Danskt mode

Danska modedesigners

Många danska kläddesigners röner just nu stor internationell uppmärksamhet och deras kollektioner säljs i butiker över hela världen, bland annat i trendkänsliga modestäder som New York och Tokyo.

Modestaden Köpenhamn

På en shoppingresa till Köpenhamn kan du på nära håll uppleva de större klädmärkenas fashionabla kreationer, men också upptäcka skapelser från många av Danmarks nya, lovande modeskapare.

Munthe plus Simonsen

Munthe plus Simonsen etablerades år 1994 av modeskaparna Naja Munthe och Karen Simonsen. Klädmärket har egna butiker i Köpenhamn, Aarhus och Norges huvudstad Oslo. Dessutom exporteras kläderna till mer än 15 andra länder. Kollektionerna andas ofta storstadsbohem och kännetecknas av användandet av såväl råare som lyxigare material.

Day Birger et Mikkelsen

Day Birger et Mikkelsens ambition är att skapa vardagliga festkläder till modemedvetna män och kvinnor. Designen ska bland annat kännetecknas av etniskt inspirerade broderier och utsmyckningar. Du hittar företagets egna butiker i Köpenhamn och Odense, men kollektionerna säljs även i många andra butiker i övriga Danmark samt internationellt.

Mads Nørgaard – Copenhagen

Modeföretaget Mads Nørgaard - Copenhagen började med att endast göra herrkläder, men skapar numera kläder i en tidlös och klassisk stil för både män och kvinnor. Kläderna säljs i flaggskeppsbutiken på Strøget i Köpenhamn och via drygt 400 återförsäljare i Europa, USA och Japan.

Baum und Pferdgarten

Baum und Pferdgarten grundades 1999 av de två danska modeskaparna Rikke Baumgarten och Helle Hestehave. Deras kläder, som framför allt kännetecknas av mycket kontraster, säljs idag i mer än 20 länder världen över - bland annat i butiker och i större varuhus i Köpenhamn, London, Paris, New York och Tokyo.

Ivan Grundahl

Ivan Grundahl är en av Danmarks mest framgångsrika kläddesigners. Han har under de senaste 40 åren skapat kvinnokläder i en tidlös, cool och avantgardistisk stil – bland annat med inspiration hämtad från Japan. Om du vill shoppa loss bland Ivan Grundhals kreationer kan du besöka någon av märkets egna butiker, somåterfinns i exempelvis Köpenhamn, Oslo och New York.

Rützou

Rützou grundades år 2000 av den danska kläddesignern Susanne Rützou. Hennes stil är främst klassisk och feminin, men går även under epitetet ”poetisk realism”. Rützous kollektioner kan idag köpas såväl i Danmark som i flera andra länder runtom i Europa samt i USA och Japan.

Bruuns Bazaar

År 1994 grundade bröderna Bjørn och Teis Bruun modeföretaget Bruuns Bazaar. Företagets kläder är stilrena och enkla men samtidigt normbrytande, vilket bidragit till att märket med åren blivit internationellt erkänt. Bland annat är Bruuns Bazaar det första danska klädmärket som lagts till på den franska modebranschens officiella visningslista.

By Malene Birger

By Malene Birger är ännu ett i mängden av danska succémärken på den internationella modescenen. Designen är klassisk och sofistikerad och märket har nästintill gjort det till sitt varumärke att skapa olika varianter av den klassiska lilla svarta klänningen. Malene Birgers klädkollektioner säljs i mer än 40 länder världen över.

Inhemska talanger 

Det finns en hel del danska modeskapare som står långt från internationell berömmelse, men som likväl är intressanta att stifta bekantskap med. Om du är i Köpenhamn kan du exempelvis besöka stadsdelarna Vesterbro och Nørrebro, där många småskaliga kläddesigners slagit upp egna textilverkstäder och butiker. Ett bra ställe att börja din upptäcktsfärd på är Elmegade i Nørrebro.

Läs mer om shopping i Danmark

Läs mer om Köpenhamns bästa shopping

Läs om dansk design här

Läs om dansk arkitektur här

Share this page

Shopping i Danmark

Dansk design, mode, vintage eller kanske något annat? Ta en shoppingweekend till Köpenhamn och hitta dina favoriter. 

Video: Dansk arkitektur