaypar som ingick ett registrerat partnerskap den 1 oktober samma år. 

Registrerade gaypar har haft rätt att adoptera sedan 2009, och sedan 2012 får gaypar gifta sig i kyrkan. 

Att vara gay i Danmark

Danmark anses generellt som ett inkluderande samhälle som har kommit långt i HBTQ-frågor. Det finns mängder av HBTQ-aktiviteter i Danmark, till exempel den extravaganta Copenhagen Pride Festival och MIX Copenhagen - en av de äldsta HBTQ-filmfestivalerna i världen.

Det finns många HBTQ-stödgrupper och forum i Danmark som organiserar regelbundna evenemang och workshops. Här går det också att få råd och tips. 

Om du letar efter någonstans att gå ut på kvällen eller kanske ett café så kan du kolla in vår HBTQ-guide till barer, caféer och nattklubbar i Danmark

Om du vill höra från danskarna själva så kan du titta på de här intervjuerna med danska X-factor vinnaren Sarah Skaalum Jørgensen och designern och modereportern Jim Lyngvild.

Share this page

Visste du att..

2013 vann Danmark Out Traveler's Where to Go Next/Breakout Destination

2014 utsågs Köpenhamn till världens mest gayvänliga stad av Lonely Planet. 

HBTQ-relaterade recensioner om Danmark som turistdestination