Fiske i Danmark - fiskeformer

Fiske i Danmark

Oavsett om man gillar spinn, fluga eller att fiska med mete – oavsett om man gillar blanka laxar, stora torskar, glupska gäddor eller något helt annat, så finns det gott om möjligheter för nöjesfiskare i Danmark. Det finns rikligt med vatten så oavsett var du befinner dig i landet så är det aldrig långt till ett bra fiskevatten. Här kan du läsa mer om de vanligaste och populäraste fiskeformerna i Danmark.

Vanliga fiskeformer i Danmark

Kustfiske är den populäraste fiskeformen i Danmark. Och det är inte så konstigt med tanke på att Danmark erbjuder 8 700 km kust. Den populäraste fisken är havsöring men det är en fisk som inte är helt lätt att fånga, något som gör glädjen desto större när man väl lyckas. Längs kusten fiskas det med både fluga och spinn - vår och höst är de bästa årstiderna. I rätt kläder kan vintermånaderna också utnyttjas, speciellt på Bornholm där man vintertid kan få många, fina fiskar. Över huvud taget är öar som Samsø, Ærø, Langeland med flera, populära utflyktsmål för nöjesfiskare. Under våren kommer horngäddan i enorma mängder längs med alla kusterna och det finns gott om fisk för alla. Särskilt bra platser att fiska ifrån brukar vara rev eller uddar med stark ström.

Put & Take-fisket i Danmark är mycket populärt och det finns ett stort urval av Put & Take-sjöar över hela landet. I dessa sjöar sätts det så gott som dagligen ut öringar till glädje för de betalande gästerna. Det går att köpa ett fiskekort direkt på anläggningen och det ger rätt till fiske under en viss tidsperiod (från en timme till en hel dag). Reglerna för hur många fiskar du får ta upp varierar från plats till plats. Framför allt fiskas regnbåge men i många av sjöarna går det också bra att fiska bäckröding, öring och gyllene öring. En av de mest effektiva metoderna i Put & Take-sjöarna är nog att fiska långsamt med ett så kallat "bombarda-flöte" och en klump powerbait som sätts på en liten krok. Det går också att fiska med spinnare, skeddrag, wobbler eller fluga. På enstaka platser tillåts även flygfiske.

Put & Take i Danmark

Trollingfisket utgår från båt med flera fiskespön och linor som hänger ut bakom båten, i hopp om att en lax eller öring ska låta sig frestas. Man kastar inte, utan det är båtens fart som styr skeddrag och wobblers bakom båten. Det går att "trolla" på flera platser i Danmark men Bornholm är utan tvekan den plats där det trollingfiskas mest. Våren är högsäsong för de stora Östersjö-laxarna i farvattnen kring klippön Bornholm och i april varje år går Danmarks största trollingtävling av stapeln, Bornholm Trolling Masters. Om du inte har en egen båt finns det flera fiskeguider som kan hjälpa till att uppfylla drömmen om att ta upp en glänsande lax.

Att fiska i åar i Danmark är trevligt. I Storåen, Skjern och i Varde Å kan du till exempel fiska lax precis lika bra som i de andra nordiska länderna. Fler och fler utländska fiskare har upptäckt detta och reser gärna till Danmark för den här typen av fiske. Potentialen fastslogs 2009 i Storåen när man fick en lax på 20,1 kg på fluga. Harr och bäckrödingsfiske är också populärt, främst bland flugfiskarna i de mindre åarna. Danmarks största å, Gudenåen, har ett otroligt varierat fiske och här fångas – utöver öring och lax, också gös, gädda, abborre och många andra arter. Att fiska med mete är i regel en väldigt lugn form av fiske som passar utmärkt som en familjeaktivitet. Utrustingen kan vara så enkel som en pinne och ett flöte medan andra använder sig av flera olika metspön, elektronisk utrustning och en massa annan fiskeutrustning.

Metesfiske, som också lämpar sig för sjöar och vattendrag i övrigt, passar bäst under sommarhalvåret. Metesfiskaren använder sig bland annat av daggmask, majs eller speciella degkulor. Sutare, brax och karp är de vanligaste fisksorterna som metesfiskaren får på kroken.

Havsfiske är också en mycket populär och utbredd fiskeform i Danmark och möjligheterna att komma ut till havs är många. Nordjylland är det stora havsfiskemekkat i Danmark. Många fiskebåtar seglar ut på endagars- eller flerdagarsturer, oftast med avgång från Hanstholm. I området som är känt som "Det Gule Rev" fiskar man bland gamla vrak efter sej, havskatt och torsk. Sensommaren är högsäsong för makrill och för mysiga havsfisketurer med massor av fångst och bra stämning ombord. Det är också populärt att åka på fisketur i Öresund, som bland annat är känt för sitt vinterfiske efter stora torskar medan hösten lämpar sig bättre för att fiska plattfisk. På sommaren kan du följa med på trevliga kvällsturer och (förhoppningsvis) fånga torsk medan du njuter av solnedgången över Öresund.

Sjöfisket bjuder också på många möjligheter i Danmark. I enstaka sjöar, till exempel Glenstrup Sø och Slivsø, kan du fånga insjööring men vanligtvis är det gädda, abborre och gös som är det primära målet för sjöfiskarna. De lokala turistbyråerna kan berätta om vilka möjligheter som finns i området och vilket fiskekort som behövs för att få fiska i sjöarna. På många platser kan du också hyra en jolle eller en mindre båt om du vill ut på sjön.

Läs mer om fiske i Danmark

Share this page

Relevanta länkar