Livvakterna

Mer mörkt danskt drama

Kriminaldraman är något av en dansk specialitet. Danmark har inte bara gett världen Brottet och Borgen, våra nordiska grannar står även bakom fem Emmy-belönade dramaserier. Här får du en kort beskrivning av serierna, som kanske ger inspiration för kommande TV-kvällar.

Den som dräper

Rättigheterna till Den som dräper har redan sålts till drygt 25 länder och en amerikansk version är under inspelning.

Detta kriminaldrama introducerar publiken för ännu en stark kvinnlig karaktär, som gärna springer runt i skogen med endast en ficklampa i sällskap - kommissarie Katrina Ries Jensen (Laura Bach). En spelfilmsversion av TV-serien hade premiär i Danmark 2011.

Mordkommissionen

Omåttligt populära Mordkommissionen var den första danska dramaserien någonsin som belönades med en Emmy.

I serien får vi följa en mobil polisstyrka, som reser runt i Danmark och stöttar den lokala polisen i särskilt svårlösta fall. 

I Mordkommissionen ses bland annat Danmarks kanske mest kände skådespelare - Mads Mikkelsen. Mikkelsen har ett gediget CV med roller i flera internationella storfilmer.

Livvakterna

2009 tilldelades Livvakterna en Emmy för "Bästa Internationella TV-serie". Handlingen kretsar kring en enhet ur Danmarks nationella insatsstyrka, med uppdrag att skydda den kungliga familjen och landets politiker.

Intriger, personliga konflikter och terrorism plågar enhetens medlemmar i en TV-serie med väldigt hög puls. 

Örnen

Örnen är namnet på en isländsk polisinspektör, vars uppdrag är att bistå den danska polisen i särskilt svåra fall. Serien utsågs till "Bästa Internationella Dramaserie" vid 2005 års Emmy-gala.

Nikolaj och Julie

Nikolaj och julie är båda någonstans i 30-års åldern. i denna TV-serie följer vi deras livsutmaningar i Köpenhamn. Sofia Gråbøl, huvudrollsinnehavaren från Brottet, syns i en av huvudrollerna.

Unge Andersen

Unge Andersen är en prisbelönad dramatisering av den legendariske danske sagoförfattaren H.C. Andersens tidiga levnadsår. Vilket pris? Emmy för "Bästa Internationella Miniserie" 2005.

Share this page

Danska TV-serier och filmer

Hitta en ny dansk TV-serie att följa, läs mer om kända danska skådelspelare eller varför inte ta en guidad tur i TV-seriernas fotspår nästa gång du åker till Danmark?