Dansk julafton

Dansk julafton

I Danmark firar man julafton den 24 december, precis som vi gör i Sverige. Det är en dag full av förväntan och förberedelser. Allt ifrån julklappar till julmat ska ställas i ordning. Julafton är en dag full av hygge där familjer och släkt träffas för att äta och dricka gott, byta julklappar och fira jul tillsammans.

Gammalt julskrock

Förr i tiden var det vanligt att man gav djuren nårga extra godsaker på julafton. Man trodde att djuren kunde tala denna speciella natt och ingen ville att djuren skulle tala illa om dem. Än idag för en del familjer denna tradition vidare. De går en promenad i trädgården, i en park eller i skogen och har med sig en godispåse till Danmarks pälsklädda vänner.

Julmässa i Danmark

Många danskar går till en julmässa innan julmiddagen. Det är inte bara av religiösa orsaker, för många är det en tradition att samlas i kyrkan och sjunga danska julpsalmer tillsammans som man har gjort i århundraden.

Julgranen

Traditionellt sett är den danska granen av norskt ursprung. Idag köper många en norsk gran därför att barren sitter kvar längre. De som bor nära en skog har turen att själva kunna hugga sin gran men de allra flesta danskar köper sin gran på en julmarknad eller liknande.

Klä granen

Julgranen dekoreras med en silver- eller guldstjärna i toppen (aldrig en ängel), många danska flaggor och mängder av små dekorationer. Hela trädet dekoreras ofta med "änglahår" eller glitter som reflekterar ljuset. Georg Jensen, den danska designern, är bland annat kända för sina fantastiska juldekorationer som passar utmärkt i en vacker gran.

En dansk julmiddag

I Danmark äts julmiddagen ganska tidigt på julafton och till skillnad från i Sverige så äter man ofta and, men det är också vanligt med "Flæskesteg" eller gås. Anden eller gåsen fylls med äpplen och plommon och serveras med kokt potatis och "socker-potatis" (kokt potatis som brynts i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man "ris à l`amande" (risgrynsgröt som blandas med vispgrädde, vaniljsocker och hackad mandel). Till detta serveras vanligen ljummen körsbärssås. Dessutom gömmer man en hel mandel i desserten och den som får den får en mandelgåva.

Julgranen tänds

Att tända ljusen i granen är en av höjdpunkterna på julafton och det gör man ofta efter middagen. De flesta har levande ljus i granen och många menar att det är det enda sättet att uppnå den riktiga julsstämningen.

Dans kring granen

Efter middagen tar man varandra i handen och dansar kring granen. Man sjunger traditionella danska julsånger och psalmer. Efter dansen är det äntligen dags att öppna julklapparna. Vanligen utser man ett av barnen att dela ut julklapparna som ligger under granen, och man delar ut en i taget så att alla ser när den öppnas. När det sista paketet har öppnats är det dags för frukt, kakor, godis och kaffe. På juldagen går barnen ofta upp tidigt för att leka med sina nya julklappar.

Läs mer

Tillbaka till Temasidan för jul i Danmark.

Share this page

Christmas in Denmark

Jul i Danmark

Hitta inspiration till julupplevelser i hela Danmark!

Här är det öppet i jul

Hitta inspiration till upplevelser i Danmark i jul.

Danska julmarknader

Danska julmarknader

Ta en kopp värmande glögg och känn hur julstämningen sprider sig. Här har vi samlat några av de största och mest populära julmarknaderna i Danmark!