Billige ferieformer i Danmark

Billiga semesterformer i Danmark

Semesterpriserna i Danmark påminner ganska mycket om priserna i Sverige. Med lite planering går det att hålla nere semesterkostnaderna, här följer ett antal förslag på billiga semesterformer.

Gratis semester på en ekologisk gård
Om du vill ha en gratis semester, social samvaro och samtidigt lära dig något om ekologist lantbruk så ska du kolla in "WWOOF" – Willing Workers On Organic Farms. Som en "woof´are" deltar du i det praktiska arbetet och får i gengäld gratis kost och logi. Idén med WWOOF är att sprida intresset för lantbruk och öka kunskaperna om produktion och ett miljövänligt levnadssätt. Men också att uppmärksamma initiativet som ett roligt och billigt sätt att resa. På WWOOF´s hemsida hittar du information och hur du hittar värdfamiljer i Danmark.

Som EU-medborgare kan man arbeta i Danmark i 3 månader utan uppehållstillstånd, men det är en bra idé att söka jobbet hemifrån så man är säker på att alla papper är i sin ordning. På www.seasonalwork.dk hittar du alla upplysningar du behöver.

Volontär på festival
Flera danska musikfestivaler har behov av volontärarbetare. Det gäller bland annat Roskildefestivalen där du har chans att träffa andra internationella volontärer samtidigt som du får lyssna på musik i världsklass. Här kan du läsa mer om möjligheten för volontärarbete på Roskilde Festivalen men kom ihåg att du ska söka innan 1 maj. Langelandsfestivalen, Vig Festivalen och Smukfest är tre andra festivaler som ofta letar efter volontärer. 

Ö-läger
Att åka på ö-läger med familjen har blivit många danska familjers föredragna semester. Lägren ligger ofta på små öar utan vägar och trafik. Man bor i stora tält, lagar maten tillsammans i matlag och äter gemensamt kring lägerelden. Varje ö-läger har olika inriktning, det kan vara allt från att paddla havskajak, musik och dans till olika former av personlig utveckling. Det är inte gratis att åka på ö-läger men det är väldigt billigt. En veckas uppehälle inklusive kost och logi under sommaren 2015 kostade 1085 DKK för vuxna och 630 DKK  för barn upp till 14 år.
Läs mer om ö-lägerrörelsens hemsida

Plocka jordgubbar på semestern
Plocka jordgubbar på förmiddagen, få betalt för det, och njut av livet på eftermiddagen. Danmark är ett jordbruksland och EU-medborgare kan ta säsongsarbeten på landsbygden. När jordgubbarna börjar mogna i Danmark kommer unga människor från hela EU för att plocka bären. Man bor i tältläger på gårdarna och det är en enastående chans att träffa unga människor från andra länder. När jordgubbssäsongen är över finns det kanske andra grödor som är redo att plockas på samma gård eller på en gård i närheten.

Bo gratis i naturen
Med "fritältning" kan du övernatta gratis i en del av Naturstyrelsens skogar och samtidigt få en härlig naturupplevelse. Det finns även omkring 1000 naturlägerplatser i Danmark (ägs ofta av privata markägare) där du kan tälta för omkring 30 DKK per natt. 
Läs mer om "fri teltning" i Naturstyrelsens skogar   

Billigt på aktiv ferie

Med mängder av skyltade rutter och korta avstånd mellan sevärdheter är Danmark ett perfekt resmål för både cykel- och vandringsturister. Väljer du att tälta i naturen (se ovan) så blir det en väldigt billig semester.
Läs mer om cykelsemester i Danmark
Läs mer om fem klassiska vandringsleder i Danmark 

Läs mer om billig semester i Danmark

Share this page

Video: Livet känns större på cykel

Camping i Danmark

Camping i Danmark

Ta in på någon av Danmarks dryga 500 campingplatser och njut av gemenskapen och närheten till naturen. Här kan du hitta information om vad som gäller och dessutom hitta campingplatsen som passar dig.

Läs mer om att semestra i naturen